TOPP 50 2022

Veidekke

Veidekke vågar gå först i ledet för en sund och vettig bransch

2020-11-11

Text: Fridah Jönsson

Foto: Kristofer Hedlund

#8

TOPP 50 2022

Påminnelser från chefen om att ha kul och telefonsamtal från koncern vd:n – på byggbolaget Veidekke blir alla medarbetare sedda.

Biträdande projektutvecklaren Nathalie Haenel och entreprenadingenjören Konrad Hansson har båda jobbat på Veidekke sedan 2017. De lockades hit av kontakter som jobbade inom bolaget och fastnade för Veidekkes kultur som alltid sätter medarbetaren i fokus.

 

– När jag började som trainee här blev jag kontaktad av vår dåvarande Sverigechef Jimmy Bengtsson som idag är koncern-vd, och han ville höra hur min första tid på Veidekke hade varit, berättar Nathalie. Det kändes jättehäftigt att bli sedd av honom trots att jag ”bara” var trainee, det visar Veidekkes engagemang och övertygelse om att alla som jobbar här är viktiga.

Konrad Hansson

Titel: Entreprenadingenjör.

Utbildning: Anläggningsingenjör, Nackademin 2007.

Drömbostad: ”Som jag för tillfället bor, i en villa på landet tillsammans med min familj i närhet av Stockholm.”

Nathalie Haenel

Titel: Biträdande projektutvecklare.

Utbildning: Kungliga tekniska högskolan, Samhällsbyggnad, 2017.

Drömbostad: ”Sekelskiftesvåning i Stockholms innerstad.”

Både Nathalie och Konrad har deltagit i Veidekkes mentorskapsprogram för unga ledare i hela Skandinavien, där yngre medarbetare får varsin mer erfaren kollega att coacha i ett halvår. Under programmets gång märkte Konrad något han tycker utmärker Veidekkes sätt att se på arbetet:

 

– Jag tror inte att jag har suttit i ett möte med en chef som inte har avslutats med att man ska tänka på att ha roligt hela tiden. När vi var i Norge med mentorskapsprogrammet var koncern-vd:ns sista ord alltid ”… och ha gøy på jobbet!”, vilket är norska för roligt!

Byggbranschen förknippas ofta med en grabbig jargong, vilket Veidekke vill ändra på. Nathalie och Konrad lyfter fram företagets engagemang för inkludering som en av anledningarna till att medarbetarna trivs så bra. Till exempel har Nathalie suttit med i en fokusgrupp om genus och mångfald.

 

– Det pågår ett arbete för att krossa machokulturen. Jag tycker att det är otroligt bra att vi jobbar för en mer inkluderande arbetsplats. En kartläggning har gjorts i form av enkäter och djupintervjuer med alla medarbetare, utifrån det som ett första steg jobbar nu alla ledningsgrupper i workshopform med genus- och mångfaldsfrågor, säger hon.

 

– Under mina två år här har jag hunnit bli tvåbarnsförälder och när jag för första gången gick på föräldraledighet hade Veidekke Sverige precis lagt om reglerna för föräldralön, berättar Konrad. Enligt kollektivavtal krävs det att man varit anställd i minst ett år, men nu har alla fast anställda tjänstemän – oavsett anställningstid – rätt till föräldralön. Jag är väldigt stolt över att jobba på ett företag som vågar gå först i ledet för en sund och vettig bransch där alla kan må bra.

Veidekke

Veidekke startade med vägbeläggning i Norge redan 1936 och har sedan dess byggt samhälle och infrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Idag är vi Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag. Veidekke kännetecknas av en stark företagskultur som tror på att engagemang och involvering är grunden för all framgång. De senaste fem åren har Veidekke vuxit i Sverige och har som mål att bli den bästa aktören på den svenska marknaden, detta utan att tumma på Veidekkes långsiktiga och hållbara strategi och arbetssätt.

Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Veidekke
»Det har varit en intressant resa – och den fortsätter«
Läs mer
Anton står utomhus. Det är mörkt ute och han är klädd i arbetskläder och skyddshjälm.
Veidekke
“Jag har mycket frihet men också ett stort ansvar”
Läs mer
Josefine Edwall Björklund sitter på huk på golvet framför Essitys reception.
Essity
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Läs mer
Marie står vid skrivbordet och tittar in i kameran med ett leende.
Ludvig & Co
“För att nå resultat måste vi samarbeta”
Läs mer