Ekonomi

Folksam

”Allt vi gör har kunderna i fokus – de är både ägare och kunder”

2023-12-11

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Lundin

Försäkringsbolaget Folksam bygger framgångar genom ett starkt internt samarbete.

David Bergstrand

Titel: Stabsaktuarie.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik, Lunds tekniska högskola, examen 2014. Aktuarieprogrammet på Stockholms universitet.
Boktips: ”Min pappa är författare och han skriver väldigt roligt. Han heter Mikael Bergstrand och har exempelvis skrivit ’Delhis vackraste händer’ som jag rekommenderar.”

David Bergstrands intresse för matematik väcktes redan i högstadiet. Han valde en utbildning med matematikinriktning och läste därefter till civilingenjör i teknisk fysik. Sedan början av 2022 är han stabsaktuarie på Folksam.

 

– För en matematiker är det intressant att jobba i försäkringsbranschen eftersom försäkring fyller en samhällsviktig funktion, samtidigt som matematiken är kärnan i affärsidén. Har man inte koll på siffrorna går det inte att driva ett försäkringsbolag och de matematiska frågeställningarna är både kul och utmanande.

Berätta om din roll.

– Jag jobbar inom aktuariefunktionen och vår uppgift är bland annat att validera de försäkringsmatematiska beräkningarna som görs inom Folksam. Gruppen jag tillhör har en stödjande roll för andra aktuarier i organisationen, vilket innebär att vi ska vara normgivande i uppgifter som har med försäkringsmatematik att göra. Det är roligt att få koppla ihop matematiken med andra delar av organisationen. Vi har mycket kontakt med exempelvis produktutveckling, it, ekonomi, juridik och kapitalförvaltning.

Hur är stämningen på jobbet?

– Det är full fart och det händer mycket hela tiden. Företagskulturen är öppen och inkluderande och vi hjälper varandra. Jag har många kompetenta kollegor som jag lär mig mycket av.

Vad var det som gjorde att du valde Folksam som din arbetsgivare?

– Framför allt att själva rollen lät spännande. Sen tilltalade det mig att Folksam är ett kundägt företag, vilket innebär att allt vi gör har kunderna i fokus. De är både ägare och kunder. Utöver det är Folksam ett stort och etablerat företag, där det finns mycket att göra som matematiker, och man uppmuntras till utveckling och lärande. Du kan exempelvis jobba med prissättning, modellering av försäkringsskador eller ha olika analytikerroller.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Jag är imponerad över att Folksam som har funnits med ett bra tag är så pass öppna för att förnya. Vi är exempelvis på en digital förändringsresa och gör många satsningar inom it.

Folksam

Folksams vision är att kunderna ska känna sig trygga i en hållbar värld. Det jobbar de för genom att erbjuda försäkringar och långsiktigt sparande som skapar trygghet i livets alla skeden. Karriärvägar: Bredden i verksamheten möjliggör många karriärvägar och utvecklingsmöjligheter. Gemensam riktning, ständigt lärande, tillit och öppenhet bidrar till ett utvecklande medarbetarskap.

 

Dela det här inlägget

Folksam Placeringar

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

Vera på Folksam sitter vid ett bord. Framför Vera syns en dator och i bildens vänstra förgrund skymtar vi en oskarp ryggtavla.
Folksam
”Här hjälps vi åt och får testa olika saker längs vägen”
Läs mer
Folksam
”Möjligheterna att göra skillnad på riktigt är stora här”
Läs mer
Robin Gustafsson står på  ett utav Folksams kontor med sittgrupper och kollegor i bakgrunden.
Folksam
”Vi tar ansvar för morgondagens samhälle”
Läs mer
Malmö 191118
Ewa Holmberg på Cloetta.
Foto: André de Loisted
Cloetta
”Cloetta präglas av en familjär och prestigelös kultur”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer