Kronofogden

”Jag fick snabbt komma in och jobba med riktig juridik”

2022-02-21

Lästid ca 2 min

Karl Lindström, Kronofogdemyndigheten, Uddevalla

Foto: Julia Sjöberg

Rollen som beredningsjurist på Kronofogden bidrar till personlig utveckling inom juristhantverket.

För Karl Lindström är det viktigt att ha ett meningsfullt arbete som bidrar till samhällsnyttan. Därför valde han att söka rollen som beredningsjurist på Kronofogden.

– Här blir du lyssnad på och får snabbt komma in och hålla på med riktig juridik. Jag började hösten 2020 och fick från första dagen ett fint välkomnande av chefer och kollegor. Jag trivs verkligen bra.

Karl Lindström

Titel: Beredningsjurist.

Utbildning: Juristprogrammet, Lunds universitet, examen 2019.

Vilka kriterier är avgörande för dig vid valet av arbetsgivare?

”Att det jag gör på arbetet bidrar till något viktigt i samhället och att jag har en bra balans mellan arbetsliv och fritid. Jag känner mig väldigt nöjd.”

Vad gör en beredningsjurist?

– Man lägger grunden för att väl avvägda beslut ska kunna fattas. Till exempel genom att kontrollera att en ansökan uppfyller de formella och materiella kraven eller att delgivning gått korrekt till. Jag skriver förslag på utslag och beslut som jag sedan föredrar för beslutsfattande jurist eller kronofogde. Som beredningsjurist får du en känsla för juristhantverket och du lär dig mycket av den feedback du får.

Vad finns det för karriärvägar?

– Vi har allt från beredningsjurister till seniora jurister och kronofogdar som har befogenhet att ta mer omfattande beslut. Man kan också söka sig till rättsavdelningen och arbeta med strategiska frågor kring verksamheten.

Hur ser karriären ut för dig? 

– Från våren 2022 ska jag vara tjänstledig för att sitta ting, det vill säga göra min notarietjänstgöring. Det kommer ge den erfarenhet jag behöver för att kunna söka en tjänst som kronofogde. En fördel med att vara beredningsjurist på Kronofogden är att det ger meritpoäng när man söker notarietjänstgöring. Uppdraget är vanligen två år men kortas sex månader på grund av min anställning.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivares insats?

– Ett exempel är när vi samarbetar med andra myndigheter, som polisen och Tullverket. För ett tag sedan gjordes en gemensam insats där man utmätte egendom till ett värde av flera miljoner kronor från personer som har betalningsförmåga men som undviker att betala tillbaka.

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet?

– Ställ frågor till så många som möjligt. Här finns många kollegor som sitter på otroliga mängder kunskap och som gärna delar med sig av sina perspektiv.

Text: Tina Lindström Carlsson

Kronofogden

Ett jobb som räknas – för andra och för dig. På Kronofogden jobbar vi nära människor i utsatta situationer. Vår uppgift är att hjälpa den som inte har fått betalt och vägleda den som ska betala. När du går hem från en dag på jobbet kan du vara säker på att du har gjort något som verkligen räknas. Antal medarbetare: Cirka 2 300 medarbetare och finns på 32 orter i landet.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Kronofogden
”Vi började rekrytera it-kompetens över hela landet”
Läs mer
Karl Lindström, Kronofogdemyndigheten, Uddevalla
Kronofogden
”Jag fick snabbt komma in och jobba med riktig juridik”
Läs mer
SEB
“The company culture is amazing”
Läs mer
Trafikverket
”Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”
Läs mer