Sjuksköterskor

Falck Emergency

”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”

2019-05-29

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.

Falck Emergency är rustade med engagerade och kunniga medarbetare inför framtidens vårdbehov.

Falck Emergency är med och driver den mobila vården. Ambulansverksamheten är störst men de har även verksamhet inom räddningstjänst, vägassistans, läkarbilar och patienttransporter. Uno Lundberg är vd sedan februari 2018. – Våra medarbetare har hög kompetens och ett stort engagemang, och det är jag oerhört stolt över. Vi består av människor som hjälper människor, säger Uno.

Uno Lundberg
Titel: Vd
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, examen 1988
Vad inspirerar dig? ”Att jobba med frågor som förändring och ledarskapsutveckling. Om man inte har ledare på plats blir det ingen utveckling i verksamheten.”

 

 

Emelie Askelin
Titel: Ambulanssjuksköterska.
Utbildning: Specialistsjuksköterska barn, Karolinska institutet, examen 2013. Pågående studier till specialistsjuksköterska, ambulanssjukvård.
Vad eller vem inspirerar dig? ”Alla professionella och erfarna kollegor ger mig enorm inspiration – jag vill bli lika bra som dem.”

Emelie Askelin valde att lämna barnakuten för ett jobb som ambulanssjuksköterska på Falck Emergency. Gemenskapen, det nära samarbetet och att få bidra till att skapa lugn i en ofta kaotisk situation är några anledningar till varför hon trivs så bra. – Jag har världens bästa jobb, säger hon.

Vad skiljer er från andra aktörer?

– Bredden av vår verksamhet. Vi är en global aktör och vår främsta drivkraft är att hjälpa andra. Sedan 2014 ingår Previa i koncernen. Legofamiljen Kirkby är delägare, och huvudägare är danska Lundbeck Foundation – en stiftelse som de senaste fem åren har delat ut 2,5 miljarder kronor till forskning om hjärnans sjukdomar. Det är vi alla väldigt stolta över – oavsett om vi vårdar i en ambulans, bärgar en bil eller släcker en brand så gör vi gott, säger Uno.

”Vi består av människor som hjälper människor.”

Hur är Falck som arbetsplats?

– Arbetet är omväxlande, du har kompetensen och utrustningen men har ingen aning om vad som ska hända under dagen. I vår kultur är det viktigt att sätta laget före jaget, tillsammans har vi kul och blir ännu bättre på det vi gör. Vi eftersträvar också balans mellan privat och arbetsliv. I dag har har många människor ett tajt livspussel, och därför eftersträvar vi hög flexibilitet i schemaläggningen, säger Uno.

Vad var det som gjorde att du valde Falck?

– Falck var det enda företaget som kunde erbjuda mig ett anpassat schema. De tar hänsyn till att jag behöver jobba dagtid och att jag inte kan jobba så många helger. Ett av mina tre barn har särskilda behov och det krävs lite mer planering för att vi ska fungera som familj. Jag hade en ganska god bild av rollen innan jag började men det blev ännu bättre än jag vågade hoppas på, säger Emelie.

Falck Emergency

Falck har bedrivit verksamhet i Sverige sedan 1950 med uppdraget att förebygga olyckor, sjukdom och nödsituationer, att ge snabb professionell hjälp åt dem som råkat illa ut samt rehabilitera sjuka och skadade. Falck arbetar med olika verksamheter inom assistans, vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Vi är människor som hjälper människor, det viktigaste man kan ägna sig åt.


Läs mer: www.falcksverige.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Falck Emergency
”Viljan att hjälpa medmänniskor i nöd binder oss samman”
Läs mer
Marie Petterson och Anders Johansson, sjuksköterskor vid Uppsala Kommun
Uppsala kommun
”Det bästa med mitt jobb är att höra patienternas berättelser”
Läs mer
Uppsala kommun
”Hemsjukvård innebär mycket kreativt tänkande”
Läs mer
Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.
Falck Emergency
”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Förväntad lön hos nyexade studenter 2021

Studenternas löneförväntan förblev relativt konsekvent 2020 jämfört med 2019. I år ser vi en ökning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer