Sjuksköterskor

Falck Emergency

”Viljan att hjälpa medmänniskor i nöd binder oss samman”

2020-06-09

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Korta beslutsvägar och en förmåga att snabbt ställa om verksamheten ger framgång för Falck Emergency.

Falck Emergency Sverige är en del av Falck – en global aktör inom prehospital- och mobil vård, räddningstjänst, hälsa- och vårdtjänster. Greta Nyström är stationschef inom ambulansen och Uno Lundberg är vd.

– Min roll innebär att jag är tillgänglig för medarbetarna och jobbar tillsammans med dem ute i ambulansen. Jag blir snabbt insatt i vad som händer och beslutsvägarna är korta, säger Greta.
– Vi har 30 000 anställda i 30 länder och det som binder oss samman är viljan att hjälpa medmänniskor i nöd, säger Uno.

 

Hur är det att arbeta inom ambulansen?
– Det som lockade mig till ambulansen var självständigheten, att komma till olika miljöer och ta hand om en patient i taget. Tillsammans med en kollega löser man en viktig uppgift – det är fantastiskt, säger Greta. Ledarskap och förändringsledning Ledarskap och förändrings- ledning är något som Uno tycker är extra spännande med sitt jobb. – En intressant fråga som driver mig är hur man får medarbetarna att känna sig som en del av varumärket Falck och vilja vara delaktiga i vår utveckling. Det är tillsammans vi skapar ett högre värde och en vinnande kultur.

det gör mig väldigt glad och stolt, avslutar Uno.

Uno Lundberg

Titel: Vd.
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, examen 1988.

”Vi består av människor som hjälper människor.”

Vad kännetecknar Falck?
– Vi ägs till två tredjedelar av Lundbeckfonden, en stiftelse som delar ut stora pengar till forskning om sjukdomar i hjärnan. Nu under coronapandemin har vi inkluderat coronaviruset i forskningen, säger Uno.

 

Säkerhet i fokus
Greta berättar att de i början av coronapandemin, när oron inom sjukvården var stor, hade en tydlig strategi om att hellre gå ut för hårt än att begå misstag när det gällde skyddsutrustning till medarbetarna.
– Vi hade förmågan att snabbt ställa om verksamheten och har lagt ner ett enormt arbete på att leta upp material. Vi hittade ett företag i norra Sverige som ställde om sin produktion till att tillverka visir. Våra anställda ska vara trygga när de möter smittade patienter.

 

Vad gör dig stolt över att arbeta hos Falck?
– Vi består av människor som hjälper människor. Vi räddar liv varje dag och hjälper människor i nöd – det gör mig väldigt glad och stolt, avslutar Uno.

Greta Nyström

Titel: Stationschef.

Utbildning: Specialistsjuksköterska,
Karolinska universitetssjukhuset, examen 2015.

Falck Emergency

 Falck bedriver verksamhet i Sverige sedan 1950 och arbetar med olika verksamheter inom vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Den röda tråden genom alla olika delar av Falck bygger på en gemensam vilja att hjälpa människor. Falck ägs till två tredjedelar av Lundbeckfonden, en stiftelse som delar ut stora pengar till forskning bland annat om hjärnans sjukdomar.

Läs mer: www.falcksverige.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Falck Emergency
”Du utvecklas ständigt, inget uppdrag är det andra likt”
Läs mer
Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.
Falck Emergency
”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”
Läs mer
Uppsala kommun
”Hemsjukvård innebär mycket kreativt tänkande”
Läs mer
Marie Petterson och Anders Johansson, sjuksköterskor vid Uppsala Kommun
Uppsala kommun
”Det bästa med mitt jobb är att höra patienternas berättelser”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Din karriär
Äg intervjun med coachens bästa tips

”Hur ska jag framställa mig själv på bästa sätt?” Bästa tipsen inför anställningsintervjun.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer