Framtidens kvinnor

Atlas Copco

“Det är du som driver dina drömmar”

2022-05-31

Foto: Patrik Lundin

Johanas karriär som maskiningenjör började i Venezuela och fortsatte i Houston. För elva år sen började hon jobba på industriföretaget Atlas Copco och för fyra år sen flyttade hon till Sverige. Idag är hon projektledare inom forskning och utveckling på en avdelning som arbetar med utveckling av nya verktyg för bilindustrin.

Johana Brunström Luna

Titel: Project Manager.

Utbildning: Maskiningenjör, Universidad Central de Venezuela, Maskiningenjör, Master Project Manager, examen 2008 och 2013. 

Vilken kvinna är särskilt värd att hylla? 

“Författaren Jane Austen som skrev romaner om kvinnors självständighet på 1800-talet.”

Berätta om din roll på Atlas Copco!

– Jag är projektledare och driver ett projekt inom bilindustrin som handlar om att utveckla intelligenta, högteknologiska verktyg. Jag trivs väldigt bra med mitt team och mina skickliga kollegor. Vi är ett otroligt starkt team och känns ofta som en familj som kan åstadkomma vad som helst tillsammans!  

Hur känns det att vara en del av framtidens kvinnor?

– Det är en jättebra känsla. Jag tycker det är roligt att fler och fler kvinnor intresserar sig för teknik. När jag pluggade till maskiningenjör var det bara fyra kvinnor och fyrtio män i min klass. I mitt team idag är vi tolv personer i projektet, varav fem är kvinnor och det kommer öka med tiden.

Tänker du på att du jobbar i en mansdominerad bransch? 

– Ja, men samtidigt är det tydligt att vi hela tiden blir fler. I mitt team är vi som sagt fem, så jag känner mig inte ensam. Min första chef på Atlas Copco i Venezuela var faktiskt en kvinna med maskiningenjörsutbildning, precis som jag. 

Vad gör dig stolt över att jobba på Atlas Copco? 

– Jag är stolt över att det är ett företag som ger alla som vill möjlighet att utvecklas på så många sätt. Jag har hittills haft möjligheten att jobba för Atlas Copco i tre länder och med många olika människor. Just nu jobbar jag dessutom i ett fantastiskt team och med ett utmanande projekt där alla medarbetare utvecklas hela tiden. 

 

 

”Det är du som driver dina drömmar”

På vilket sätt uppmuntras kvinnor att göra karriär?

– Det finns oändliga möjligheter hos Atlas Copco. Det är du själv som bestämmer i vilken riktning du vill gå, sen har du alltid en kontinuerlig dialog med dina chefer kring hur du ska lyckas med dina uppdrag och mål, bland annat genom utvecklingssamtal en gång per år. Det finns också möjlighet att få en mentor, vilket jag haft under en period.

Kommer du att fortsätta din karriär i fler länder? 

– Jag har familj i Sverige nu, så det är lite mer komplicerat än tidigare. Men varför inte! Det är så spännande att upptäcka nya platser och träffa nya människor och den möjligheten har du på Atlas Copco.

Text: Eva Rydinger

Atlas Copco

Atlas Copco är en industrikoncern med världsledande ställning inom kompressorer, vakuumlösningar, generatorer, pumpar, industriverktyg och monteringssystem. Vi är en global koncern med många starka varumärken och cirka 43 000 anställda som representerar olika kulturer i mer än 180 länder. Vi har ett brett utbud av roller så oavsett dina intressen eller kompetensområde erbjuder vi spännande utmaningar och möjlighet att växa.

 

Antal medarbetare: 43 000 globalt, cirka 15 000 i Sverige.

Facebook: facebook.com/lifeatatlascopco

Läs mer: www.atlascopco.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Atlas Copco
”Mångfald och inkludering är en affärskritisk fråga”
Läs mer
Samsung
”På Samsung får du vara med och sätta framtidens agenda”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer
Fotograf: Patrik Lundin
CGI
”Du bidrar till en värld där människor kan må bättre”
Läs mer