Civilingenjör

Michelin

”Vi vill ha en hållbar arbetsmiljö som får människor att växa”

2019-12-05

Text: Elsa Sjögren

Foto: Felicia Yllenius

Maria-Therese Brandberg står och lutar sig mot ett brod med en gulmålad vägg och en Michelintavla i bakgrunden.

Flexibilitet och stort medarbetaransvar är ledord på Michelin. Här styr du själv var och hur du jobbar.

Michelin är kända över hela världen för sina däck och sin restaurangguide – två till synes vitt skilda produkter. För Maria-Therese Brandberg, HRchef på Michelin nordic, var möjligheten att jobba med två premiumprodukter något som lockade henne att söka sig till företaget. Dessutom lägger man i den nordiska organisationen stort fokus på flexibilitet och det som Maria-Therese kallar för empowerment.

– Det innebär att vi ger medarbetarna ansvar att själva styra över sin tid och fatta beslut. Det har att göra med att man ska kunna ha en balans i livet. Företagskulturen genomsyras av stor gemenskap men också en respekt för människors privatliv. Vi vill ha hållbara medarbetare som kan växa själva, det tror vi i sin tur hjälper företaget att växa, säger hon.

Maria-Therese Brandberg

Titel: HR-chef.
Utbildning: Personalvetarprogrammet, Stockholms universitet, examen 2010.
Vad gör du på fritiden? ”Jag älskar att springa trail!

Det flexibla arbetssättet är något som utmärker Michelin som arbetsgivare enligt Maria-Therese. Du bestämmer själv om du vill jobba på det nyrenoverade, aktivitetsbaserade kontoret, hos en kund eller hemifrån. De tar också hänsyn till medarbetare med småbarn genom att inte lägga möten tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

– Man har förstått hur viktigt det är att ha en hållbar arbetsmiljö. Det är en väldigt modern hållning. Idag behöver man ha en flexibilitet för att orka vara kreativ och leverera i sitt arbete. Men med det följer naturligtvis också ett stort ansvar och höga förväntningar.

”Michelin söker människor med driv, engagemang och en vilja att ta Maria-Therese Brandberg ansvar.”

När de anställer på Michelin är det just driv, engagemang och en vilja att ta ansvar som MariaTherese och hennes kollegor främst tittar på. På företaget finns oändligt mycket kunskap och möjligheter till utveckling att den inre kraften och viljan ofta är viktigare än meriterna på cv:t. Med 114 000 anställda globalt är möjligheterna många – inte minst för den som vill jobba utomlands.

– Du sätter gränserna lite själv beroende på hur mobil du är. Vi är många i norden som jobbar mot Europa på olika sätt. Flera stannar hos oss 15-20 år eftersom de trivs bra och hela tiden får nya möjligheter.

Michelin

Michelin grundades 1889 och huvudkontoret ligger i Clermont-Ferrand, Frankrike. Huvudprodukterna är premiumdäck till tunga fordon, personbil, motorcykel, cykel mm samt Michelin-guiden (hotel- och restaurangguide). I dag har företaget omkring 125 000 anställda och försäljning i 170 länder. Inom det nordiska säljbolaget jobbar i dag cirka 220 personer med huvudkontor i Stockholm.

Läs mer: jobb.michelin.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Mai Bui står i ett labb tillsammans med en kollega.
RISE
”Vårt arbete handlar om att skapa nytta för samhället”
Läs mer
Anand på Essity står vid entréns stora glasdörrar. Han blickar över vänster axel, ler och har händerna i fickan.
Essity
”Du uppmuntras att bidra inom andra delar av bolaget”
Läs mer
Robin Backebjörk står på ett torg i Malmö.
Trafikverket
”Visar du att du vill kommer du få stort ansvar på Trafikverket”
Läs mer
Johanna Malmström står i ett av Mycronics maskinrum.
Mycronic
”Jag projektleder utveckling av ’komma-på-i-duschen-idéer”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Så återhämtar du dig på arbetstid

Att pausa på arbetstid är inte en självklarhet, och för många kanske det inte heller finns möjlighet till det. Lina Ejlertsson, forskare vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, menar att återhämtning mitt på dagen är viktigt för att minska stress.

Läs mer
Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Din Karriär
Därför ska du slösurfa på jobbet

Det behöver inte vara dåligt för arbetsmoralen eller resultatet att slösurfa på jobbet. Tvärtom kan det sätta fart på kreativiteten.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer