Data/IT

Trafikverket

”På Trafikverket jobbar du med den senaste tekniken”

2021-12-14

Estimerad lästid 2 min

Emil på Trafikverket står vid ett räcke och tittar in i kameran med ett leende.

Foto: Patrik Lundin

På Trafikverket finns det över 150 olika yrkesroller. Medarbetarnas engagemang och intresse påverkar i mångt och mycket vilken roll de utvecklas inom.

Trafikverkets uppgift är att se till att transportsystemet fungerar så att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Emil Torp är en av dem som utvecklar myndighetens datasystem. Teknikintresset har han med sig sedan barnsben och är i vuxen ålder särskilt intresserad av programmering. Han jobbar med Trafikverkets öppna data (API) och sätter ihop olika system så att de kan prata med varandra.
– Tanken är att jag ska trycka på en knapp och så ska installationen göras överallt i våra system. Det är nu när jag börjar bli duktig som jag inser hur mycket mer det går att göra. Jag lär mig fortfarande mycket nytt varje dag, säger han och fortsätter:
– Alla projektidéer som ska förverkligas behöver nya verktyg för att samordnas. Därför anställer vi systemutvecklare kontinuerligt. It-avdelningen har blivit betydligt större de senaste åren och ser ut att fortsätta växa.

Emil Torp.

Titel: Senior systemutvecklare.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, Linköpings universitet, examen 2013.

Drömprojekt: ”Som tekniknörd väljer jag ett projekt där man använder modern teknik och som människor får ta del av, det är alltid kul.”

Hur är möjligheterna till fortsatt karriär?

– Jag började 2014 och nu är jag bland de översta på stegen som systemutvecklare. Jag kan utan problem fortsätta utvecklas i min nuvarande roll, men om jag vill gå arkitektspåret, bli projektledare, testledare eller chef så är det bara att räcka upp en hand. Det uppmuntras. Trafikverket vill att du som medarbetare gör det du trivs med – då gör du ett bättre jobb.

Här kan jag fortsätta utvecklas.

Vad är det som gör att du vill fortsätta på Trafikverket?

– Vi har över tio miljoner kunder, och det gör att vi har en stor påverkan på många människor. Det finns utmaningar med säkerhet och att vi är en myndighet, men det är roligt att försöka hitta nya tekniklösningar på olika frågeställningar. Det är en öppen kultur och jag har kollegor som är väldigt intressanta att driva utveckling med. Vi triggar varandra att bli bättre på det vi gör. När du fastnar så har kollegorna en lösning som gör att du går vidare framåt. Vi vågar experimentera och göra fel, och i slutändan blir det ofta riktigt bra.

Hur är det att vara med i Trafikverkets förflyttning i teknikens framkant?

– Superintressant! Det är kul att vi tar in team som använder ny teknik som artificiell intelligens och machine learning. Vi är i startgroparna på vad den nya tekniken kan göra och jag tror att det kommer att leda till många spännande lösningar. Trafikverket har framtidssikt och tittar på tekniken redan när den är ung.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Beti Cvetovska, Trafikverket
Trafikverket
”Här får jag möjlighet att utvecklas och fördjupa mina kunskaper”
Läs mer
Trafikverket
”De vägar vi bygger har människor nytta av varje dag”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Isak, Trafikverket
Trafikverket
”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Google är den mest attraktiva arbetsgivaren i Norden

Google, Microsoft och Sweco ligger i topp när proffessionals avslöjar sina bästa arbetsgivare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Läs mer
Din Karriär
”Vi kan se en Greta-effekt”

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

Läs mer
Din Karriär
8 tips för bästa starten på nya jobbet

Att vara ny på jobbet kan vara en utmaning. För att hjälpa dig genom din första vecka på nya jobbet har vi listat upp 8 tips på hur du får en smidig start!

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer