2020-12-08

Civilingenjör

RISE Research Institutes of Sweden

“Här får man vara med och föra ut forskningen till näringslivet”

Text: Linda Andersson

Foto: Christian Ekstrand

#8

Civilingenjör

Sandra Pantzare trivs på forskningsinstitutet RISE där hon får arbeta med den senaste tekniken.

Det statliga forskningsinstitutet RISE är ett av Europas största. De verkar för en hållbar tillväxt i Sverige och här arbetar 2 800 medarbetare med att hitta lösningar för samhällets olika utmaningar.

 

Sandra Pantzare arbetar som utvecklingsingenjör i Norrköping där ett av deras kontor finns. Det var kärleken till hästar som fick henne att börja på forskningsinstitutet för några år sedan. Som student gjorde hon sitt ex-jobb på RISE vilket handlade om att utveckla en sula till hästar för att trådlöst kunna mäta krafterna under hästens hovar. Detta för att tidigare kunna förebygga hälta hos djuren. Efter examen blev hon anställd som elektronikingenjör och i dag arbetar hon med att designa hårdvaran och att utveckla mjukvaran för lösningar inom Internet of things.

 

– Jag tar fram olika prototyper i vårt labb och ofta känns det som om jag får syssla med ett roligt hobbyprojekt på arbetstid. Att få arbeta med den senaste tekniken och vara med och föra ut forskningen till näringslivet är verkligen något som jag uppskattar.

 

”Det är mycket frihet under ansvar,
vilket jag tycker om.”

RISE är en internationell arbetsplats – här jobbar forskare, ingenjörer och ekonomer från hela världen. Både män och kvinnor i olika åldrar. Och Sandra trivs bra på en arbetsplats där det finns en stor blandning av människor och kompetenser.

 

– På vår enhet i Norrköping är vi omkring 40 personer och de flesta utgår från labbet. Vi har en god sammanhållning, det är en varm och välkomnande stämning. För mig är det viktigt att ha roligt på jobbet och jag värdesätter verkligen den gemenskapen som vi har. Sandra lyfter även flexibiliteten som en stor fördel.

 

– Det är mycket frihet under ansvar, vilket jag tycker om.

 

Att många unga i karriären är lockade av att arbeta på RISE tror Sandra beror på att de sysslar med uppdrag som gör nytta för samhället.

 

– Här får man vara med och göra skillnad. Och det finns en stor bredd i vad man kan arbeta med – det kan handla om allt från att utveckla applikationer inom e-hälsa till AI-lösningar för olika klimatutmaningar.

Sandra Pantzare

Titel: Utvecklingsingenjör.

Utbildning: Master i elektronikdesign, Linköpings universitet, examen 2018.

Vilket råd skulle du ge någon till någon som är ny i karriären? ”Att försöka arbeta med något som man verkligen är intresserad av även på fritiden. När man sysslar med något som man tycker är väldigt roligt får man ett annat driv och gör ett bra jobb automatiskt.”

RISE Research Institutes of Sweden

RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 800. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.   Läs mer: www.ri.se

Dela det här inlägget

RISE Research Institutes of Sweden Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör – Senior

Högskoleingenjör

Högskoleingenjör – Senior

Artiklar du kanske gillar:

Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE Research Institutes of Sweden
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Johanna persson, Xylem
Xylem Water Solutions AB
”Här kan du få en ledande roll redan tidigt i karriären”
Läs mer
Björkdalsgruvan
”En av världens renaste guldgruvor”
Läs mer
Petter Madsen står utomhus i med en gruva i bakgrunden.
LKAB
”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Minnesmästaren – Yanjaa Wintersoul

”Jag har i alla fall finansierat Nobelpriset i fysik!”

Läs mer
Din Karriär
Här tillverkas framtidens hållbara batterier

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

Läs mer
Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer