Bli ett proffs på att arbeta hemifrån

04/11/2020 7:49am

Allt fler svenskar arbetar hemifrån. Men oavsett om du är frivillig distansarbetare eller om du nyligen tvingats ställa om p.g.a. rådande pandemi, så finns det en del att tänka på när det gäller att hålla produktiviteten uppe från ditt hemmakontor.

Om du är en av dem som fortsatt jobbar hemifrån en tid framöver så kommer här ett par knep för att hålla både fokus och hälsa på topp:

Planera din morgondag idag

Som distansarbetare behöver du ta mer ansvar för att planera din arbetstid. Ett beprövat men effektivt knep är att avsätta tid åt detta redan dagen innan. Se över dina prioriteringar och schemalägg när du ska göra morgondagens uppgifter.

Skapa en morgon- och kvällsritual

Att förflytta sig till och från arbetet skapar ett naturligt avbrott mellan fritid och arbetstid. Detta kan hjälpa dig att ställa om och fokusera på uppgiften du har framför dig. Se därför till att skapa en ritual även i hemmet för hur du börjar och avslutar din arbetsdag.

Klä dig för arbete

I likhet med ovan så kan dina kläder fungera som en signal att nu är det arbete som gäller. Med andra ord, gör dig inte för bekväm i mysbyxorna.

Ordna ett ordentligt hemmakontor

Din arbetsmiljö påverkar ditt fysiska välbefinnande som i sin tur påverkar din produktivitet. Undvik att arbeta i sängen eller i soffan framför tv:n, och se istället till att utse ett specifikt område till ditt hemmakontor. Tänk på att sitta så ergonomiskt som möjlig och att ha en bra ljuskälla. Om du behöver lugnt runtomkring dig för att koncentrera dig är det såklart fantastiskt om du kan avvara ett eget rum, men ett fullgott alternativ kan vara att investera i ett par bra hörlurar.

Håll fasta arbetstider

Det är lätt att arbete och vardagssysslor flyter samman när vi arbetar på samma plats som vi gör allt annat. För att undvika att din arbetsdag blir längre och längre bör du sätta ett fast schema för när du arbetar och när du inte arbetar. Och hålla dig till detta.

Schemalägg pauser

Utan arbetskamrater som påminner om att det är dags för fika kan det vara lätt att glömma att du faktiskt mår bra av att ta regelbundna pauser i ditt arbete. Sätt ett alarm som påminner dig att avbryta ditt jobb då och då, att sträcka på benen och dricka ett glas vatten.

Prata gränssättning med nära och kära

Visst är det härligt att ha nära till varandra 24 timmar om dygnet. Men det kan också innebära en hel del avbrott som i sin tur kan leda till frustration. Ta en stund och prata igenom gränssättning med dem du delar boende med så undviker du smågräl och onödig stress.

Dela det här inlägget