Civilingenjör

RISE

”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”

2021-12-09

Estimerad lästid 2 min

Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.

#13

Civilingenjör

Foto: Kristofer Hedlund

Tillsammans med sina kollegor arbetar Martin Schöllin för att hjälpa svensk industri framåt.

Efter att ha gjort sitt exjobb på det svenska forskningsinstitutet RISE i Linköping blev Martin Schöllin erbjuden att stanna kvar och ta sig an rollen som forskare inom kostnadseffektiv tillverkning av fiberförstärkta kompositer. Han fick då fortsätta det jobb han påbörjat som exjobbare, men själva arbetet blev lite mer hands­-on.
– När jag började som forskare fick jag möjlighet att arbeta mer praktiskt än vad jag gjort under mitt exjobb, med till exempel robotprogrammering och ta fram verktygskoncept i CAD. Jag fick så småningom även ansvara för mindre projekt och uppdrag, förklarar han.

Martin Schöllin

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik, Linköpings universitet, examen 2017.

Vilken är din favoritinnovation? ”Jag måste nog säga penicillinet – och robotdammsugaren! Den har jag mycket nytta av.”

För drygt två år sedan blev Martin erbjuden jobbet som projektledare.
– Jag leder nu något större projekt som sträcker sig över flera år, både på nationell och internationell nivå. Det innefattar bland annat kontakt med kunder, kollegor och finansiärer, att följa upp resultat, planera resurser och lösa eventuella problem som kan uppstå. Jag är också involverad i det operativa arbetet där jag ibland är i labbet och genomför allt från tester och programmering till att demonstrera nya processer och tekniker.
– Jag trivs väldigt bra i rollen eftersom jag kommer i kontakt med många människor och olika yrkesroller. Det är ett väldigt varierande arbete där man sällan har tråkigt, säger han.

Det är såklart roligt att få jobba med teknik i framkant, och att med den kunna hjälpa företag att förbättra sina processer och produkter.

Martin berättar att det han gillar mest med jobbet är alla trevliga kollegor, som han trivs väldigt bra med. Det är lärorikt att arbeta med experter inom skilda områden. Han tycker också om flexibiliteten som erbjuds och att det är mycket frihet under ansvar.
– Sedan är det såklart roligt att få jobba med teknik i framkant, och att med den kunna hjälpa svensk industri framåt. Mycket av det arbete som jag och mina kollegor på avdelningen Polymer, Fiber och Komposit bedriver handlar om att tillsammans med våra kunder och samarbetspartners utveckla och förbättra produkter, tillverkningsprocesser och arbetsmiljö inom svensk industri. På så sätt bidrar vi till att stärka Sveriges innovationskraft.

Text: Sara Schedin

RISE

RISE är ett internationellt ledande forskningsinstitut. På RISE står innovation i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 900. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.
RISE
”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”
Läs mer
RISE
“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Elise Ekliden står utomhus på en väg i skogen med ett pågående grävarbete och en grävmaskin i bakgrunden.
Veidekke
”Vårt involverande arbetssätt gjorde att vi nådde målet”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Vad är extra viktigt vid val av arbetsgivare?

Topp 3 viktigaste attributen för professionals.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
Vad gör ett företag framgångsrikt?

Finns det någon formel som förklarar vad som gör ett företag framgångsrikt? Vi listar faktorer som tycks vara nyckeln till succé.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer