Framtidens kvinnor

SKF

“Jag kände mig direkt som en i teamet”

2020-10-09

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Sofia Abdelkarim, SKF

Kombinationen av teknik och kommunikation gör att Sofia Abdelkarim stortrivs i rollen som Project Manager på SKF.

Sofia Abdelkarim arbetar som projektledare på avdelningen Manufacturing Process Development på SKF i Göteborg. Rollen innebär att hon både får jobba med teknik och människor – vilket hon älskar.

Varför valde du att börja på SKF?

– Jag gjorde mitt examensarbete här när jag pluggade på Mälardalens högskola. Då visste jag inte så mycket om företaget, men jag fick direkt ett väldigt bra intryck av SKF som arbetsplats. Jag lärde känna många delar av organisationen och gillade den öppna kulturen. Det är en platt organisation där det är lätt att få kontakt med folk, oberoende av vilken roll de har. Sedan gillar jag att man jobbar krossfunktionellt, vilket gör att man lär sig mycket av varandra.

Sofia Abdelkarim

Titel: Project Manager.
Utbildning: Civilingenjör, Mälardalens högskola, examen 2017.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete?

– Förutom att projekten jag arbetar med ofta är tekniskt komplexa, är kommunikationen alltid en stor utmaning. När man arbetar globalt, talar olika språk och kommer från olika kulturer är det lätt att missförstånd uppstår. Därför ser jag alltid till att vara väldigt tydlig och hittar olika typer av kommunikationssätt och vägar för att nå fram till alla. Det är dock utmanade på ett positivt sätt. Jag älskar att prata med nya människor och lära mig om deras liv och områden.

Hur är det att arbeta som kvinna i en mansdominerad bransch?

– Det var nog annorlunda förr, men jag känner mig verkligen som en i teamet. Och det har jag gjort redan från starten. Det som egentligen skiljer mig mest åt från mina kollegor är inte att jag är kvinna, utan att jag är ny på företaget. Många har arbetat här ett helt yrkesliv, och det ser jag som en stor fördel eftersom jag kan lära mig mycket av dem – samtidigt som jag själv kommer in med ett par nya ögon.

“Många vet inte hur brett ingenjörsyrket är”

Vad har du för råd till andra unga tjejer som är nyfikna på att jobba med teknik eller IT?

– Våga testa! Det är bara att köra. Jag tror att många tänker att det är ett väldigt snävt område, när det egentligen är oerhört brett. Som ingenjör kan du jobba med så många olika typer av saker, och kan göra allt från att specialisera dig inom en viss teknik till att arbeta med projekt och kommunikation som jag gör. En teknisk utbildning ger helt enkelt en bra grund som man sedan kan utveckla utifrån vad man är intresserad av.

SKF

SKF är ett globalt hållbarhetssträvande företag som erbjuder lösningar runt den roterande axeln. I kärnan av verksamheten, som etablerades för mer än 100 år, finns lager, tätningar, mekatronik, smörjsystem och service. Det strategiska fokuset, som kommer göra SKF snabbare och mer beslutskraftigt, ligger inom områdena Digital försäljning, Nya affärsmodeller, Innovation, Tillverkning i världsklass, Framtida medarbetaren och Cleantech.

Dela det här inlägget

SKF Placeringar

Karriär

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Vi behöver fler kvinnliga förebilder och jag är gärna en av dem”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer
SKF
“SKF is an unexpected playground for engineers”
Läs mer
SKF
“The focus will be on the expertise you bring to the table”
Läs mer