Ekonomi

SEB

”Mitt uppdrag är att analysera SEB:s kreditrisker”

2020-06-09

Text: Eva Rydinger

Foto: Kristofer Hedlund

#6

Ekonomi

Ahmed Salih hamnade mitt i pandemikrisens finansiella epicentrum under sitt traineeprogram inom Risk & Capital Management på SEB.

Ahmed Salih är nyexaminerad och har en master inom Finans. I april avslutade han SEB:s internationella traineeprogram där han har haft rollen som Risk Analyst Trainee.

Varför började du på SEB?

– Redan under studierna såg jag att SEB sökte traineer inom Risk & Capital Management. Jag tyckte det verkade intressant eftersom jag hade gått kurser inom riskhantering på universitetet. När jag såg vad programmet erbjöd, i form av möjlighet till praktik, jobbrotation och utbildning visste jag att det var precis vad jag ville ha. Det har varit en jättesmidig övergång från studier till arbetslivet och jag är väldigt glad för att jag är här.

Ahmed Salih

Titel: Risk Analyst Trainee.
Utbildning: Finans, Stockholms universitet, masterexamen 2019.
Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet? ”Var inte rädd för att göra fel och ta för dig!”

Vilken är din roll på SEB?

– Mitt uppdrag är att analysera SEB:s kreditrisker och att komma med rekommendationer. Vi träffas i grupper, kartlägger risker och utför analyser – ibland internt inom avdelningen och ibland tillsammans med andra delar av banken.

”Det är utmanande tider men lärorikt för oss”

Hur har pandemin och krisen påverkat din roll?

– Vår avdelning påverkas mycket just nu, det är utmanande tider nu men samtidigt lärorikt för oss. Jag har alltid tyckt att riskhantering är intressant, men förväntade mig inte att jag skulle få så mycket ansvar mitt i pågående kris. Min närmaste chef litar på att jag vet vad jag gör, jag får vara väldigt självgående och har mycket att säga till om. För mig är det en fantastisk möjlighet och jag har utvecklats mycket på kort tid!

Hur jobbar ni med hållbarhet inom ditt område?

– Det som slog mig tidigt är att SEB hela tiden arbetar för social hållbarhet och är i framkant gällande teknologisk utveckling. På mina tidigare arbetsplatser har jag inte upplevt det på samma sätt. Det är imponerande att se hur SEB vill ge tillbaka till samhället och uppträda som en god samhällsmedborgare. SEB uppmuntrar också till att vi ska ta initiativ för att arbeta med sociala engagemang som till exempel Mentor
Sverige.

Är det lika viktigt med finansiell hållbarhet?

– Jag är med i en grupp som ska ESG-klassificera hela SEB:s portfölj för att kartlägga vart banken, produkterna och kunderna är på väg. Det är ett fantastiskt initiativ som SEB driver och ett viktigt steg i vår ständiga strävan mot en mer hållbar verksamhet. Det handlar dessutom om ansvarsfull kreditgivning och bolagsstyrning där vi för en dialog med våra kunder kring deras hållbarhetsarbete (ESG står för environmental, social & governance).

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Ekonomi

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

SEB
The right data, in the right place, at the right time.
Läs mer
SEB
”I developed more than I could imagine in such a short time”
Läs mer
SEB
”Vi har all världens teknik i våra datorhallar och publika moln”
Läs mer
Cecilia Martin i SEB:s ljusa lokaler i Solna.
SEB
“Jag behöver inte leta efter min nästa utmaning externt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer