Framtidens kvinnor

SKF

“Den innovativa miljön gör att jag hela tiden utvecklas”

2020-10-09

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Nadia Rodriguez Aponte, SKF

En vibrationskurs som SKF anordnade hos en samarbetspartner i Colombia förde Nadia Rodriguez dit hon är i dag. Som QA Test Engineer på SKF i Göteborg arbetar hon med teknik i framkant.

Nadia Rodriguez har arbetat som QA Test Engineer på SKF i Göteborg i två år, men hennes första möte med företaget skedde redan under studietiden i hemlandet Colombia. När Nadia pluggade till civilingenjör i maskinteknik gjorde hon praktik vid en pappersmaskin och fick där delta i en vibrationsträning som SKF anordnade.
– Den erfarenheten ledde till att jag ett par år senare, då jag flyttat till Luleå, fick en förfrågan om jag ville hjälpa till att testa en ny produkt på SKF. Till en början jobbade jag extra som Test Engineer parallellt med mina svenskastudier på Vuxenskolan, men 2016 fick jag en fast anställning.

Nadia Rodriguez

Titel: QA Test Engineer.
Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik, Universidad del Valle, examen 2011.

Berätta om din roll!

– Som QA Test Engineer är jag ansvarig för planering, implementering och genomförande av manuella tester som verifierar de funktionella och icke-funktionella kraven i system som utvecklats inom Connected Technologies. Jag arbetar också med att definiera processer för att förbättra befintliga sätt att arbeta i förhållande till testning. Ett projekt som jag nyligen var ansvarig för handlade om att verifiera ett trådlöst tillståndsövervakningssystem för att förbättra prestanda i roterande utrustning.

Vad gillar du mest med att arbeta på SKF?

– Jag gillar verkligen den innovativa miljön och att det finns så många möjligheter till utveckling. Eftersom SKF verkar globalt finns det bland annat möjlighet att göra jobbrotationer och studiebesök i andra länder. Innan coronakrisen var det till exempel planerat att jag skulle åka till vårt nya produktutvecklingscenter i Indien för att stötta teamet där och visa dem våra processer. Men det har vi istället skött digitalt nu. Anledningen att jag har arbetat här så pass länge är att jag känner att jag hela tiden växer, både som person och professionellt.

“Jag får utvecklas i en global miljö”

Vad brinner du för? Hur kan du tillämpa detta i ditt jobb?

– Jag brinner för att resa. Jag gillar att utforska nya platser, prova olika typer av mat och träffa människor från olika kulturer. Den passionen har gjort mig mer öppen, nyfiken, och jag har också lärt mig att anpassa mig till förändring. Det är egenskaper som jag har användning för i mitt dagliga arbete där jag jobbar med kollegor från olika länder och även när vi genomgår organisatoriska förändringar.

Hur är det att arbeta som kvinna i en mansdominerad bransch?

– Jag tänker aldrig på det som en mansdominerad industri. Här bedömer dina kollegor dig utifrån dina färdigheter – vilket kön du tillhör spelar ingen roll.

SKF

SKF är ett globalt hållbarhetssträvande företag som erbjuder lösningar runt den roterande axeln. I kärnan av verksamheten, som etablerades för mer än 100 år, finns lager, tätningar, mekatronik, smörjsystem och service. Det strategiska fokuset, som kommer göra SKF snabbare och mer beslutskraftigt, ligger inom områdena Digital försäljning, Nya affärsmodeller, Innovation, Tillverkning i världsklass, Framtida medarbetaren och Cleantech.

Dela det här inlägget

SKF Placeringar

Karriär

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Vi behöver fler kvinnliga förebilder och jag är gärna en av dem”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer
SKF
“SKF is an unexpected playground for engineers”
Läs mer
SKF
“The focus will be on the expertise you bring to the table”
Läs mer