TOPP 50 ARBETSGIVARE

Veidekke

»Det har varit en intressant resa – och den fortsätter«

2022-12-20

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Björn Samuelsson började som praktikant på Veidekke. Han fick följa ett komplext projekt från start till mål och bara ett år efter examen axlade han rollen som platschef.

Björn Samuelsson och Veidekke fann varandra redan när han studerade till högskoleingenjör. Utvecklingskurvan blev brant och ett år efter examen blev han platschef på projektet han var involverad i.

– Det har varit en intressant resa – och den fortsätter! Veidekke är i en spännande fas där vi fortsätter etablera oss som en av de allra största aktörerna.

Björn Samuelsson

Titel: Arbetschef.
Utbildning: Högskoleingenjör, Uppsala universitet, examen 2008.
3 tips till blivande ledare: ”Var ödmjuk inför uppgiften och ta hjälp. Det kommer alltid att finnas människor runt dig som kan ge goda råd och stöd. Var medveten om att alla är olika och har olika behov, så jobba med hur du kommunicerar på bästa sätt.”

Berätta mer om din resa!

– Jag pausade studierna för att göra ett praktikår på Veidekke i ett nystartat projekt, och jag fortsatte jobba parallellt under det sista studieåret. Det gav mig möjligheten att se hela processen, jag fick ta mer ansvar i takt med att projektet växte fram. Jag provade på administrativa uppgifter, jag var arbetsledare och mättekniker och efter två år fick jag bli platschef för projektet som innebar att vi hade hand om en av nyckeletapperna vid ombyggnaden av resecentrum i Uppsala. Projektet var stort och komplext och varade i fyra år. Jag lärde mig mycket på kort tid och utvecklades enormt mycket.

Vad har du jobbat med sedan dess?

– Jag var projektchef när E18 byggdes om och fick med mig många kollegor från mitt första projekt, vilket gjorde att jag kände mig trygg att ta mig an rollen. Sedan fyra år ansvarar jag för en arbetschefsgrupp med både tjänstemän och yrkesarbetare. Jag har fortsatt en aktiv roll i våra projekt, framförallt i de tidiga skedena. I övrigt har jag ett övergripande perspektiv med mycket samordning mellan våra arbetsplatser.

När du skryter om din arbetsgivare, vad säger du då?

– Då lyfter jag Veidekkes syn på människor. Här är alla viktiga och alla ges samma utrymme. Vi arbetar i en organisation som är platt på riktigt och där cheferna pratar med medarbetarna som utför själva hantverket. Det skapar en speciell stämning som är viktig för mig och som jag trivs med. Du är en vital del i företaget oavsett vilken roll du har. Vi har format vårt arbetssätt för att dagligen jobba med så mycket involvering vi bara kan för att få med allas kunskaper och tankar.

Berätta om grunden till era värderingar!

– Veidekke grundades i Norge på 1930-talet och man hade möjlighet att tjäna gott om pengar genom att jobba åt ockupationsmakten, men det gick inte hand i hand med värderingarna och därför valde ägarna att lägga verksamheten på is. När vi gör affärer ska det göras utefter våra värderingar, och de affärer vi gör ska tålas att synas.

Berätta något som inte är allmänt känt!

– Veidekkes anställda, varav en stor del är hantverkare, är den tredje största ägaren av bolaget. Det säger mycket om Veidekke. Här finns en tro hos alla, man investerar sin tid men även sina pengar i bolaget.

Text: Tina Lindström Carlsson

Veidekke

Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt.

Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Anton står utomhus. Det är mörkt ute och han är klädd i arbetskläder och skyddshjälm.
Veidekke
“Jag har mycket frihet men också ett stort ansvar”
Läs mer
Veidekke
Veidekke vågar gå först i ledet för en sund och vettig bransch
Läs mer
Maria Karlsson står lutad mot en receptionsdisk.
Enfo
”Det spelar ingen roll vem du är – du kommer in i gänget direkt”
Läs mer
Bravida
”Det finns utrymme att utvecklas och du uppmuntras till det”
Läs mer