Ekonomi

SEB

”Allt som händer i världen påverkar mitt arbete på SEB”

2019-06-03

Text: Liv Lövendahl

Foto: Felicia Yllenius

#6

Ekonomi

Som ränteexpert på SEB är min arbetsdag fylld med spänning, snabba beslut och intressanta möten.

Det är mycket möjligt att du känner igen Lina Fransson, ränteexpert på SEB, från olika håll i svensk media. Hon är även en flitigt anlitad gäst i SEBs Makropodd där SEBs chefsekonom Robert Bergqvist bjuder in experter för att ta upp aktuella ämnen och hur de kan påverka världsekonomin.

Lina Fransson

Titel: Ränteanalytiker
Utbildning: Lunds universitet, magister i nationalekonomi, examen 2012
Vad inspirerar dig? ”Jag är en träningsmänniska och blir alltid inspirerad av ett stenhårt träningspass! Jag älskar löpning och längdskidor och det är perfekt träning när man vill ta i ordentligt.”

Berätta om ditt jobb som ränteanalytiker!

– Man kan säga att jag analyserar händelser i världen och beräknar hur de kan komma att påverka världsekonomin samt de finansiella marknaderna, och då framför allt vad som händer i Sverige. Allt som händer i världen påverkar mitt arbete på SEB. Det är ett väldigt roligt men framför allt omväxlande jobb där arbetsuppgifterna varierar. Jag spenderar mycket tid i SEBs handlarrum där vi bland annat köper och säljer valutor och räntepapper. Jag är också rådgivare för SEBs kunder inom stora bolag och finansiella institutioner.

Hur kommer det sig att du är så flitigt anlitad i media?

– Jag har bred kunskap inom ämnet och har en bakgrund som ekonom på Riksbanken. Att jag har kunskap om både centralbanksvärlden och finansiella marknader ses säkert som en fördel. Samtidigt sticker jag nog ut lite i den här branschen som relativt ung tjej.

”Det finns otroligt många möjligheter inom SEB.”

Varför började du jobba på SEB istället för att fortsätta på Riksbanken?

– SEB har väldigt gott rykte i branschen. Även om man utgår från olika arbetsplatser så springer man på varandra i olika sammanhang och har ganska bra koll på varandra. När jag ville byta bana från offentlig till privat sektor var jag intresserad av att lära känna SEB bättre. Känslan var ömsesidig som tur var.

Hur ser du på framtiden?

– Det finns otroligt många möjligheter inom SEB. Utöver en massa spännande roller finns också möjligheten att jobba utomlands, vilket jag vet är lockande för många. Personligen känner jag att jag är på rätt plats, både i min yrkesroll och i Sverige. Men man vet aldrig hur det känns i framtiden. Det är det som är så bra, för på SEB finns det möjlighet att välja något helt nytt framöver.

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Ekonomi

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

SEB
The right data, in the right place, at the right time.
Läs mer
SEB
”I developed more than I could imagine in such a short time”
Läs mer
SEB
”Vi har all världens teknik i våra datorhallar och publika moln”
Läs mer
Cecilia Martin i SEB:s ljusa lokaler i Solna.
SEB
“Jag behöver inte leta efter min nästa utmaning externt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Läs mer
Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer