TOPP 50 ARBETSGIVARE

Veidekke

“Jag har mycket frihet men också ett stort ansvar”

2021-11-22

Estimerad lästid ca 2 min

Anton står utomhus. Det är mörkt ute och han är klädd i arbetskläder och skyddshjälm.

Foto: Patrik Lundin

Anton Lindströms nyfikenhet på tunnlar och bergrum ledde honom till Veidekke. I dag är han med och förverkligar nya bergrum i huvudstaden.

Veidekke är Skandinaviens fjärde största bygg- och anläggningsföretag. Företagskulturen är värderingsstyrd och bygger på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. Anton Lindström började på Veidekke direkt efter studierna. Nu bygger han bergrum för ett reningsverk under Hammarbybacken i Stockholm.
– Vi spränger bort berg motsvarande hela Globens volym. Mitt i stan. Det går framåt och vi är lite mer än halvvägs, säger han.

Anton Lindström

Titel: Entreprenadingenjör och biträdande projektchef.
Utbildning: Civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad, Lunds tekniska högskola, examen 2016.
Drömprojekt: ”Det vore häftigt att vara en del av Hyperloop, en tunnel för tåg som gör att det ska gå att resa väldigt snabbt mellan olika platser.”

Antons intresse för tunnlar och bergrum väcktes när han arbetade i en annan bransch.
– Jag jobbade på Försvarsmakten före studierna och då var jag ofta i bergrum. Jag tänkte att det måste ha varit häftigt att bygga dem. Det var så jag snöade in på området. När du har sprängt ut en tunnel är du på en plats där ingen annan har varit tidigare, säger han.

Anton skrev sitt exjobb på Veidekke, blev anställd och fick en traineeplats där han provade på olika roller.
– Då hoppade jag runt och fick se många delar av företaget. På kalkylavdelningen räknade jag på det projekt som jag jobbar med i dag. Det är både skrämmande och väldigt kul att se hur det stämmer med verkligheten. Min roll innebär mycket problemlösning. Under projektets gång händer det en massa saker och det är utmaningar varje vecka. Det är bra, annars hade det varit enformigt, säger han.

"Vi spränger bort berg motsvarande hela Globens volym."

Sedan starten 2016 har Anton vidareutvecklats och fått ta allt större ansvar.
– Jag har en bra chef som ger mig mycket frihet men också ett stort ansvar. Jag har gått mer mot att jobba med ekonomi och kontrakt vilket är kul och passar mig perfekt. Jag insåg under min traineetid att det är det jag trivs bäst med och det är också det jag upplever att jag är bra på.

Veidekke har en stark företagskultur och involverar alla parter i sina projekt.
– Vi har frihet under ansvar. Men du får stöttning om du behöver och går det helt åt skogen kommer någon och fångar upp dig. Vi har också en platt organisation. Det spelar ingen roll vilken titel eller yrkesroll du har i organisationen – du kan prata med vem som helst. Det tror jag är unikt, säger Anton.

Text: Tina Lindström Carlsson

Veidekke

Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt.

Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Veidekke
»Det har varit en intressant resa – och den fortsätter«
Läs mer
Veidekke
Veidekke vågar gå först i ledet för en sund och vettig bransch
Läs mer
Julia står med armarna i kors och lutar sig mot en glasvägg.
Tetra Pak
“Det finns så mycket att utforska på Tetra Pak”
Läs mer
Hakar Ahmad står inne på Skanskas kontor, lutad mot ett trappräcke.
Skanska
“Jag jobbar med ett av Sveriges häftigaste projekt”
Läs mer