Högskoleingenjör

Husqvarna Group

”Att skruva isär och plocka ihop saker passar mig perfekt”

2019-05-22

Text: Fridah Jönsson

Foto: Daniel Silfver

Alba Sadikovska, labbingenjör på Husqvarna Group, står i en garageliknande byggnad, vid en arbetsbänk. På bänken ligger massor av olika verktyg.

#29

Högskoleingenjör

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+26

Alba Sadikovskas morbror är maskiningenjör och när hon var liten brukade hon sitta och titta på när han lagade saker. Redan då visste hon att hon ville gå i hans fotspår. Sagt och gjort. Efter sin examen från maskiningenjörsutbildningen blev hon labbingenjör på Husqvarna Group.

Alba Sadikovska

Titel: Labbingenjör.

Utbildning: Maskinteknik, produktutveckling och design, Jönköpings tekniska högskola, examen 2015.

Vilken uppfinning önskar du att du kommit på? ”Glödlampan. Det hade ju varit coolt att vara den som fixat så att alla hem har ljus!”

Vad var det som förde dig hit?

– Här i Jönköping är Husqvarna Group ett av de större företagen inom ingenjörsbranschen och när jag läste arbetsbeskrivningen av min roll föll allt på plats. Det var självklart att det var just den här tjänsten jag ville ha. Att få skruva isär och plocka ihop prylar, var ju det jag gjorde med mina leksaker när jag var barn – det ville jag fortsätta med!

Vad har du gjort på jobbet idag?

– Här på labbet handlar en stor del av arbetet om att prova ut detaljer och produkter som befinner sig i utvecklingsfasen. När vi tar fram till exempel en motorsåg så provar vi den här på labbet för att se till att den håller måttet och kvaliteten. Idag har jag jobbat med olika lövblåsare och testat dem på olika sätt för att se att de lever upp till våra krav.

Hur kan ett sådant test gå till?

– Vi kör vissa saker i ett långtidstest för att säkerställa att produkterna har rätt kvalitet. Vi tittar också på att man ska kunna tappa en produkt utan att den går sönder och gör temperaturmätningar så att kablar inte ska bli för varma. Arbetet utförs i en verkstadsmiljö med testboxar ifall något skulle hända, men alla delar har provats separat redan innan den färdiga produkten kommer hit till oss

”Att få skruva isär och plocka ihop prylar, var ju det jag gjorde med mina leksaker när jag var barn – det ville jag fortsätta med!”

Har du någon speciell höjdpunkt under din tid här?

– En sak som faktiskt inte är direktkopplad till jobbet men som ändå hör till just Husqvarna var när HV71 vann SM-guld 2017. Eftersom vi är lagets huvudsponsor, var det en fantastisk stämning på fabriksområdet! Jag är väldigt hockeyintresserad och det är ju verkligen inte varje företag som har möjligheten att få uppleva en sådan sak. Det är något jag alltid kommer att komma ihåg, även om de vinner igen något annat år!

Husqvarna Group

Koncernen är en världsledande tillverkare av innovativa produkter och lösningar för skogs-,park-och trädgårdsskötsel. Sortimentet omfattar bland annat motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och åkergräsklippare. Koncernen är även ledande i Europa inom trädgårdsbevattning och världsledande inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads-och stenindustrierna.

Läs mer: www.husqvarnagroup.com

Dela det här inlägget

Husqvarna Group Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Torbjörn Rasmusson står utomhus med grönskande buskar i bakgrunden.
Husqvarna Group
“Den familjära känslan fick mig att känna mig som hemma”
Läs mer
Dimitrios Chatzakis, Veidekke
Veidekke
”Stämningen är familjär och jag kände mig hemma direkt”
Läs mer
Boliden
”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”
Läs mer
JM
”Jag får vara med i byggproduktionens alla skeenden”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Din karriär
Ditt personliga mission statement

Är det dags att inventera bland dina mål och värderingar? Ett ”personligt mission statement” visar vart du är på väg.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer