Civilingenjör – Senior

RISE

”Jag har väldigt kompetenta kollegor och alla vill alltid hjälpas åt”

2021-12-09

Estimerad lästid 2 min

Sofia på RISE tittar in i kameran med ett leende. I förgrunden skymtar vi en grön växt.

#1

Civilingenjör – Senior

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+9

Foto: Julia Sjöberg

Medarbetarna på RISE är med och bidrar till att lösa komplexa samhällsutmaningar.

Sofia Stensson har erfarenhet av forskning och utveckling inom energieffektivitet i kommersiella fastigheter. Hon började på RISE som industridoktorand 2007, då i industrinära forskning med en avhandling om energieffektivisering i köpcentrum. I dag leder hon tre forsknings­- och innovationsprojekt, varav ett rör öppna plattformar för fastighetsautomation.
– Vi tittar bland annat på att skapa standardiseringar, fasa ut inlåsta system och få fastigheter att dra ner på energianvändningen när det finns mindre tillgång i elnätet. På så sätt möjliggörs en ökad andel förnyelsebar energi i våra energisystem. Projektet har en total budget på 22 miljoner kronor med RISE och 24 projektpartners.

Sofia Stensson

Titel: Forskare och projektledare.

Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi. Linköpings universitet, examen 2007. Forskarexamen inom byggnads- och installationsteknik, Chalmers tekniska högskola, 2014.

Drömprojekt: ”Att skriva en populärvetenskaplig bok.”

Efter att Sofia disputerat fick hon ett Vinnmer och Marie Curie­-stipendium till Lawrence Berkeley National lab i USA. Inom RISE regi var hon gästforskare i Kalifornien på halvtid under fyra år mellan 2015 och 2019.
– Vår forskargrupp tittade på Kaliforniens problem med svaga elnät, och modellen låg till grund för delstatens lagstiftning. Vi har därefter gjort en förstudie om det går att återanvända modellen för svenska förhållanden, säger hon och fortsätter:
– Under tiden byggde jag upp ett starkt kontaktnät som gör att jag har koll på vad som sker internationellt inom hållbar omställning och digitalisering av fastighetssektorn.

Om du är driven finns det stora möjligheter att påverka den egna karriärutvecklingen.

Sofia beskriver företags­kulturen på RISE som hjälpsam utan konkurrens.
– Alla vill alltid hjälpas åt. Det är högt i tak och jag har oerhört många duktiga och kompetenta kollegor som kan väldigt mycket inom sina områden. Vi har intressanta samtal på fika­rasterna, och det gör att jag känner mig väldigt priviligierad, säger hon.

RISE erbjuder stora möjligheter till utveckling och utmanande uppdrag.
– Om du är driven finns det stora möjligheter att påverka den egna karriärutvecklingen. Det finns olika vägar att gå, som chef, projektledare eller forskare/expert beroende på vad du vill. På RISE bidrar vi alla till att lösa vår tids utmaningar, avslutar Sofia.

Text: Tina Lindström Carlsson

RISE

RISE är ett internationellt ledande forskningsinstitut. På RISE står innovation i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 900. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

RISE Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör – Senior

Högskoleingenjör

Högskoleingenjör – Senior

Naturvetare

Naturvetare – Senior

Artiklar du kanske gillar:

Martin på RISE står med armarna i kors, tittar in i kameran och ler. I bakgrunden syns en stor maskin.
RISE
”Med teknik i framkant stärker vi Sveriges innovationskraft”
Läs mer
RISE
“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”
Läs mer
Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Lena Hägg och Kristofer Södergberg står i en av Trafikverkets lokaler med två stora skärmar i bakgrunden.
Trafikverket
”Vi gör avtryck i samhället som kommer att hålla i generationer”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Vi kan se en Greta-effekt”

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

Läs mer
Din Karriär
Hårdare konkurrens om talangerna post-corona

Företagen lär få kämpa för att behålla talangerna – och attrahera nya. Vi dyker ner i den glödheta rekryteringsmarknaden.

Läs mer
Din Karriär
Så kan du bli av med din talrädsla

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer