Sjuksköterskor

Falck Emergency

”Du utvecklas ständigt, inget uppdrag är det andra likt”

2022-06-14

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Fredrik Hiort af Ornäs och Sara Heldring är vd respektive ambulanssjuksköterska på Falck Ambulans. Falck är en global aktör inom mobil vård, räddningstjänst, hälsa- och vårdtjänster samt specialtransporter med över 27 000 anställda i över 30 länder.

Viljan att vara med och utveckla framtidens vård är för dem båda det viktigaste skälet till att de valt Falck.

– Att arbetsgivaren är lyhörd och satsar på utbildning och utveckling är mycket viktigt. Jag går en doktorandutbildning som Falck till viss del finansierar samtidigt som jag jobbar kliniskt som ambulanssköterska. I min forskning tittar jag närmare på användandet av virtual reality vid övning av katastrofhändelser med många skadade, berättar Sara.

– För mig är en stark och tillitsfull kultur där man backar upp varandra och tar vara på varandras uppfinningsrikedom de viktigaste delarna för att ett företag ska lyckas i en föränderlig tid. Vi på Falck vill ligga långt fram när det gäller elektrifiering och utforskandet av ny teknik. Omställningen av vården behöver gå snabbt och Falck utvecklar nya arbetssätt exempelvis med hjälp av drönare för vissa typer av labbtransporter från patienternas hem till sjukhuset. Det underlättar för patient och sparar resurser. Teknikutvecklingen ger oss än fler nycklar till allt fler hållbara lösningar, berättar Fredrik.

Fredrik Hiort af Ornäs

Titel: Vd.

 Utbildning: Marknadsekonomi, Stockholms universitet, IFL.

Sara Heldring

Titel: Ambulanssjuksköterska.

 Utbildning: Leg. Sjuksköterska, Karolinska Institutet, –2002; Specialistsjuksköterska inriktning ambulanssjukvård, Karolinska Institutet –2011; Forskarutbildning/Doktorand via Sophiahemmet högskola – pågående.

Vad finns det då för karriärvägar in i Falck?

– Du utvecklas ständigt inom ambulansen, inget uppdrag är det andra likt och du får en mycket bred erfarenhet från alla olika situationer. Under året erbjuds du utbildningsdagar där du vässar och fördjupar din kompetens inom olika områden. Det även möjlighet att pröva på andra yrkesroller inom Falck och vi genomför studieresor och utbyten med kollegor i andra länder, berättar Fredrik.

Hur ser du på Falcks plats i framtidens sjukvård?

– Det finns stora möjligheter för ambulanssjukvården att ta en större roll i vården som helhet tack vare ny teknik, kompetens och satsningar på att ta vara på medarbetares vilja att bidra i utvecklingen av vården. Det är en försäkring för framtiden att bry sig om medarbetarna och våga välja nya vägar i vårdomställningen, säger Sara.

– Sjukvårdssystemet kommer att behöva utvecklas rejält för att möta framtidens många vårdbehov. Fler insatser i hemmet såsom med provtagningar, mobila röntgenteam, enklare behandlingar kommer förändra ambulanssjukvårdens tjänsteutbud och möta patienters behov. Falck med sin både breda och specialiserade kompetens kan avlasta den övriga vården, avslutar Fredrik.

Text: Therese Johansson

Falck Emergency

 Falck bedriver verksamhet i Sverige sedan 1950 och arbetar med olika verksamheter inom vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Den röda tråden genom alla olika delar av Falck bygger på en gemensam vilja att hjälpa människor. Falck ägs till två tredjedelar av Lundbeckfonden, en stiftelse som delar ut stora pengar till forskning bland annat om hjärnans sjukdomar.

Läs mer: www.falcksverige.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Falck Emergency
”Viljan att hjälpa medmänniskor i nöd binder oss samman”
Läs mer
Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.
Falck Emergency
”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”
Läs mer
Marie Petterson och Anders Johansson, sjuksköterskor vid Uppsala Kommun
Uppsala kommun
”Det bästa med mitt jobb är att höra patienternas berättelser”
Läs mer
Falck Emergency
”Du utvecklas ständigt, inget uppdrag är det andra likt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Din karriär
Recept på det goda mötet

Känner du liksom många andra att möten har blivit till en stor stressfaktor i arbetslivet när det egentligen borde vara ett hjälpmedel? Faktum är att möten är en förutsättning för framgång – om det görs på rätt sätt. Nu blomstrar nya mötestrender för att effektivisera och göra möten till en trevligare upplevelse. Vi har samlat några av dem.

Läs mer
Din karriär
Hållbarhet och hög lön är viktigast för generation Z

Hållbarhet, en tydlig karriärväg och möjlighet till en hög framtida inkomst är bland de viktigaste attributen när unga väljer arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer