Här tillverkas framtidens hållbara batterier

30/11/2020 1:28pm

DCIM100MEDIADJI_0039.JPG

HÅLLBARHET ÄR EN fortsatt viktig fråga bland professionals, och Universums undersökning visar att många till och med skulle välja bort en arbetsgivare som inte är engagerad i frågan. Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot en grönare framtid och är i år nya på listan över landets mest attraktiva arbetsgivare.

Universums årliga undersökning bland young och senior professionals rankar Sveriges mest attraktiva arbetsgivare och tydliggör vad de behöver göra för att rekrytera dagens och framtidens mest eftertraktade talanger. Resultaten visar tydligt att hållbarhet är en viktig fråga för young professionals. Drygt hälften uppger att de skulle välja bort en arbetsgivare som inte är engagerad i hållbarhetsfrågan, där miljömässig hållbarhet är det viktigaste området. Välkända företag som Ikea och Oatly är arbetsgivare som många förknippar med hållbarhet, men en uppstickare i rankingen är Northvolt som hamnar på en sjätte plats på listan över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt civilingenjörerna.

Batteritillverkaren Northvolt bygger en ny basindustri i Sverige och Europa. Bolaget, som har ambitionen att tillverka världens grönaste batteri, grundades 2016 av den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson och befinner sig på en tillväxtresa. Ingrid Karlsson är projektledare för Revolt, Northvolts återvinningsprogram som är en viktig del av företagets hållbarhetsarbete.
– Vi gör mycket för att skapa ett hållbart batteri. Den ena sidan handlar om att minska CO2-avtrycket på batterierna. Det gör vi genom att använda förnyelsebar energi i produktionen, vi använder oss endast av vatten- och vindkraft. Den andra sidan är vårt återvinningsprogram Revolt, säger hon.

Huvudmålet med Revolt är att kunna återvinna gamla batterier för att sedan återanvända metallerna i produktionen av nya batterier. På så sätt får man till ett cirkulärt system och behovet att extrahera metaller från gruvor är inte lika stort. En stor skillnad jämfört med andra batteritillverkare är att Northvolt köper in material direkt från gruvorna och behandlar det själva – den kompetens som behövs för att förädla metallerna finns redan inhouse. Just nu arbetar Ingrid och hennes kollegor med att skala upp ett pilotprojekt för batteriåtervinning i Västerås.
– Vi ska sätta upp en återvinningsfabrik i Skellefteå bredvid Northvolt Ett, batteriproduktionen. Piloten gjordes för att kunna bevisa vår teknik, optimera processen och göra tester för att sedan kunna skala upp.

"Jag tror att många inser att klimatförändringarna är här och att vi måste jobba snabbt för att påskynda omställningen"

Det stora intresset för hållbarhet märks även bland Northvolts medarbetare, menar Ingrid.
– Det är viktigt för många att kunna bidra till ett hållbart samhälle. Jag tror att många inser att klimatförändringarna är här och att vi måste jobba snabbt för att påskynda omställningen. Det finns ett otroligt stort engagemang bland medarbetarna på Northvolt och man kan känna passionen, något som jag ser som det största beviset på att hållbarhet är en väldigt viktig fråga, säger hon och fortsätter:
– Något som jag lade märke till när jag började här var det förtroende som företaget har för sina anställda. Du får ansvar från dag ett och känner att ’jag är här för min kompetens och behövs för att driva det här’. Den förståelsen och det ansvaret tror jag är väldigt viktigt för att känna engagemang.

Ingrid Karlsson

Titel: Project Manager Recycling, Northvolt
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik och industriell ekonomi, KTH, examen 2018.
Vilken är din favoritinnovation? ”QR koden. Från ett hållbarhetsperspektiv är det superintressant hur data kan lagras i QR-koder som visar batteriets resa och koldioxidavtryck.”

Planerna för Northvolt framåt är stora och företaget bygger just nu en batterifabrik i Skellefteå. När den är färdigställd beräknar man vara 3 000 anställda. Katarina Borstedt, Director of Growth, berättar i ett samtal i Universums regi att Northvolts värderingar går igen i allt de gör, även i rekryteringar.
– Man måste vara våghalsig och djärv för att ge sig ut på den här resan. Jag har aldrig tidigare blivit så imponerad av mina medarbetare som jag har blivit på Northvolt. Vi är alla där för att göra framtiden lite bättre – något som genomsyrar allt, säger hon.

I hennes roll som Director of Growth lägger hon stort fokus på att hitta rätt personer till företaget.
– Tillväxt för Northvolt handlar mycket om att hitta rätt personer i rätt tid för att kunna realisera de planer vi har, och det är väldigt ambitiösa planer. Det handlar både om att säkerställa att personerna med rätt kompetens vet om att vi finns, men också att säkerställa att den kompetenspool vi kan rekrytera ur växer hela tiden.

Artikeln Här tillverkas framtidens hållbara batterier är skriven av Elsa Sjögren

Dela det här inlägget