Ekonomi

LKAB

”Jag fick kliva in i en relativt tung roll på en gång”

2019-12-03

Text: Sara Schedin

Foto: Göran Landström

Lisa Rapp står utomhus i ett soligt Kiruna med hus och fjäll i bakgrunden.

På LKAB får Lisa Rapp det bästa av två världar – utveckling i en internationell miljö och det i hemorten Kiruna.

Strax efter sin examen från beteendevetarprogrammet i Uppsala 2013 fick Lisa Rapp drömjobbet på LKAB:s HR-avdelning i Kiruna. Som HR Business Partner ser hon till att lagar, riktlinjer och policys följs. Ett annat viktigt område är strategisk kompetensförsörjning, där man i många fall rekryterar i hela världen.

Lisa Rapp

Titel: HR Business Partner.

Utbildning: Beteendevetenskap, Uppsala universitet, examen 2012.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige? ”Byn Juoksengi i Tornedalen. Min mormor och morfar kommer därifrån och jag får alltid ett sådant lugn när jag kommer dit.”

Vad lockade dig till LKAB?

– Det var häftigt för mig som nyutexaminerad att direkt få kliva upp i en relativt tung roll. På LKAB är man väldigt bra på att ge ansvar till individen för att på så sätt hjälpa oss att växa i våra roller. Det är också oerhört roligt att få jobba på ett internationellt företag som LKAB – samtidigt som jag får bo i min hemstad Kiruna.

Vad gör LKAB till en spännande arbetsplats?

– Det finns få andra bolag som arbetar med utvecklingsfrågor i samma utsträckning som vi gör. Bland annat driver vi utvecklingsprojektet SUM tillsammans med ABB, Epiroc, Combitech och Volvokoncernen vars syfte är att sätta en världsstandard för hållbar gruvbrytning på stora djup. Vi har även startat initiativet HYBRIT tillsammans med SSAB och Vattenfall där målet är en fossilfri malmbaserad ståltillverkning från 2035.

”På LKAB är man väldigt bra på att ge ansvar till individen för att på så sätt hjälpa oss att växa i våra roller.”

Vad finns det för karriärvägar hos er?

– Vi är mitt upp i ett karriärutvecklingsprojekt som kommer att implementeras 2020. Exempelvis ska det bli enklare att göra karriär inom en specifik roll. Man ska alltså inte behöva byta befattning för att klättra i karriären. Vi kommer även att göra det tydligare vad man behöver ta för steg för att till exempel röra sig mot en specialistroll eller för att bli chef.

Hur skulle du beskriva företagskulturen hos er?

– Innovativ. Eftersom gruvorna är där de är, har vi alltid varit tvungna att komma på nya lösningar för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Det finns en oerhörd framåtanda inom företaget.

LKAB

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 16 miljarder kronor 2015 och har cirka 4 500 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag. Läs mer: www.lkab.com

Dela det här inlägget

LKAB Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Artiklar du kanske gillar:

Petter Madsen står utomhus i med en gruva i bakgrunden.
LKAB
”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”
Läs mer
Lisa Rapp står utomhus i ett soligt Kiruna med hus och fjäll i bakgrunden.
LKAB
”Jag fick kliva in i en relativt tung roll på en gång”
Läs mer
PostNord
”Utvecklingsmöjligheterna på PostNord är exceptionellt bra”
Läs mer
Lund 231128
Malin Nordfjäll på Accountor.
Foto: André de Loisted
Accountor
”När medarbetarna säger det så betyder det verkligen något”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Hållbarhetsfrågan är här för att stanna

I årets KarriärBarometern associeras den ideala arbetsgivaren med trygghet – samtidigt som viljan att byta jobb är oväntat hög.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer