Traineeguiden

Tetra Pak

Från trainee till utvecklare av framtidens material

2019-12-13

Text: Tina Lindström Carlsson

Emil Nordander står utanför Tetra Paks lokaler längs stora fönster.

Utveckling i Italien, produktion i Turkiet och laborationer och olika yrkesroller i Lund. Emil Nordander byggde upp ett gediget nätverk under det tvååriga traineeprogrammet på Tetra Pak.

Emil Nordander, utvecklingsingenjör på Tetra Pak i Lund, började som trainee hösten 2017. Han lockades av det internationella traineeprogrammet och att företaget leder och driver innovation.

 – Jag ville till ett företag där jag får utvecklas och lära av mina kollegor och det får jag här, säger han.

Emil Nordander

Utbildning: Civilingenjör i nanoteknik, Lunds tekniska högskola, examen 2017.

Det roligaste jag har gjort under min traineetid: ”Italien var fantastiskt med god mat, gott klimat och goa människor. En fredag åkte vi traineer direkt upp i Alperna och körde skidor till söndag kväll – då ville jag aldrig komma hem!” 

Vad jobbar du med?

– För Tetra Pak och resten av världen är det ett stort fokus på att hitta mer hållbara lösningar och tillämpningar – och nu utvecklar jag framtidens material, vilket är jättespännande. Hela traineeprogrammet var riktat mot den rollen och det gjorde att jag kunde plocka upp lärdomar och kunskaper som är användbara i min roll. Jag förstod även tidigt att om man kommer med en ny lösning så kan man ganska snabbt implementera den globalt.

Hur upplevde du traineetiden?

– Mellan varven utomlands gjorde jag laborationer på kontoret i Lund. Jag fick testa olika yrkesroller samtidigt som jag byggde både nätverk och förståelse för olika funktioner och kompetenser. Min chef var hela tiden engagerad i att planera och strukturera programmet så att jag fick värdefulla upplevelser under traineetiden.

"Att ha nätverk i de tre länderna är guld värt."

Har du varit utomlands under traineetiden?

– Ja, jag har varit totalt tio månader i Italien, Turkiet och USA, och det har jag stor nytta av i dag. I Turkiet jobbade jag i fabrik och det gör att jag förstår deras verklighet när vi utvecklar saker som de ska använda. I Italien, på vårt näst största kontor inom utveckling, handlade det om att förstå verksamheten och hur vi samverkar tillsammans. Vi var ett stort gäng med traineer i Italien som träffades dagligen. Det är inte omöjligt att jag återvänder till Italien i framtiden. Att ha nätverk i de tre länderna är guld värt. Jag har varit på plats där i flera månader, ätit lunch och umgåtts så att lyfta telefonen och ringa upp dem och bolla lösningar och idéer är bara kul.

Vad gjorde starkast intryck på dig?

– Jag följde vår specialist i olika projekt under tolv veckor i USA. Att bygga kundförståelse och se hur våra maskiner och förpackningar ser ut i verkligheten var en lärorik upplevelse. Jag var med i alla samtal med kunden och att gå bredvid honom och se hur han hanterade situationen och vägen framåt var väldigt spännande.

Tetra Pak

Tetra Pak är världens ledande leverantör av process- och förpackningslösningar för livsmedelsindustrin. Tillsammans arbetar våra 24 000 medarbetare i nära samarbete med kunder och leverantörer för att kunna erbjuda säkra och innovativa produkter med så låg miljöbelastning som möjligt.

Läs mer: www.tetrapak.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SEB
Providing international opportunities and educational experiences for all
Läs mer
Christopher Karlsson står i ett labb iklädd vit rock och skyddsglasögon.
Billerud
Min traineetid ledde mig till ett företag där hållbarhet genomsyrar allt
Läs mer
JM
“Vi är med under hela processen – från markförvärv till förvaltning”
Läs mer
SEB
”Du lär dig oerhört mycket och får samtidigt vänner för livet”
Läs mer