Karriär

SKF

“Trots SKF:s storlek känns det som att arbeta på ett litet företag”

2019-08-19

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Agila arbetsmetoder och artificiell intelligens. På SKF får Jolene Zhuo och Maria Stranne vara en del av företagets stora digitala omvandling.

På SKF:s Software Development Center i Göteborg arbetar Maria Stranne, avdelningschef och Jolene Zhuo, UX-designer. Avdelningen leder industribolagets arbete med att utveckla nya lösningar och tjänster baserat på den digitala erans massiva informationsflöden.

Berätta om SKF:s digitala transformation!

Maria: SKF är inne i en stor strukturell omvandling där vi rör oss mot digitalisering inom i stort sett alla områden. Med den nya affärsmodellen som vi kallar Rotating Equipment Performance services får vi allt mer information att använda oss av. Det kan vara allt från hur produkterna presterar till hur behovet av produkter varierar. Vår avdelning jobbar mestadels med att utveckla nya digitala lösningar för Rotating Equipment Performance med hjälp av de nya informationskällorna och den data vi har sedan tidigare. För att analysera all data använder vi oss bland annat av AI.

Jolene Zhuo och Maria Stranne

Maria Stranne och Jolene Zhuo, SKF


Titel: UX-designer
Utbildning:Master of Science, Interaction Design and Technologies, Chalmers University of Technology.

Titel: Manager Software Development Center
Utbildning: B.Sc Computer Science, Örebro Universitet, examen 2001.

Vilket är ditt smultronställe i Göteborg?
Jolene: ”Vandringslederna runt Delsjön. Det är alltid en bra plats att finna ro, vare sig det regnar eller är soligt.”

Maria: “Nääs fabriker – caféet är perfekt för lunch, tillsammans med ett besök i butikerna och kanske ett dopp i sjön en varm sommardag.”

Hur appliceras AI rent konkret?

Jolene: Ett exempel är vid felsökning. Istället för att en person sitter och observerar och analyserar vibrationsinformation från ett system, kan vi utveckla en algoritm som direkt föreslår åtgärder. När vi utvecklar dessa algoritmer använder vi oss av våra experter som har stor praktisk kunskap. Vårt arbete innebär att vi hela tiden måste hitta nya kreativa lösningar.

Hur skulle ni beskriva SKF som arbetsplats?

Jolene: Företaget präglas av att vara en global spelare där fokus ligger på att hitta lösningar i absolut framkant. För mig som anställd innebär den internationella aspekten att jag exempelvis kan ta del av ett globalt arbetsrotationsprogram. Det är en fantastisk möjlighet att få inblick i olika delar av företaget. Men samtidigt, i det dagliga arbetet här i Göteborg, bidrar vår platta organisation till att det känns som att arbeta på ett litet företag.

Maria: Vi arbetar agilt och med det vi kallar ”Purposeful action taker” mentalitet. Det betyder att vi hela tiden implementerar och testar nya lösningar, vilket ger medarbetarna stor frihet. Ett uttryck för detta är något vi kallar våffel-onsdagar. Under dessa äter vi våfflor samtidigt som vi ser en film på youtube om ett visst ämne. Efteråt har vi öppna diskussioner utifrån innehållet. Det är bara ett exempel av många som gör SKF till en oerhört utvecklande arbetsplats.

SKF

SKF är ett globalt hållbarhetssträvande företag som erbjuder lösningar runt den roterande axeln. I kärnan av verksamheten, som etablerades för mer än 100 år, finns lager, tätningar, mekatronik, smörjsystem och service. Det strategiska fokuset, som kommer göra SKF snabbare och mer beslutskraftigt, ligger inom områdena Digital försäljning, Nya affärsmodeller, Innovation, Tillverkning i världsklass, Framtida medarbetaren och Cleantech.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Vi behöver fler kvinnliga förebilder och jag är gärna en av dem”
Läs mer
SKF
“At SKF I am entrusted with being an active change agent”
Läs mer
SKF
“SKF is an unexpected playground for engineers”
Läs mer
SKF
“The focus will be on the expertise you bring to the table”
Läs mer