Topp 50 2023

Handelsbanken

“Det finns många experter att lära av här”

2021-11-22

Estimerad lästid ca 2 min

Anna står lutad vid en hög fåtölj och tittar in i kameran.

#28

Topp 50 2023

Foto: André de Loisted

Handelsbankens it-avdelning är en stor arbetsplats. Här arbetar Anna Vagelin som chef inom mobilappsutveckling. Och hon är en av många som gärna stannar kvar i banken.

Handelsbanken har flest bankkontor av alla, även om mötet med kund inte alltid sker just där. Närheten och det personliga mötet med kunden är viktigt, även i den digitaliseringsresa som sker i banken.
– Det finns en omtanke om kunden, vilket är en bra grund att bygga affär på. Jag tror på det personliga kundmötet, oavsett om det är fysiskt eller digitalt, säger Anna Vagelin.

Anna Vagelin

Titel: Chef inom mobilutveckling.
Utbildning: Magister inom datavetenskap, Lunds universitet, examen 2005.
Var hämtar du energi och inspiration? ”Enkelt! Utomhusträning, familj, vänner och kollegor.”

Vara stolt – viktigt för Anna

Anna Vagelin har en bakgrund inom flera tech-tunga företag. Men hon önskade att få jobba på ett stort bolag, där det fanns utvecklingsmöjligheter internt. Hon började som utvecklare för sju år sedan. Nu är hon ställföreträdande områdeschef och har gruppansvar för app-utvecklingen där hon driver olika utvecklingsfrågor.
– Jag ville jobba med något jag kunde vara stolt över, det är viktigt för mig. Vi gör skillnad i kundernas vardag, då appen används dagligen och underlättar för många.

Kunskap och expertis

Handelsbankens it-avdelning är stor – nära 1 800 medarbetare jobbar dagligen med att utveckla stabila it-tjänster som ska stå emot de extremt höga kraven på säkerhet och tillgänglighet.
– När mycket funktionalitet flyttas till digitala kanaler ställer det stora krav på stabilitet och säkerhet. Det finns många experter här att lära sig av. Visst finns det andra techtunga företag där it är mer av en ”core business”, men jag tycker det är intressant att göra något för kundnyttans skull och inte för teknikens.

Stora utvecklingsmöjligheter internt

Anna Vagelin menar att Handelsbanken som arbetsgivare värderar sina anställda på samma sätt som man värdesätter kunden och det personliga mötet och hon känner stor gemenskap med andra.
– Om man har jobbat på Handelsbanken i sju år är man ganska ny. Jag tror att en av anledningarna till att många stannar länge är att det finns mycket kompetens och många duktiga kollegor – och att man kan utvecklas internt. Det finns stora möjligheter att prova nya tjänster och roller. Ja, det finns ett stort antal utvecklingsvägar att gå inom Handelsbanken. Anna berättar att hennes chef är ett bra exempel, hon har jobbat på bankkontor, inom support, varit projektledare och nu chef.
– Vad som gäller på min avdelning nu är att vi löpande rekryterar fler utvecklare, men också andra kompetenser för att driva utvecklingen av våra it-tjänster, avslutar Anna Vagelin.

Text: Eva Rydinger

Handelsbanken

Handelsbanken har rikstäckande kontorsnät i Sverige, Storbritannien, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna. Dessa sex länder ser vi som våra hemmamarknader. Handelsbanken grundades 1871 och har i dag drygt 12 000 medarbetare varav 40 procent är anställda utanför Sverige. Under 2020 var 41 procent av alla chefer kvinnor.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Bravida
”Det finns utrymme att utvecklas och du uppmuntras till det”
Läs mer
Consid
»Vi levererar lösningar i världsklass«
Läs mer
Marie står vid skrivbordet och tittar in i kameran med ett leende.
Ludvig & Co
“För att nå resultat måste vi samarbeta”
Läs mer
Veidekke
»Det har varit en intressant resa – och den fortsätter«
Läs mer