Civilingenjör

Michelin

”Vi vill ha en hållbar arbetsmiljö som får människor att växa”

2019-12-05

Text: Elsa Sjögren

Foto: Felicia Yllenius

Maria-Therese Brandberg står och lutar sig mot ett brod med en gulmålad vägg och en Michelintavla i bakgrunden.

Flexibilitet och stort medarbetaransvar är ledord på Michelin. Här styr du själv var och hur du jobbar.

Michelin är kända över hela världen för sina däck och sin restaurangguide – två till synes vitt skilda produkter. För Maria-Therese Brandberg, HRchef på Michelin nordic, var möjligheten att jobba med två premiumprodukter något som lockade henne att söka sig till företaget. Dessutom lägger man i den nordiska organisationen stort fokus på flexibilitet och det som Maria-Therese kallar för empowerment.

– Det innebär att vi ger medarbetarna ansvar att själva styra över sin tid och fatta beslut. Det har att göra med att man ska kunna ha en balans i livet. Företagskulturen genomsyras av stor gemenskap men också en respekt för människors privatliv. Vi vill ha hållbara medarbetare som kan växa själva, det tror vi i sin tur hjälper företaget att växa, säger hon.

Maria-Therese Brandberg

Titel: HR-chef.
Utbildning: Personalvetarprogrammet, Stockholms universitet, examen 2010.
Vad gör du på fritiden? ”Jag älskar att springa trail!

Det flexibla arbetssättet är något som utmärker Michelin som arbetsgivare enligt Maria-Therese. Du bestämmer själv om du vill jobba på det nyrenoverade, aktivitetsbaserade kontoret, hos en kund eller hemifrån. De tar också hänsyn till medarbetare med småbarn genom att inte lägga möten tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

– Man har förstått hur viktigt det är att ha en hållbar arbetsmiljö. Det är en väldigt modern hållning. Idag behöver man ha en flexibilitet för att orka vara kreativ och leverera i sitt arbete. Men med det följer naturligtvis också ett stort ansvar och höga förväntningar.

”Michelin söker människor med driv, engagemang och en vilja att ta Maria-Therese Brandberg ansvar.”

När de anställer på Michelin är det just driv, engagemang och en vilja att ta ansvar som MariaTherese och hennes kollegor främst tittar på. På företaget finns oändligt mycket kunskap och möjligheter till utveckling att den inre kraften och viljan ofta är viktigare än meriterna på cv:t. Med 114 000 anställda globalt är möjligheterna många – inte minst för den som vill jobba utomlands.

– Du sätter gränserna lite själv beroende på hur mobil du är. Vi är många i norden som jobbar mot Europa på olika sätt. Flera stannar hos oss 15-20 år eftersom de trivs bra och hela tiden får nya möjligheter.

Michelin

Michelin grundades 1889 och huvudkontoret ligger i Clermont-Ferrand, Frankrike. Huvudprodukterna är premiumdäck till tunga fordon, personbil, motorcykel, cykel mm samt Michelin-guiden (hotel- och restaurangguide). I dag har företaget omkring 125 000 anställda och försäljning i 170 länder. Inom det nordiska säljbolaget jobbar i dag cirka 220 personer med huvudkontor i Stockholm.

Läs mer: jobb.michelin.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Post A
Rubrik: Internationell miljö på säkerhetsföretaget
Copy: Innovation och produktutveckling är en del av Åsa Christianders vardag. I en intervju berättar hon om ASSA ABLOY där hon sedan 2015 fått olika roliga uppdrag.

Post B
Rubrik: ”Vi är en brygga mellan affär och teknologi”
Civilingenjören Åsa Christiander trivs på ASSA ABLOY. I en intervju berättar hon mer om det stora säkerhetsföretaget vars vision är att vara ledande inom innovation.

Post C
Rubrik: ASSA ABLOY är verksamma i 70 länder
Copy: ”Vi gör lås- och säkerhetslösningar smarta.” Det säger civilingenjören Åsa Christiander som trivs på det internationella säkerhetsföretaget.
ASSA ABLOY
”Vi fungerar som en brygga mellan affär och teknologi”
Läs mer
Portättfotografier på Erik och Nahid, anställda på Midroc.
Midroc
”Korta beslutsvägar och familjär stämning”
Läs mer
Essity
”Jag får ta mycket eget ansvar vilket är jättekul”
Läs mer
Astrid Mehlberg, Essity
Essity
”På Essity finns ett stort samhällsengagemang och inspirerande ledare”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Din Karriär
5 tips för att klara personlighetstestet

Plötsligt sitter du där som en testkanin i en bur. Vad innebär ett personlighetstest egentligen? Hur klarar man det? Går det att fuska? Här är svaren på dina nervösa frågor.

Läs mer
Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer