Karriär

Vattenfall

“Som trainee får du en bred förståelse för kärnkraften och Vattenfall som bolag”

2019-10-02

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Fanny Ladebom, John Eliasson och Malin Alexis Nordin på Vattenfall går utomhus på rad bredvid varandra.

#3

Karriär

Fanny Ladeborn och John Eliasson har precis gått klart Vattenfalls Nuclear Trainee Program – som Malin Alexis Nordin är ansvarig för. Här berättar de om programmet och vad det innebär att arbeta med framtidens kärnkraft.

Som en del av sin framtidssatsning på kärnkraft lanserade Vattenfall sitt Nuclear Trainee Program under 2018. Fanny Ladeborn och John Eliasson tillhör den första kullen som avslutade sitt traineeår i våras. Malin Alexis Nordin, HR Business Professional & Organisational Developer, är ansvarig för traineeprogrammet.

Traineeprogrammet kommer att rulla även nästa år – men i en ny tappning. Berätta mer!

Malin: – Eftersom den första omgången var så lyckad bestämde vi oss för att vidareutveckla programmet. Vårt nya Nordic Nuclear Trainee Program är ett unikt samarbete mellan Vattenfall, Fortum, TVO och Uniper – och det första programmet i sitt slag. Du kommer att få en bred förståelse för hela värdekedjan och en inblick i de nordiska förutsättningarna för kärnkraft, från nyproduktion till slutförvar. Sök en av Vattenfalls platser inom Nordic Nuclear Trainee Program och var med på vår resa till en fossilfri framtid. Vi tar emot din ansökan från den 17 oktober till 21 november.

 

John: – Traineeprogrammet sträcker sig över ett år och redan från starten har man en tillsvidareanställning i den tjänst och anställning man sökt. Det här året var vi elva traineer som var utspridda på olika avdelningar inom affärsområdet Generation som producerar mer än hälften av svensk energi. Förutom att arbeta på våra ordinarie avdelningar har vi under året träffat de andra traineerna för olika utbildningar och seminarier.

 

Fanny: – Vi har även fått göra gruppuppgifter tillsammans och åkt på olika studiebesök, bland annat till kärnkraftverk i både Sverige och Tyskland, samt besökt några av vattenkraftstationer i norra Sverige. Det har gett oss en bra och omfattande bild av Vattenfalls verksamhet inom dessa områden. I programmet ingick även två rotationer inom Vattenfall, där vi hade möjlighet att spendera några veckor på en annan avdelning inom bolaget.

John Eliasson

Titel: Rådgivare

 

Utbildning (skola och examensår): Projektledarutbildning El, tvåårig yrkeshögskola.

 

Berätta om en höjdpunkt under programmet! ” Vi fick möjlighet att både besöka Kärnkraften i Ringhals och Forsmark samt Vattenkraften i Luleå och Porjus för att se hur fossilfri kraftproduktion går till i verkligenheten. Det gav en djup inblick i kraftslagen och man fick bättre förståelse för det svenska energisystemet.”

 

 

Var gjorde ni era rotationer?

Fanny: – Vattenfall har verksamhet i Hamburg där vi har två kärnkraftverk som ska avvecklas, så jag valde att åka ner dit under några veckor. Där fick jag vara delaktig i deras projektverksamhet och en djupare inblick i sättet som de arbetar på, något som jag fann väldigt lärorikt.

 

John: – Jag var på affärsområdet Markets, som sköter handeln med den fysiska elen och även säljer tjänster för att balansera vårt elnät dygnet runt. Sedan var jag även på kärnkraftverket Ringhals driftorganisation där jag var med i kontrollrummen som kör de fyra reaktor- och turbinanläggningarna.

Fanny Ladeborn

Titel: Projektingenjör

 

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör industriell ekonomi, Luleå tekniska universitet, examen 2016.

 

Berätta om en höjdpunkt under programmet! ”Det var väldigt spännande att besöka kärnkraftverket Krümmel som är under avveckling samt Geesthacht pumpkraftverk i Hamburg”

 

Berätta om era roller!

Fanny: – Jag är projektingenjör på enheten Nuclear Decommissioning och arbetar med IT utveckling och hållbarhetsfrågor för vår avvecklingsverksamhetsenhet. Jag har en teknisk bakgrund och får möjlighet att kombinera den med affärsmässighet, och det är riktigt kul. Det är mycket tack vare traineeprogrammet som jag får chansen att utvecklas inom de områden jag tycker är spännande.

 

John: – Jag jobbar på Business Area Generations stabsfunktion som heter Fleet Development, och där arbetar jag med företagsstrategi och affärsutveckling.

Malin Alexis Nordin

Titel: HR Business Professional & Organisational Developer.

 

Utbildning (skola och examensår): Human Resources, Lunds universitet, examen 1992.

Vad har varit roligast med traineeprogrammet?

Fanny: – Det allra roligaste har varit att få träffa så många härliga och kompetenta människor, både traineer och andra anställda inom Vattenfall.

 

John: – Förutom att vi har fått ett brett nätverk, har vi också fått en bred förståelse för Vattenfall som bolag samt en bra inblick i olika avdelningars vardag, vilket har varit väldigt givande.

 

Vattenfall

Vattenfall är ett europeiskt energiföretag med cirka 20 000 anställda. I mer än 100 år har vi elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Läs mer: https://careers.vattenfall.com/se/

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
“Det finns många möjligheter för mig att verkligen göra skillnad”
Läs mer
AlexandraDonnersMuhammed klädd i en stark orange skjorta, lutad mot en ljus vägg i Vattenfalls ljusa och luftiga lokal.
Vattenfall
Fossilfri energi – Vattenfall antar utmaningen
Läs mer
Maria Plaza Walden står i en trappa i Essitys stora, ljusa reception.
Essity
Essity GO! Program – the start of a global career with purpose
Läs mer
Trafikverket
”För mig är Trafikverkets samhällsfunktion viktig”
Läs mer