LKAB

”Min resa visar på hur LKAB uppmuntrar till utveckling”

2019-08-23

Text: Sara Schedin

Foto: Anna Lintzén

En jordnära arbetsplats där man månar om varandra och om bolaget. Så beskriver Karin Winza LKAB.

När Karin Winza, som är ansvarig för risk och försäkring på LKAB, kommer ut på bolagets produktionssajter slås hon ofta av den öppenhet och goda stämning som råder mellan henne och medarbetarna. Det är något som hon menar är talande för hur hela verksamheten är
uppbyggd.

– Det är nära mellan ledare och medarbetare och vi har en bra dialog. Man månar verkligen om varandra och bolaget. Det i sin tur har bland annat sin grund i att vi alla vill att LKAB ska fungera på ett så bra sätt som möjligt eftersom många av oss lever så nära gruvan, säger hon och fortsätter:

– LKAB:s närhet till de samhällen vi verkar i är också en av anledningarna till bolagets omfattande hållbarhetsarbete – som genomsyrar allt vi gör.

”Det handlar inte bara om att jag har fått testa olika roller, utan också att jag har fått testa på olika projekt och
sammanhang.”

Karin kom till LKAB 2006 efter att ha spenderat flera år i Storbritannien där hon läst till Chartered Management Accountant. Hon började som koncerncontroller på det som i dag
kallas för Division Specialprodukter och fick efter tre år frågan att komma över till moderbolaget LKAB för att ta sig an rollen som strategisk controller. Sin nuvarande roll har hon haft sedan 2016.

– Min resa är ett bra exempel på hur LKAB uppmuntrar till utveckling. Just att det alltid har funnits nya utmaningar är anledningen till varför jag har stannat kvar så länge. Det handlar inte bara om att jag har fått testa olika roller, utan också att jag har fått testa på olika projekt och sammanhang.

Karin Winza

Titel: Chief Risk Officer

Utbildning: Internationella ekonomprogrammet, Umeå School of Business, examen 2000.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige? “Min hemby Tärendö i Pajala Kommun, dit åker jag när jag vill vila upp själen och lyssna på fåglarna!”

När Karin började som chief risk officer (CRO) var det första gången hon släppte ekonomiskrået. Idag har hon två huvudsakliga ansvarsområden; det ena är att se till att bolaget har bra processer på plats för att rapportera och förebygga risker, det andra är som försäkringsansvarig.

– Vi har ett eget försäkringsbolag inom koncernen som jag är vd för. Det finns inga anställda i bolaget men jag har alla andra ansvar som kommer med vd-rollen, exempelvis att se till att vi har en fullgod compliance (regelefterlevnad), att rapporteringen sker på ett korrekt sätt och att vi har en tydlig strategi. Det är otroligt lärorikt att ta helhetsansvaret för ett bolag

LKAB

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden. Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen. Koncernen, som omsatte drygt 23 miljarder kronor 2017 och har cirka 4 500 anställda i 13 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Samsung
”Om du vill ha en rolig tid med mycket fart, frihet och ansvar ska du söka dig till Samsung!”
Läs mer
Trafikverket
”Vi formar Sveriges nya järnväg som kommer att kvarstå i generationer”
Läs mer
SEB
I see us as a role model in sustainability
Läs mer
Assa abloy
Ett globalt företag med stark entreprenöriell kultur
Läs mer