LKAB Placeringar
Civilingenjör
- 34 LKAB
Civilingenjör Senior
- 50 LKAB
2019-12-03
Text: Sara Schedin
Foto: Göran Landström
På LKAB får Lisa Rapp det bästa av två världar – utveckling i en internationell miljö och det i hemorten Kiruna.
Strax efter sin examen från beteendevetarprogrammet i Uppsala 2013 fick Lisa Rapp drömjobbet på LKAB:s HR-avdelning i Kiruna. Som HR Business Partner ser hon till att lagar, riktlinjer och policys följs. Ett annat viktigt område är strategisk kompetensförsörjning, där man i många fall rekryterar i hela världen.
Lisa Rapp
Titel: HR Business Partner.
Utbildning: Beteendevetenskap, Uppsala universitet, examen 2012.
Vilket är ditt smultronställe i Sverige? ”Byn Juoksengi i Tornedalen. Min mormor och morfar kommer därifrån och jag får alltid ett sådant lugn när jag kommer dit.”
– Det var häftigt för mig som nyutexaminerad att direkt få kliva upp i en relativt tung roll. På LKAB är man väldigt bra på att ge ansvar till individen för att på så sätt hjälpa oss att växa i våra roller. Det är också oerhört roligt att få jobba på ett internationellt företag som LKAB – samtidigt som jag får bo i min hemstad Kiruna.
– Det finns få andra bolag som arbetar med utvecklingsfrågor i samma utsträckning som vi gör. Bland annat driver vi utvecklingsprojektet SUM tillsammans med ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen vars syfte är att sätta en världsstandard för hållbar gruvbrytning på stora djup. Vi har även startat initiativet HYBRIT tillsammans med SSAB och Vattenfall där målet är en fossilfri malmbaserad ståltillverkning från 2035.
”På LKAB är man väldigt bra på att ge ansvar till individen för att på så sätt hjälpa oss att växa i våra roller.”
– Vi är mitt upp i ett karriärutvecklingsprojekt som kommer att implementeras 2020. Exempelvis ska det bli enklare att göra karriär inom en specifik roll. Man ska alltså inte behöva byta befattning för att klättra i karriären. Vi kommer även att göra det tydligare vad man behöver ta för steg för att till exempel röra sig mot en specialistroll eller för att bli chef.
– Innovativ. Eftersom gruvorna är där de är, har vi alltid varit tvungna att komma på nya lösningar för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Det finns en oerhörd framåtanda inom företaget.
LKAB
Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.
Läs merBlir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.
Läs merAtt pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer