Midroc

Ledarskapet startar med dig själv

2019-11-06

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Midroc

På Midroc har arbetet med den interna kulturen utvecklats systematiskt under lång tid. Midroc Business School, koncernens egen affärsskola som är en del av satsningen, har bidragit till framgångarna. Först ut var koncernens ledare och nu utbildas medarbetare från hela koncernen.

Samhälls- och industriutvecklaren Midroc har de senaste fem åren klättrat på Universums lista över Sveriges bästa arbetsgivare och i år placeras de på den hedrande förstaplatsen.

 

– Det som gör oss så enormt stolta över att bli utsedda till Sveriges bästa arbetsgivare är att det är en undersökning som besvaras av de egna medarbetarna, säger Roger Wikström, koncernchef på Midroc. Han fortsätter:

– 2008 började vi att arbeta systematiskt med vår interna kultur genom att skapa tankemodeller och processer som stöttar ett arbetssätt där våra medarbetare är involverade på riktigt. Vi har inte lyckats förrän våra medarbetare känner sig delaktiga, och på riktigt är delaktiga.

Liselotte Jernberg Bate

Titel: Culture Manager, Midroc.

Utbildning: Psykologi och pedagogik, Stockholms universitet. Samtalsterapeut vid HumaNova och UGL-handledare, Försvarshögskolan.

Inspireras av: ”Jag hämtar mycket inspiration från de utbildningar som jag har gått.”

Pernilla Börjesson

Titel: Vd Midroc Support.

Utbildning: Personal- och arbetslivsfrågor, Karlstad universitet, examen 1997.

Inspireras av: ”Jag inspireras och utmanas av mina medarbetare att vara en ledare i ständig utveckling.”

Roger Wikström

Titel: Koncernchef Midroc.

Utbildning: Civilingenjör väg och vatten, Kungliga tekniska högskolan, examen 1990.

Inspireras av: ”Vilja, mod och uthållighet för att göra en positiv skillnad.”

Roger menar, tillsammans med Liselotte Jernberg Bate och Pernilla Börjesson, att arbetet med kulturen började på allvar för elva år sen då de började med att ta fram utbildningsinsatser för koncernens ledare. Ett resultat av det arbetet blev att Midroc Business School grundades, koncernens egen affärsskola, som idag utbildar medarbetare från hela organisationen.

Liselotte är i dag koncernens Culture Manager och hon menar att Midroc Business School har varit en viktig del i formandet av den interna kulturen. Skolan erbjuder idag koncernövergripande utbildningar i ledarskap, kommunikation och grupp- och individutveckling.

 

– Det innebär att oavsett vad du jobbar med här så kommer du med största sannolikhet stöta på Midroc Business School. Till exempel har vi två medarbetarskapsdagar som alla nya medarbetare går när de börjar jobba hos oss. Vårt samlade arbete med vår ledningsplattform, våra ledarskapsutbildningar och medarbetarskapsdagar, allt det bidrar till att utveckla våra medarbetare och därmed också kulturen, säger Liselotte och fortsätter:

 

– För oss var det viktigt att anamma tankesättet att ledarskapet börjar med dig själv, därför innehåller vår operativa ledarskapsutbildning många sådana element. Vår ledningsplattform utgör grunden för vår kultur, vi har många verktyg för att implementera den, men det är viktigt att poängtera att det är våra chefer, ledare och medarbetare som står för det stora arbetet.

Pernilla som är vd på Midroc Support, håller med.

– Vi som arbetar i bakgrunden kan ha hur tydlig strategi och hur många verktyg som helst, men om inte våra medarbetare upplever att det är genuint så spelar det ingen roll. En av våra framgångsfaktorer är att vi har jobbat mycket med att utveckla våra ledare och att vi involverat våra medarbetare i vår utveckling. En kultur levs, den skrivs inte, och våra verksamheter har kultur och medarbetarskap högt på agendan. Vi får bevis för det i vårt ledarskaps och medarbetarindex. De som är anställda här värdesätter ett närvarande ledarskap och det har också förbättrats under åren då vi tillsammans har utvecklat kulturen, säger Pernilla och fortsätter:

 

– De som jobbar hos oss är entreprenörer som tar mycket eget ansvar. Du får möjlighet att utvecklas individuellt hos oss och eftersom vi inte har några färdiga karriärvägar så är du med och skapar din egen. Samtidigt bygger vårt sätt att organisera oss på att vi tillsammans stödjer din och Midrocs utveckling

Midroc

Midroc Europe utvecklar morgondagens samhälle och industri. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi hållbara lösningar för de branscher vi är verksamma i. Vi utgår från Sverige och är verksamma internationellt. Under 2019 omsatte vi 11,4 miljarder kronor och sysselsatte 4 200 medarbetare.

Antal medarbetare: 4 200.
Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst ingenjörer, både högskoleingenjörer och civilingenjörer inom bland annat automation, bygg, väg och vatten, lantmäteri, industri, energi och samhällsbyggnad.
Karriärvägar: Medarbetaren ansvarar tillsammas med sin chef för sin utveckling genom att både en systematiskt och kontinuerlig dialog. Intern rörlighet uppmuntras och det finns möjligheter till utlandsarbete.
Rekrytering: Sker löpande, nya tjänster annonseras på hemsidan.

Läs mer: midroc.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Midroc
Midroc bygger ett pussel av kompetenser
Läs mer
Valio
”På Valio vinner vi tillsammans”
Läs mer
Atlas Copco
Vi utmanar och utvecklar oss själva hela tiden
Läs mer
Sigma Technology Group
“Vi är entreprenörsdrivna och utvecklar framtidens lösningar”
Läs mer