Ekonomi

SEB

“Jag behöver inte leta efter min nästa utmaning externt”

2022-05-18

Lästid ca 2 min

Cecilia Martin i SEB:s ljusa lokaler i Solna.

#14

Ekonomi

Foto: Patrik Lundin

Lyft blicken och lär känna fler delar av organisationen. Det rådet hade Cecilia Martin velat ge sig själv som ny på SEB.

Cecilia Martin började som kundinsiktsanalytiker på SEB 2012 för att fyra år senare kliva in i rollen som kreditrisksanalytiker. Sedan 2019 är hon chef för avdelningen Risk & Capital Management.

Cecilia Martin

Titel: Head of Risk & Capital Management.

Utbildning: Civilingenjör, KTH, examen 2007.

Vad gillar du att göra på fritiden? “Att dyka är min passion och något jag gör året om. På vintern dyker jag på vrak i Östersjön eller plockar skräp med föreningen Rena Mälaren. På sommaren tycker jag om att dyka på andra platser i världen där det är lite bättre sikt än här. Röda Havet är underbart att dyka i och jag gillar också Maldiverna och Kuba.”

Du har jobbat på SEB i tio år. Vad får dig att stanna?

– Eftersom det finns så många möjligheter till utveckling inom banken behöver jag inte leta efter min nästa utmaning externt. Ju längre man stannar på SEB, desto lättare blir det att hitta sitt nästa steg. Exempelvis hade det varit svårt för mig att gå från att arbeta med kundinsikt till risk om jag inte hade haft ett nätverk inom banken och chefer som visste att jag skulle klara det stora steget.

Hur skulle du beskriva SEB som arbetsplats?

– SEB har en öppen och inkluderande kultur. Här finns en bra blandning av människor med olika bakgrunder och erfarenheter, både vad gäller kön, etnicitet och utbildning. Många tror att det bara är ekonomer som jobbar på bank, men så är inte fallet.

Vad är roligast med din roll?

– Jag tycker om att leda och utveckla ett team. Mitt jobb handlar mycket om att skapa engagemang och driv i gruppen.

Cecilia väljer:

Distansarbete

Kontorsarbete

Kaffe

Te

Soluppgång

Solnedgång

Planering

Spontanitet

Vilken är din största utmaning som ledare?

– Det är utmanande att leda i en tid då allt går snabbare och snabbare. Min uppgift är att lyckas få med mig alla i den stora transformation som vi är mitt uppe i – och då menar jag inte bara den digitala utvecklingen utan också sättet vi arbetar på. I min roll som ledare ingår att skapa utrymme för alla att kunna ställa om och lära sig allt det nya.

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet?

– Som ny var jag väldigt fokuserad på min roll och mina arbetsuppgifter, vilket såklart är bra, men jag skulle ändå vilja ge mig själv rådet att lyfta blicken och vara öppen för att lära känna hela organisationen. Det är annars så lätt att fastna i sitt lilla hörn. Jag skulle också vilja ge andra tipset att inte har för bråttom med att ta nästa steg, utan att verkligen landa i sin roll först.

Text: Sara Schedin

SEB

På SEB har vi alltid varit övertygade om att framtiden är beroende av att goda idéer blir verklighet. Vårt syfte är att positivt forma framtiden, med ansvarsfull rådgivning och kapital – idag och för framtida generationer. Vi har en stark ambition att öka takten mot en hållbar framtid för människor, företag och samhälle. Vi vill vara en ledande katalysator i hållbarhetsomställningen. Våra medarbetare strävar efter att leverera service i världsklass och att förse våra kunder med finansiella produkter och tjänster som möter deras ständigt föränderliga behov – både på våra hemmamarknader i norra Europa och genom vårt internationella nätverk runt om i världen. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Ekonomi

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

SEB
”Vi har all världens teknik i våra datorhallar och publika moln”
Läs mer
SEB
“Jag är med och driver SEB:s datadrivna utveckling”
Läs mer
SEB
”SEB i topp när studenter rankar sin drömarbetsgivare”
Läs mer
SEB
”Mitt uppdrag är att analysera SEB:s kreditrisker”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Trygghet blir allt viktigare i en osäker värld

Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.

Läs mer
Din karriär
Är du redo för nästa kliv i karriären?

Nytt år och kanske har du redan börjat snegla på vad det har att erbjuda. Men skynda inte vidare riktigt än! Utvärdera tiden som har gått och låt årets erfarenheter guida dig framåt – de kommer att vara dina bästa redskap inför 2019.

Läs mer
Din karriär
Vilken karriärprofil är du?

Med hjälp av resultaten från Universums karriärtest har man tagit fram fem olika karriärprofiler: Go-Getter, Globe-Trotter, Ground-Breaker, Change-Maker och Balance-Seeker.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer