2020-06-09

Högskoleingenjör

Boliden

”Miljöarbetet kring gruvorna är lite av ett detektivarbete”

Text: Therese Johansson

Foto: Boliden

Högskoleingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

På Boliden får Andreas Vallmark ett stort förtroende och möjligheten att kombinera teori och praktik i sitt dagliga arbete.

Andreas jobbar som utvecklingsingenjör på det anrika metallföretaget Boliden, som funnits i snart hundra år. I ett team tillsammans med tre andra personer samordnar han miljöarbetet runt Bolidens nedlagda gruvområden. Ett variationsrikt arbete där kreativ problemlösning och ett stort eget ansvar står i centrum.

Andreas Vallmark

Titel: Utvecklingsingenjör.
Utbildning: Kandidatprogrammet i miljö- och hälso-
skydd, Umeå universitet, examen 2012.
Vilken är din favoritinnovation? ”I dessa tider av hemmaarbete är jag väldigt tacksam för Microsoft Teams för att kunna sköta jobbet och hålla kontakten med kollegor.”

Berätta om din roll!

– Det är lite som ett detektivarbete att jobba med nedlagda gruvor. Man har ett problem eller en frågeställning där man måste jobba sig bakåt i tiden och samla ihop underlag, ställa rätt frågor till rätt personer och försöka få fram en korrekt helhetsbild över området. Syftet med vårt arbete är att förvalta nedlagda gruvor och jobba med att successivt förbättra den närliggande miljön. Det är väldigt tillfredsställande att jobba med miljöförbättrande åtgärder på ett så konkret sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mixen mellan att tänka själv och samarbeta i team, men också kontrasten mellan det praktiska fältarbetet och projektfasens mer teoretiska arbete. Det är varierande, dagarna går fort och det händer nya intressanta saker hela tiden. Man får verkligen användning för alla sina kunskaper, både de teoretiska och praktiska, vilket gör jobbet stimulerande.

”Det är högt i tak och väldigt fritt.”

Vad utmärker Boliden som arbetsgivare?

– Förtroendet gentemot medarbetarna. Vi uppmanas att jobba med ständiga förbättringar och använda vår kreativitet för att stärka våra rutiner och arbetssätt. Det finns en öppenhet för nya förslag och idéer, och kan man argumentera för sin sak är det sällan några problem att faktiskt få genomföra det. Det är högt i tak och väldigt fritt – samtidigt som det förväntas att man tar eget ansvar.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Eftersom Boliden är så stort finns det goda möjligheter. Kompetensutveckling är ständigt aktuellt; kurser och konferenser över hela världen finns tillgängliga om man vill vässa sina kunskaper inom något område. Jag ser fram emot att gå en kurs om dammar och dammsäkerhet till hösten för att fördjupa mina kunskaper om detta!

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Boliden Placeringar

Norden – Teknik 2020

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
”Här kan man verkligen vara med och göra skillnad”
Läs mer
Boliden
”Våra metaller är avgörande för att skapa en hållbar framtid”
Läs mer
Boliden
”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”
Läs mer
Lisa Önnerlöv på Bolidens kontor. på bordet framför ligger färgglada byggmoduler
Boliden
”Vi jobbar stenhårt med att införa nya tekniska lösningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Fem steg till en vinnande LinkedIn-profil

Redo för nytt jobb? Här är fem steg till en vinnande LinkedIn-profil.

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Din karriär
Chefen googlar dig! Så hanterar du det

Experten listar tre saker din blivande chef inte vill upptäcka vid en snabb googling.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer