Civilingenjör

RISE

”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”

2021-12-09

Estimerad lästid 2 min

Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.

#13

Civilingenjör

Foto: Kristofer Hedlund

Tillsammans med sina kollegor arbetar Martin Schöllin för att hjälpa svensk industri framåt.

Efter att ha gjort sitt exjobb på det svenska forskningsinstitutet RISE i Linköping blev Martin Schöllin erbjuden att stanna kvar och ta sig an rollen som forskare inom kostnadseffektiv tillverkning av fiberförstärkta kompositer. Han fick då fortsätta det jobb han påbörjat som exjobbare, men själva arbetet blev lite mer hands­-on.
– När jag började som forskare fick jag möjlighet att arbeta mer praktiskt än vad jag gjort under mitt exjobb, med till exempel robotprogrammering och ta fram verktygskoncept i CAD. Jag fick så småningom även ansvara för mindre projekt och uppdrag, förklarar han.

Martin Schöllin

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik, Linköpings universitet, examen 2017.

Vilken är din favoritinnovation? ”Jag måste nog säga penicillinet – och robotdammsugaren! Den har jag mycket nytta av.”

För drygt två år sedan blev Martin erbjuden jobbet som projektledare.
– Jag leder nu något större projekt som sträcker sig över flera år, både på nationell och internationell nivå. Det innefattar bland annat kontakt med kunder, kollegor och finansiärer, att följa upp resultat, planera resurser och lösa eventuella problem som kan uppstå. Jag är också involverad i det operativa arbetet där jag ibland är i labbet och genomför allt från tester och programmering till att demonstrera nya processer och tekniker.
– Jag trivs väldigt bra i rollen eftersom jag kommer i kontakt med många människor och olika yrkesroller. Det är ett väldigt varierande arbete där man sällan har tråkigt, säger han.

Det är såklart roligt att få jobba med teknik i framkant, och att med den kunna hjälpa företag att förbättra sina processer och produkter.

Martin berättar att det han gillar mest med jobbet är alla trevliga kollegor, som han trivs väldigt bra med. Det är lärorikt att arbeta med experter inom skilda områden. Han tycker också om flexibiliteten som erbjuds och att det är mycket frihet under ansvar.
– Sedan är det såklart roligt att få jobba med teknik i framkant, och att med den kunna hjälpa svensk industri framåt. Mycket av det arbete som jag och mina kollegor på avdelningen Polymer, Fiber och Komposit bedriver handlar om att tillsammans med våra kunder och samarbetspartners utveckla och förbättra produkter, tillverkningsprocesser och arbetsmiljö inom svensk industri. På så sätt bidrar vi till att stärka Sveriges innovationskraft.

Text: Sara Schedin

RISE

RISE är ett internationellt ledande forskningsinstitut. På RISE står innovation i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 900. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.
RISE
”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”
Läs mer
RISE
“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Billerud
”Billerud har verkligen funnits där på min ledarresa”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
5 leveranser är fler än 4 timmar

I en värld som varje sekund, minut och timme kliver djupare in i digitaliseringen måste företag anpassa sig i samma höga tempo. Ny teknik som möjliggör nya arbetssätt, strukturer och hela affärsmodeller har lett till ett skifte där bakåtsträvarna fortsätter att mäta input, medan de som hänger med fokuserar på output.

Läs mer
Din Karriär
Det här förväntar sig professionals i lön

Trots att mjuka värden såsom t ex hållbarhet och work life balance prioriteras högt hos professionals så är en hög framtida lön fortfarande nog så viktigt.

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer