Civilingenjör Senior

RISE

”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”

2021-12-09

Estimerad lästid 2 min

Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.

#4

Civilingenjör Senior

Foto: Julia Sjöberg

Medarbetarna på RISE är med och bidrar till att lösa komplexa samhällsutmaningar.

Sofia Stensson har erfarenhet av forskning och utveckling inom energieffektivitet i kommersiella fastigheter. Hon började på RISE som industridoktorand 2007, då i industrinära forskning med en avhandling om energieffektivisering i köpcentrum. I dag leder hon tre forsknings­- och innovationsprojekt, varav ett rör öppna plattformar för fastighetsautomation.
– Vi tittar bland annat på att skapa standardiseringar, fasa ut inlåsta system och få fastigheter att dra ner på energianvändningen när det finns mindre tillgång i elnätet. På så sätt möjliggörs en ökad andel förnyelsebar energi i våra energisystem. Projektet har en total budget på 22 miljoner kronor med RISE och 24 projektpartners.

Sofia Stensson

Titel: Forskare och projektledare.

Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi. Linköpings universitet, examen 2007. Forskarexamen inom byggnads- och installationsteknik, Chalmers tekniska högskola, 2014.

Drömprojekt: ”Att skriva en populärvetenskaplig bok.”

Efter att Sofia disputerat fick hon ett Vinnmer och Marie Curie­-stipendium till Lawrence Berkeley National lab i USA. Inom RISE regi var hon gästforskare i Kalifornien på halvtid under fyra år mellan 2015 och 2019.
– Vår forskargrupp tittade på Kaliforniens problem med svaga elnät, och modellen låg till grund för delstatens lagstiftning. Vi har därefter gjort en förstudie om det går att återanvända modellen för svenska förhållanden, säger hon och fortsätter:
– Under tiden byggde jag upp ett starkt kontaktnät som gör att jag har koll på vad som sker internationellt inom hållbar omställning och digitalisering av fastighetssektorn.

Om du är driven finns det stora möjligheter att påverka den egna karriärutvecklingen.

Sofia beskriver företags­kulturen på RISE som hjälpsam utan konkurrens.
– Alla vill alltid hjälpas åt. Det är högt i tak och jag har oerhört många duktiga och kompetenta kollegor som kan väldigt mycket inom sina områden. Vi har intressanta samtal på fika­rasterna, och det gör att jag känner mig väldigt priviligierad, säger hon.

RISE erbjuder stora möjligheter till utveckling och utmanande uppdrag.
– Om du är driven finns det stora möjligheter att påverka den egna karriärutvecklingen. Det finns olika vägar att gå, som chef, projektledare eller forskare/expert beroende på vad du vill. På RISE bidrar vi alla till att lösa vår tids utmaningar, avslutar Sofia.

Text: Tina Lindström Carlsson

RISE

RISE är ett internationellt ledande forskningsinstitut. På RISE står innovation i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 900. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.
RISE
”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”
Läs mer
RISE
“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.
RISE
”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Din Karriär
Jobbkompassen – så tacklar du hinder i karriären

Vägen till framgång är sällan spikrak och oftast måste vi ta oss förbi både ett och två hinder för att nå dit vi vill. Men hur ska du göra när du väl har kört fast? Vi har samlat de vanligaste karriärproblemen – och tipsen på hur du löser dem.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer