Alfa Laval

Jag är en liten kugge i de stora projekten

2019-10-31

Text: Sara Schedin

Foto: Sandra Henningsson

Kreativa arbetsuppgifter och en omtänksam kultur gör att Marcus Skantz stortrivs på Alfa Laval.

Marcus Skantz första kontakt med Alfa Laval var för flera år sedan då han sommarjobbade på företaget under tiden han läste maskinteknik. Efter en tid hoppade han av utbildningen men blev kvar på bolagets sajt i Lund, där han till slut hamnade på R&D-avdelningen.

– Efter att ha pluggat musikproduktion och psykologi parallellt med arbetet insåg jag efter några år att det ändå var det här jag ville syssla med. Det ledde till att jag började plugga igen och sedan juni 2017 har jag rollen som utvecklingsingenjör.

Marcus Skantz

Titel: Utvecklingsingenjör.

Utbildning: Produktutveckling och Design på Malmö Högskola (numera Malmö universitet).

Vad gillar du att göra på fritiden? ”Just nu ägnar jag all ledig till att spela in en ny skiva med mitt band Through the noise. Får jag tid över gillar jag att klättra.”

Vad gör du på jobbet?

– Jag utvecklar plattor och packningar till våra plattvärmeväxlare för alla nya apparater som vi släpper. Sedan i somras har jag jobbat med ett väldigt skarpt projekt med tajta deadlines för en ny apparat. Jag modellerar upp våra pressverktyg och kör sedan simuleringar för att se att de klarar både tillverkning och drift. Arbetet inkluderar även provpressningar ute i fabriken, labb-tester och en del administration.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är väldigt roligt att göra 3D-moduleringar! Jag kan vara ganska kreativ i projekten, inom vissa givna ramar såklart. Jag gillar också att känna att jag är en liten kugge i de stora projekten och att jag på så sätt är lika viktig som alla andra.

Varför ska andra söka sig till Alfa Laval?

– Det är ett företag där man värnar om sina medarbetare. Alfa Laval är väldigt måna om att vi ska må bra och satsar därför mycket på att erbjuda olika typer av fritidsaktiviteter. Vi har bland annat fri tillgång till en träningsanläggning, fotbollsklubb och golfklubb, för att bara nämna några exempel. Sedan finns det oerhört många utvecklingsmöjligheter, både här i Sverige och utomlands. I och med att det här är ett så stort företag finns det många vägar att gå om man vill klättra uppåt i karriären.

Vad gör dig stolt över Alfa Laval?

– Miljön är alltid i fokus här. Våra värmeväxlare bidrar exempelvis till att minimera de miljömässiga påverkningarna vid oljeborrning. De ser till att spillet hålls till ett minimum och att oljan kan användas mer effektivt.

Alfa Laval

Alfa Lavals kärnverksamhet baseras på tre nyckelteknologier: värmeöverföring, separering och flödeshantering, vilka har en avgörande betydelse inom en rad industriella processer. Alfa Laval har en världsledande position inom samtliga tre områden. Bolagets satsning på forskning och utveckling resulterar varje år i 35-40 nya produkter. Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunder i 100 länder och hjälper dem optimera sina processer. Alfa Laval har för närvarande cirka 16 400 anställda över hela världen varav drygt 2000 finns i Sverige. Läs mer: www.alfalaval.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Två medarbetare står vid ett bord och pratar med varandra över en kopp kaffe.
Sigma Technology Group
“Vi medarbetare får vara med och bygga upp bolagen”
Läs mer
Sogeti
”Sogeti tar fram medarbetarens inre potential”
Läs mer
Malin Silander står inne på Svensk fastighetsförmedlings kontor och blickar in i kameran med ett leende.
Svensk Fastighetsförmedling
“Att göra ett lag av 1 200 stjärnor”
Läs mer
SEB
”På SEB finns driv och arbetsglädje”
Läs mer