Kronofogden

”Vi började rekrytera it-kompetens över hela landet”

2022-02-22

Lästid ca 2 min

Foto: Patrik Lundin

Flexibla arbetsformer på Kronofogden ger medarbetarna möjlighet att välja var, när och hur arbetet ska utföras.

Ett tillitsbaserat ledarskap är en förutsättning för en välfungerande organisation. Det menar Camilla Johansson som sedan 2020 är sektionschef för Kronofogdens it-avdelning. Det som främst lockade henne hit var förflyttningen till att bli en digital myndighet.

– Kronofogden är i förändring och vi har många spännande uppgifter inom digitalisering och automatisering. Det, i kombination med samhällsnyttan, gör arbetet intressant och värdefullt.

Camilla Johansson

Titel: Sektionschef vid Kronofogdens it-avdelning.

Utbildning: Kommunala högskolans ADB-linje, Stockholm. Examen år 1987.

Vad säger dina medarbetare om dig som ledare?

”Jag brukar få höra att jag är engagerad och närvarande, en tydlig ledare som gärna utmanar med ett stort hjärta.”

Beskriv din roll som sektionschef!

– Jag leder vårt leveranskontor där vi säkerställer en värdeskapande och effektiv leverans på Kronofogden, coachar mina medarbetare och bidrar till att förflytta vår verksamhet framåt. Jag har ansvar för 13 ledare som i sin tur leder vår leverans inom it.  Det är en rolig blandning av det taktiska och strategiska arbetet i kombination med att hantera saker här och nu.

Vad behöver man tänka på när man leder på distans?

– Att ha tillit och fokusera lite extra på kommunikation och tydlighet – nyanser försvinner när man inte ser varandras kroppsspråk.

Du pratar om vikten av ett tillitsbaserat ledarskap. Vill du utveckla det?

– Tillit är att tro på sina medarbetare och ha respekt för deras kunnande. Det handlar också om att de har tillit till mig och att de känner att jag finns där och stöttar om de behöver mig. Att jag kan berätta vad, men lita på att de är bättre på att ta fram hur vi ska lösa det.

Flexibla arbetsformer på Kronofogden. Vad innebär det?

– Att du i samråd med din chef och utifrån verksamhetens behov kan välja var, när och hur arbetet ska utföras. Vi brukar prata om en möjlighet, inte en rättighet eller skyldighet att jobba hemifrån.

Berätta om ett tillfälle då du var stolt över din och din arbetsgivares insats!

– Ett exempel är att vi tog beslutet att rekrytera it-medarbetare över hela landet för att hitta rätt kompetens. Systemen var inte förberedda men vi körde ändå, och oj vad vi lyckades! En fördel är att vi nu har fler medarbetare som sitter närmare verksamheten på våra 32 orter.

Text: Tina Lindström Carlsson

Kronofogden

Ett jobb som räknas – för andra och för dig. På Kronofogden jobbar vi nära människor i utsatta situationer. Vår uppgift är att hjälpa den som inte har fått betalt och vägleda den som ska betala. När du går hem från en dag på jobbet kan du vara säker på att du har gjort något som verkligen räknas. Antal medarbetare: Cirka 2 300 medarbetare och finns på 32 orter i landet.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Karl Lindström, Kronofogdemyndigheten, Uddevalla
Kronofogden
”Jag fick snabbt komma in och jobba med riktig juridik”
Läs mer
Fotograf: Patrik Lundin

Frilansbild.
SEB
“Det är en bra blandning av människor med olika bakgrund och erfarenheter”
Läs mer
SEB
”Vi är ett härligt gäng som alla verkligen brinner för det vi jobbar med”
Läs mer
Lotta Sköld, Essity
Essity
Självledarskap bidrar till balans i livet
Läs mer