COTF

SKF

“Möjligheterna att göra skillnad är riktigt många på SKF”

2019-08-20

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Som en del av ett globalt företag med stort hållbarhetsfokus känner Louise da Silva att hon får vara med och bygga en bättre värld.

Efter att ha hälsat på sin moster i Sverige blev brasilianska Louise da Silva kär i både landet och i en svensk man. Elva år senare bor hon fortfarande kvar och under åren har hon hunnit med både en mekatronikutbildning på Chalmers och en karriär inom SKF.

Vad lockade dig till SKF?

– För mig var det viktigt att jobba för ett bolag med verksamhet i olika länder och som kändes tryggt, men samtidigt innovativt. När jag började luska lite i SKF märkte jag att många av de anställda hade arbetat här i mer än 20 år, vilket gav mig en bra känsla. Under min utbildning gjorde jag min första praktik på SKF Motion Technologies och sedan gjorde jag mitt exjobb här. Något som i sin tur ledde till en fast anställning – först som Design Engineer och sedan som Sales Application Engineer inom vårt Automotive segment, som är min nuvarande roll.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter inom SKF?

– Det finns en stor flexibilitet när det kommer till hur man vill utvecklas inom bolaget och vi har en mängd olika spår att välja mellan. Sedan finns det såklart många möjligheter att jobba utomlands för de som vill. Min avdelning har till exempel en kollega från Tyskland hos oss just nu.

Louise da Silva

Titel: Application Engineer
Utbildning: Mekatronik, Chalmers tekniska högskola, examen 2013.
Vilket är ditt smultronställe i Göteborg? “Härlanda tjärn – en liten sjö centralt belägen, men som ändå ligger lite avskilt. Här får naturen och det mörka vattnet i tjärnen mig att samla mina tankar och slappna av. Jag har många fina minnen härifrån av sol, bad och glada barn.”

Hur arbetar SKF för en hållbar värld?

– Ett givet svar är att vi alltid har jobbat med att spara energi genom att minska friktion med våra lager. Inom Automotive är vi också involverade i våra kunders elektrifieringsprojekt, vars syfte är att minska koldioxidutsläppen.
Förutom att hela tiden försöka minska sin miljöpåverkan jobbar SKF aktivt med att göra skillnad i världen, exempelvis genom olika utbildnings- eller idrottsinitiativ.

Berätta om dina erfarenheter av SKF:s sociala arbete?

– Jag åkte till exempel till Indien i våras via ett automotive-program. Under resan fick jag en bild av vad SKF gör där och jag fick bland annat träffa ett fotbollslag för ungdomar som företaget sponsrar i landet. Jag träffade även elever från yrkesutbildningsprogrammet YES (Youth Empowerment) för missgynnade ungdomar, som SKF utbildar för automotive-marknaden. Vi var även på Udyogdham Leprosy Centre – en liten organisation för lepradrabbade patienters barn som får stöd från SKF.

Hur tar SKF samhällsansvar i Sverige?

– I Sverige samarbetar SKF bland annat med Bräcke diakoni som hjälper barn med funktionsnedsättning och bolaget har även flera engagemang som handlar om att få barn och unga intresserade av teknik. För mig känns det väldigt viktigt att arbeta för ett företag där jag känner att jag får vara med och bidra till en bättre värld.

SKF

SKF är ett globalt hållbarhetssträvande företag som erbjuder lösningar runt den roterande axeln. I kärnan av verksamheten, som etablerades för mer än 100 år, finns lager, tätningar, mekatronik, smörjsystem och service. Det strategiska fokuset, som kommer göra SKF snabbare och mer beslutskraftigt, ligger inom områdena Digital försäljning, Nya affärsmodeller, Innovation, Tillverkning i världsklass, Framtida medarbetaren och Cleantech.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Vi behöver fler kvinnliga förebilder och jag är gärna en av dem”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer
SKF
“SKF is an unexpected playground for engineers”
Läs mer
SKF
“The focus will be on the expertise you bring to the table”
Läs mer