Högskoleingenjör

Trafikverket

”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”

2022-12-08

Estimerad lästid 2 min

Isak, Trafikverket

Foto: Julia Sjöberg

Isak och hans kollegor på Trafikverket hanterar avancerad teknik när de övervakar drygt 11 000 kilometer av Sveriges järnväg dygnet runt.

Isak har en passion för elkraft, modern teknik och utveckling. Han studerade energiteknik på högskolan och började på Trafikverket i augusti 2020. Idag är han eldriftsingenjör och har ett övervakningsansvar för järnvägen.

– Trafikverket bidrar till den gröna omställningen. Vi investerar otroligt mycket i järnvägen och det är mycket utveckling på gång. Det kommer att leda till fler jobb, att järnvägen blir mer driftssäker och får högre kapacitet. Det är bara en sak jag vill ha – och det är fler kollegor.

Isak Walles

Titel:

Eldriftsingenjör.

 

Utbildning:

Högskoleingenjör energiteknik, Högskolan i Halmstad, examen 2020. 

 

Fritidsintressen:

”Jag tycker om att spela gitarr och umgås med kompisar. Jag har skaffat båt och ska lära mig att segla – det blir spännande.”

Hur fick du upp ögonen för Trafikverket?

– Vi hade en inspirerande och driven instruktör från eldriften på besök på högskolan som berättade om sin roll. Jag tyckte att det lät kul, ansökte till Trafikverket och fick jobbet. Så fort jag blev anställd fick jag nio månaders utbildning i järnvägen, hur elen ser ut och hur kraftdistributionen fungerar. Därefter får du möjlighet att ta större ansvar och du kan bli handledare, instruktör eller expert på olika delar av anläggningen.

Vad innebär ditt jobb?

– Jag övervakar vår drygt 11 000 kilometer elektrifierade järnväg via skärmar. Vi hanterar ett levande system varje dag som är exponerat för naturens krafter, för människor och tåg som rör sig. Vi arbetar dagligen med avancerad teknik och det är väldigt lärorikt. Man måste skapa sig förståelse för hur spänning fungerar för att kunna koppla i anläggningen. Utan oss står tågen stilla.

Hur löser ni utmaningar?

– När det händer något ser vi till att det blir så lite påverkan på trafiken som möjligt. Vi prioriterar alltid säkerheten. När vi vet vad felet är skickar vi ut entreprenörer eller kollegor från andra avdelningar som reder upp det. Vi jobbar skift och det fina är att vi alltid är två som jobbar samtidigt, så att vi kan ha en dialog och avlasta varandra.

"Utan oss står tågen stilla."

Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna?

– Cheferna är bra på att få folk att nå sin högsta potential. Jag är ganska rastlös som individ och brukar sitta och jobba även när jag har operativ övervakning. Det har gett mig möjligheten att forma mitt jobb och ha andra uppgifter utöver eldriften. Det finns gott om roller att axla för att få den personliga utvecklingen att gå fort.

Hur upplever du ledarskapet?

– Jag är någorlunda ny på Trafikverket och imponerad av det nyfikna ledarskapet. Det är inte bara min närmaste chef, det är högre chefer som kommer till eldriften och frågar hur vi upplever vårt jobb och om de kan stötta oss på olika sätt. Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.    

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT Senior

Ekonomi Senior

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Hanna Söderberg Trafikverket HK
Trafikverket
”Att bygga förtroende är extra viktigt i ledarskapet”
Läs mer
Trafikverket
”Det är en kreativ atmosfär som tillåter att du provar nytt”
Läs mer
Noran på Trafikverket står och lutar sig mot broräcket.
Trafikverket
“Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”
Läs mer
Sheng och Anton på Trafikverket står vid en byggarbetsplats. De har hjälm och gula jackor.
Trafikverket
”Vi knyter ihop landet och gör vägarna säkrare”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer