Civilingenjör

Post- och Telestyrelsen

”Att ha en hög säkerhet är ett viktigt och svårt uppdrag”

2021-06-02

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra och säker telefoni och internet.

Post- och telestyrelsen, PTS, som bildades 1992 bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Frida Ekengren som har många års erfarenhet från it- och telekombranschen började i december 2019. 

– Jag ville göra något mer meningsfullt som bidrar till samhället. Eftersom jag har varit i branschen i hela mitt yrkesliv blev PTS ett naturligt val. Det är också intressant att få se branschen från andra sidan, säger hon.

Frida Ekengren

Titel: Handläggare inom säker kommunikation.

Utbildning: Civilingenjör datateknik, Chalmers tekniska högskola, examen 2001. 

Favoritinnovation: ”Jag gillar att renovera och bygga så jag väljer skruvdragaren. Den kan man få mycket användning av – min pappa använder den exempelvis till att skala äpplen.”

Hög kapacitet och säkerhet

Frida jobbar som handläggare med teknisk inriktning inom säker kommunikation. Fokus ligger på hög säkerhet vid samhällets användning av telefoni, bredband och internet.

– Att täcka hela Sverige och ha en hög säkerhet är ett viktigt och svårt uppdrag. Väldigt säkra lösningar kan bli dyra för konsumenterna men för lite säkerhet ger andra konsekvenser. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen med en tillräckligt bra säkerhet till ett pris som gör det möjligt, säger hon.

Bredband och telefoni åt alla

Frida och hennes kollegor bedriver tillsyn så att operatörerna följer lagen om elektronisk kommunikation, och hon har bland annat varit inblandad i projekt inför auktionen av 5G-licenser. 

– Vårt mål är bredband och telefoni till alla. Att tjänsterna ständigt blir bättre för alla känns meningsfullt och är ett viktigt samhällsuppdrag. I Sverige är vi beroende av digitala tjänster. Kapaciteten och den höga säkerheten kvarstod när trafiken flyttades från kontoren till hemmen under coronapandemin. Omställningen gick bra vilket vi är stolta över, säger hon.

Antingen/Eller

Spontan

Strukturerad

Podcast

Pocketbok

Kaffe

Te

Distans

Kontor

Uppkopplad

Avkopplad

Cybersäkerhet i fokus

Just nu upprättas ett nationellt cybersäkerhetscenter. Sju myndigheter samarbetar i regeringsuppdraget och PTS är en av dem. 

– Vi har en liten roll i ett intressant område. Alla, från organisationer, företag, kommuner till privatpersoner behöver bli mer säkerhetsmedvetna, exempelvis om hur man hanterar sina mobilabonnemang och de uppgifter som hör till dem. Just nu planerar vi även för en konferens inom cybersäkerhetsområdet som ska hållas i november.

Text: Tina Lindström Carlsson

Post- och Telestyrelsen

Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Begreppet elektronisk kommunikation innefattar telekommunikationer, it och radio.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Post- och Telestyrelsen
”Vi är ett stort gäng med olika erfarenheter och kompetenser”
Läs mer
Emma Ekberg Berry står vid ett stort fönster på Vattenfalls kontor.
Vattenfall
”Jag brinner för att bidra till klimatomställningen”
Läs mer
Vanja Karlsson går i skyddsjacka och hjälm utanför en av Fortifikationsverkets lokaler.
Fortifikationsverket
”Det är spännande att få bidra till försvarsförmågan”
Läs mer
Essity
”Vi jobbar för minskad miljöpåverkan och en hållbar omställning”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så sticker du ut ur CV-högen!

Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens bästa cv-tips – och inspireras av fyra personer som tagit jobbsökandet till en helt ny nivå.

Läs mer
Din karriär
Hållbarhet och hög lön är viktigast för generation Z

Hållbarhet, en tydlig karriärväg och möjlighet till en hög framtida inkomst är bland de viktigaste attributen när unga väljer arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
Ditt personliga mission statement

Är det dags att inventera bland dina mål och värderingar? Ett ”personligt mission statement” visar vart du är på väg.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer