2022-06-14
Lästid ca 2 min
Foto: Felicia Yllenius
Fredrik Hiort af Ornäs och Sara Heldring är vd respektive ambulanssjuksköterska på Falck Ambulans. Falck är en global aktör inom mobil vård, räddningstjänst, hälsa- och vårdtjänster samt specialtransporter med över 27 000 anställda i över 30 länder.
Viljan att vara med och utveckla framtidens vård är för dem båda det viktigaste skälet till att de valt Falck.
– Att arbetsgivaren är lyhörd och satsar på utbildning och utveckling är mycket viktigt. Jag går en doktorandutbildning som Falck till viss del finansierar samtidigt som jag jobbar kliniskt som ambulanssköterska. I min forskning tittar jag närmare på användandet av virtual reality vid övning av katastrofhändelser med många skadade, berättar Sara.
– För mig är en stark och tillitsfull kultur där man backar upp varandra och tar vara på varandras uppfinningsrikedom de viktigaste delarna för att ett företag ska lyckas i en föränderlig tid. Vi på Falck vill ligga långt fram när det gäller elektrifiering och utforskandet av ny teknik. Omställningen av vården behöver gå snabbt och Falck utvecklar nya arbetssätt exempelvis med hjälp av drönare för vissa typer av labbtransporter från patienternas hem till sjukhuset. Det underlättar för patient och sparar resurser. Teknikutvecklingen ger oss än fler nycklar till allt fler hållbara lösningar, berättar Fredrik.
Fredrik Hiort af Ornäs
Titel: Vd.
Utbildning: Marknadsekonomi, Stockholms universitet, IFL.
Sara Heldring
Titel: Ambulanssjuksköterska.
Utbildning: Leg. Sjuksköterska, Karolinska Institutet, –2002; Specialistsjuksköterska inriktning ambulanssjukvård, Karolinska Institutet –2011; Forskarutbildning/Doktorand via Sophiahemmet högskola – pågående.
– Du utvecklas ständigt inom ambulansen, inget uppdrag är det andra likt och du får en mycket bred erfarenhet från alla olika situationer. Under året erbjuds du utbildningsdagar där du vässar och fördjupar din kompetens inom olika områden. Det även möjlighet att pröva på andra yrkesroller inom Falck och vi genomför studieresor och utbyten med kollegor i andra länder, berättar Fredrik.
– Det finns stora möjligheter för ambulanssjukvården att ta en större roll i vården som helhet tack vare ny teknik, kompetens och satsningar på att ta vara på medarbetares vilja att bidra i utvecklingen av vården. Det är en försäkring för framtiden att bry sig om medarbetarna och våga välja nya vägar i vårdomställningen, säger Sara.
– Sjukvårdssystemet kommer att behöva utvecklas rejält för att möta framtidens många vårdbehov. Fler insatser i hemmet såsom med provtagningar, mobila röntgenteam, enklare behandlingar kommer förändra ambulanssjukvårdens tjänsteutbud och möta patienters behov. Falck med sin både breda och specialiserade kompetens kan avlasta den övriga vården, avslutar Fredrik.
Falck Emergency
Falck bedriver verksamhet i Sverige sedan 1950 och arbetar med olika verksamheter inom vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Den röda tråden genom alla olika delar av Falck bygger på en gemensam vilja att hjälpa människor. Falck ägs till två tredjedelar av Lundbeckfonden, en stiftelse som delar ut stora pengar till forskning bland annat om hjärnans sjukdomar.
Läs mer: www.falcksverige.seAllt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!
Läs merEntreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.
Läs merDet blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer