Högskoleingejör

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö

”Jag och mina kollegor skrattar mycket och hjälper varandra”

2023-08-01

Lästid ca 2 min

Foto: Patrik Lundin

Att förklara ekonomi på ett roligt sätt för kollegorna – det gillar Emma Svensson.

Emma Svensson har alltid tyckt att matte och siffror är kul. Efter en magisterexamen i företagsekonomi fick hon jobb som revisors­ assistent, men började efter en period längta efter något annat.

 

– Revision gav mig en bra grund att stå på. Men jag vill grotta ner mig i saker och utforma egna analyser, något man gör i controller­yrket, berättar Emma.

 

En kompis tipsade om Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö. ESEM får medborgarnas vardag att fungera i Eskilstuna & Strängnäs genom att leverera vatten i kranen, fjärrvärme, el och Internet till väggkontak­terna och möjligheten till ett hållbart samhälle genom återvinning och återbruk.

 

– Min vän berättade att det fanns härliga kollegor och det märkte jag snabbt efter att jag börjat. Jag och mina kollegor skrattar mycket och hjälper varandra.

Vad innebär din roll?

– Jag är controller för Affärsområde Elnät. Det innebär att jag sitter med i ledningsgruppen och stöttar med det ekonomiska. Varje år gör jag en budget, skapar bokslutsanalyser och diskuterar verksamhetens framtid.

Emma Svensson

Titel:

Controller.

 

Utbildning:

Magisterexamen i företagsekonomi, Mälar­dalens universitet, examen 2008.

 

Var finner du ny energi efter en intensiv arbetsdag?

”Jag umgås med vänner och familj, spelar padel eller golf. Jag gillar också att lata mig framför serien The office.”

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att få skapa en grym excel­fil med en bra analys, det gör mig alltid pepp, haha. Skämt åsido, jag gillar att förklara ekonomi för kollegorna på andra avdel­ ningar. Många tänker nog om oss controllers: ”Åh nej, här kommer hon och ska dra massa konstiga termer”. Men nej – så gör inte jag. Det är inte alla som vet vad bruttomarginal är för något, och jag vill förklara saker på ett roligt och enkelt sätt.

Vad gör dig pepp att gå till jobbet varje morgon?

– Något jag uppskattar extra mycket hos min arbetsgivare – förutom mina goa kollegor – är frihe­ten. Jag kan jobba 50% hemifrån vilket ger mig balans i livet; det blir lite enklare att spela padel och sen åter­ vända till datorn. Det känns också bra att jobba för ett kommunalt, stabilt företag som har en samhällsviktig uppgift och vars mål är att vara en inspirationskälla inom energi och miljö.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter hos din arbetsgivare?

– Vi är stort företag, drygt 600 anställda inom fem affärsområden, och det finns många karriärvägar att gå. För mig skulle det vara intressant att någon gång bli chef. Jag har alltid gillat lagidrott, att som grupp sträva mot samma mål, och det vore roligt att få testa en ledarroll.

Text: Camilla Rindås

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö

Vi på Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö ser till att vardagen fungerar för både invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. Tillsammans levererar vi hållbara produkter och trygga tjänster med stor nytta och liten miljöpåverkan. Vi är en av Sörmlands största arbetsgivare. Här jobbar cirka 600 schyssta och modiga medarbetare som bygger framtidens smarta lösningar.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Dan Jisei från Eskilstuna Strängnäs energi och miljö står utomhus lutad mot en stolpe.
Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö
”Energibranschen behöver 8 000 nya tekniker och ingenjörer”
Läs mer
Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö
”Man kan säga att jag jobbar med taktiksnacket inför matchen”
Läs mer
Coor
”Ditt driv och dina idéer är det viktigaste hos oss”
Läs mer
Boliden
”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här ökar du dina chanser att få jobb på advokatbyrå

“Lär känna så många arbetsgivare som möjligt under studietiden”. Det tipset ger HR på den affärsjuridiska byrån Mannheimer Swartling till alla juriststudenter.

Läs mer
Din karriär
“Hållbarhet och prestige står högt i kurs hos talangerna”

Sveriges studenter har fått säga sitt i Universums årliga undersökning vad gäller attityder till arbetsliv & karriär. En tydlig trend är hållbarhetsfrågan.

Läs mer
Din karriär
4 tips för online-intervjun

Många företag genomför jobbintervjuer online. En digital intervju kan kännas skrämmande, här är fyra tips som hjälper dig att lyckas.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer