Sjuksköterskor

Karolinska Universitetssjukhuset

”Man kan vara på Karolinska i många år och hela tiden utvecklas”

2019-05-23

Text: Tina Lindström Carlsson

Jessica Widegren, omvårdnadschef på Karolinska Universitetssjukhuset, halvligger i en rolig stol som ser ut som insidan på en vattenmelon. Den är alltså helt rund, lite som ett ägg. Jessica har fötterna rakt upp i

#1

Sjuksköterskor

Stora utvecklingsmöjligheter med kompetensstegar och möjligheter att rotera inom olika patientområden har blivit en framgångsfaktor för Karolinska Universitetssjukhuset.

Jessica Widegren är omvårdnadschef på en slutenvårdsavdelning för barnneurologen, barnortopeden, barnreumatologi och barnögonsjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset. Hon började på Karolinska 2007 och för fyra år sedan klev hon in i chefsrollen. – Att gå från att vara sjuksköterska till att bli chef för sina kollegor har varit en stor personlig utmaning men det är fantastiskt roligt. Att jobba kliniskt ibland för att se saker som behöver förbättras gör att jag får med mig personalen när vi behöver förändra.

Jessica Widegren

Titel: Omvårdnadschef
Utbildning: Sjuksköterska, Röda Korsets högskola, examen 2002. Barnspecialistsjuksköterska, Karolinska Institutet, examen 2017
Tips till nyexaminerad sjuksköterska? ”Utgå från vad som känns rätt i hjärtat. Ställ krav på en bra inskolning, mentorskap och hör dig för hur kompetensmöjligheterna ser ut. Gör ett besök på arbetsplatsen innan du bestämmer dig. Genom att gå bredvid en sjuksköterska känner du ganska snabbt om det är en arbetsgrupp du vill jobba i.”

Varför blev du sjuksköterska?

– Jag ville jobba med människor och pluggade till undersköterska på gymnasiet. Jag hade en lärare som var en förebild för mig som sa att jag skulle passa som sjuksköterska. Så jag studerade till sjuksköterska och det kändes verkligen helt rätt från dag ett.

Vad fick dig att välja Karolinska och hur har din karriär sett ut?

– Jag började min karriär på Södersjukhuset och gjorde en sväng inom ambulanssjukvården. Sedan jag satte min fot på Karolinska och Astrid Lindgrens barnsjukhus kan jag inte tänka mig något annat. Här finns det stora möjligheter till kompetensutveckling och det är högspecialiserat, vilket är enormt utvecklande. Jag har fått möjlighet att jobba med olika saker, från mottagningssjuksköterska och operationskoordinator till att hålla i en klinisk studie på forskarsidan – och därefter dök chefsjobbet upp.

Är du extra stolt över något?

– Att få andra att växa till riktigt bra sjuksköterskor och att vi lyckas behålla dem för att de fått möjlighet att utvecklas, det är jag stolt över. Ett år efter att vi besökt en högskola hörde en person av sig till mig och ville hälsa på oss i vår verksamhet. Nu, fyra år senare, är hon kvar hos oss och jag har fått se henne blomma ut.

”Omvårdnad har fått högre status”

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut för en sjuksköterska på Karolinska?

– Vi har förstått hur otroligt viktigt det är för sjuksköterskor att känna att man kan vara kvar på sin arbetsplats i många år och hela tiden utvecklas. Det tror jag är vår styrka. På senare år har vi infört en kompetensstege för den som vill göra forskningskarriär, utvecklas inom ett specialområde man brinner för, eller vill gå till nya arbetsuppgifter. Vi försöker hitta flexibla lösningar för varje enskild individ. En satsning på att få medarbetarna att rotera inom våra patientområden har också varit en framgångsfaktor.

Hur är det att jobba som sjuksköterska på Karolinska?

– Här får du jobba med högspecialiserad vård och kompetensutvecklas genom att kombinera kliniskt arbete och forskning. Omvårdnad har fått högre status i den nya organisationen vilket är kul. Sjuksköterskor börjar ta plats och ser själva hur viktiga de är för patientens vård. Om man har barn som specialintresse och kan tänka sig en framtid inom området så rekommenderar jag att man söker sig till oss.

Karolinska Universitetssjukhuset

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Nordens största Universitetssjukhus där vård, forskning och utbildning är viktiga delar för att förbättra människors hälsa. I samverkan med Karolinska Institutet har sjukhuset sedan länge en framstående plats i svensk forskning och utbildning. En central del av arbetet på Karolinska Universitetssjukhuset är att utbilda. Varje år utbildar vi många tusen studenter i den kliniska verksamheten. Den praktiska träningen utgår ifrån olika professioner och öppnar för framtida jobb inom hälso- och sjukvården. Vi ser dig som studerar som en blivande medarbetare och kollega. Läs mer: www.karolinska.se

Dela det här inlägget

Karolinska Universitetssjukhuset Placeringar

Sjuksköterskor

Artiklar du kanske gillar:

Uppsala kommun
”Hemsjukvård innebär mycket kreativt tänkande”
Läs mer
Marie Petterson och Anders Johansson, sjuksköterskor vid Uppsala Kommun
Uppsala kommun
”Det bästa med mitt jobb är att höra patienternas berättelser”
Läs mer
Falck Emergency
”Viljan att hjälpa medmänniskor i nöd binder oss samman”
Läs mer
Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.
Falck Emergency
”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Sugen på att rädda världen?

Vill du vara en av de som tacklar klimathotet och jobbar mot en grönare framtid? Här är 5 yrken inom hållbarhet.

Läs mer
Din karriär
“Hållbarhet och prestige står högt i kurs hos talangerna”

Sveriges studenter har fått säga sitt i Universums årliga undersökning vad gäller attityder till arbetsliv & karriär. En tydlig trend är hållbarhetsfrågan.

Läs mer
Din karriär
Hållbarhet och hög lön är viktigast för generation Z

Hållbarhet, en tydlig karriärväg och möjlighet till en hög framtida inkomst är bland de viktigaste attributen när unga väljer arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer