Civilingenjör

Michelin

”Vi vill ha en hållbar arbetsmiljö som får människor att växa”

2019-12-05

Text: Elsa Sjögren

Foto: Felicia Yllenius

Maria-Therese Brandberg står och lutar sig mot ett brod med en gulmålad vägg och en Michelintavla i bakgrunden.

Flexibilitet och stort medarbetaransvar är ledord på Michelin. Här styr du själv var och hur du jobbar.

Michelin är kända över hela världen för sina däck och sin restaurangguide – två till synes vitt skilda produkter. För Maria-Therese Brandberg, HRchef på Michelin nordic, var möjligheten att jobba med två premiumprodukter något som lockade henne att söka sig till företaget. Dessutom lägger man i den nordiska organisationen stort fokus på flexibilitet och det som Maria-Therese kallar för empowerment.

– Det innebär att vi ger medarbetarna ansvar att själva styra över sin tid och fatta beslut. Det har att göra med att man ska kunna ha en balans i livet. Företagskulturen genomsyras av stor gemenskap men också en respekt för människors privatliv. Vi vill ha hållbara medarbetare som kan växa själva, det tror vi i sin tur hjälper företaget att växa, säger hon.

Maria-Therese Brandberg

Titel: HR-chef.
Utbildning: Personalvetarprogrammet, Stockholms universitet, examen 2010.
Vad gör du på fritiden? ”Jag älskar att springa trail!

Det flexibla arbetssättet är något som utmärker Michelin som arbetsgivare enligt Maria-Therese. Du bestämmer själv om du vill jobba på det nyrenoverade, aktivitetsbaserade kontoret, hos en kund eller hemifrån. De tar också hänsyn till medarbetare med småbarn genom att inte lägga möten tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

– Man har förstått hur viktigt det är att ha en hållbar arbetsmiljö. Det är en väldigt modern hållning. Idag behöver man ha en flexibilitet för att orka vara kreativ och leverera i sitt arbete. Men med det följer naturligtvis också ett stort ansvar och höga förväntningar.

”Michelin söker människor med driv, engagemang och en vilja att ta Maria-Therese Brandberg ansvar.”

När de anställer på Michelin är det just driv, engagemang och en vilja att ta ansvar som MariaTherese och hennes kollegor främst tittar på. På företaget finns oändligt mycket kunskap och möjligheter till utveckling att den inre kraften och viljan ofta är viktigare än meriterna på cv:t. Med 114 000 anställda globalt är möjligheterna många – inte minst för den som vill jobba utomlands.

– Du sätter gränserna lite själv beroende på hur mobil du är. Vi är många i norden som jobbar mot Europa på olika sätt. Flera stannar hos oss 15-20 år eftersom de trivs bra och hela tiden får nya möjligheter.

Michelin

Michelin grundades 1889 och huvudkontoret ligger i Clermont-Ferrand, Frankrike. Huvudprodukterna är premiumdäck till tunga fordon, personbil, motorcykel, cykel mm samt Michelin-guiden (hotel- och restaurangguide). I dag har företaget omkring 125 000 anställda och försäljning i 170 länder. Inom det nordiska säljbolaget jobbar i dag cirka 220 personer med huvudkontor i Stockholm.

Läs mer: jobb.michelin.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Noran på Trafikverket står och lutar sig mot broräcket.
Trafikverket
“Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”
Läs mer
Johanna persson, Xylem
Xylem Water Solutions AB
”Här kan du få en ledande roll redan tidigt i karriären”
Läs mer
Lovisa Dannelind i Caverions ljusa lokaler.
Caverion
”Caverion är bra på att förädla unga talanger”
Läs mer
Elinor Löf-Nilsson står i ett av AkzoNobels labbrum tillsammans med en kollega.
Akzo Nobel Industrial Coatings AB
”Möten med nya människor är det roligaste med mitt jobb”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

Läs mer
Din Karriär
Inflation och krig gör att talangerna tänker om

En alltmer osäker arbetsmarknad, stigande priser och konflikten i Ukraina gör att både young och senior professionals värderar och väljer annorlunda. Universums Nicolas Werle djupdyker i årets undersökning och berättar mer om vilka attribut som talangerna letar efter och vilka företag som klättrat mest i rankingen.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer