8 tips för bästa starten på nya jobbet

09/10/2020 7:21am

Grattis till nya jobbet! Att vara ny på jobbet kan vara en utmaning. En mängd nya namn att minnas, nya uppgifter att utföra och inte sällan en överhängande rädsla för att göra fel. För att hjälpa dig genom din första vecka på nya jobbet har vi listat upp 8 tips på hur du får en smidig start!

1. Kom i tid!

Var noga med att komma i tid och ha gott om marginaler. Det är aldrig kul att behöva stressa eller att komma för sent – allra minst när du är ny på jobbet. Kommer du i tid visar du din chef att du fortfarande är den ansvarstagande och noggranna människa som du visade upp under intervjun. Ge dig själv därför gott om tid på morgonen, det ger dig ett lugn som gör att du kan fokusera på det du ska.

2. Lär känna dina nya kollegor

Ingenting gör att du kommer in i jobbet så snabbt som dina nya kollegor, och att hälsa på alla första dagen är en självklarhet. Du får troligtvis presentera dig själv för arbetsgruppen första dagen. Det behöver inte vara mer komplicerat än att du berättar kort om vem du är och vad du ska göra. Bygg kontaktnät redan från början och visa att du är intresserad av att vara med – både professionellt och privat. Lär dig rutinerna på kontoret och försök följa med i dem. När går kollegorna på lunchrast? Tar de flesta med sig lunch eller går de ut och äter?

3. Töm agendan

Planera inte in för mycket aktiviteter vid sidan av jobbet under den första tiden, det tar energi att vara ny och att ta in alla nya intryck. Fokusera istället på att vila när du kommer hem. Du vill väl också kunna tacka ja till den spontana AW:n dina nya kollegor bjuder med dig på?

4. Tveka inte att fråga

Som ny på jobbet förväntas du inte veta allt, så om du har frågor eller funderingar – tveka inte på att fråga. Att ställa mycket frågor visar på nyfikenhet och engagemang. ”Hej, jag är ny här” är den bästa öppningsrepliken och ger dig utrymme att fråga om det mesta. Din chef och dina kollegor är mer villiga att svara på dina frågor nu när du är ny, än senare när du förväntas kunna allt. Det är nu du har chansen!

5. Lyssna

Under den första tiden som nya på jobbet kommer du att behöva lyssna och ta in nya saker hela tiden. Det är därför viktigt att lyssna och försöka komma ihåg så mycket det bara går, även om det är svårt. Att anteckna det du lär dig hjälper dig på flera sätt: minnen sätter sig bättre när vi skriver ner dem och du kan gå tillbaka och läsa dina anteckningar vid ett senare tillfälle. Ta med ett tomt anteckningsblock till första dagen!

6. Erbjud din hjälp

Om du får tid över är det ett perfekt tillfälle att visa framfötterna och fråga om någon behöver hjälp. Det är ett enkelt sätt att skapa kontakt med dina kollegor, samtidigt som du lär dig jobbet ännu snabbare!

7. Stäm av

Boka in täta avstämningar med din närmaste chef under den första tiden på nya jobbet. Då kan ni säkerställa att du gör rätt uppgifter och att du presterar som du ska. När du blivit varm i kläderna är det läge att spika förväntningar och mål – så att både du och din chef kan utvärdera hur ditt arbete går.

8. Var dig själv!

Sist men absolut inte minst – var dig själv! Det är helt naturligt att vara nervös när man börjar på ett nytt jobb, var öppen med detta så brukar nervositeten försvinna. Det bästa sättet att göra ett bra intryck är att slappna av och vara sig själv. Kom ihåg att det var du som fick jobbet, arbetsgivaren ville ha just dig av en anledning – du är bäst lämpad för det!

Dela det här inlägget