Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

08/09/2020 8:45am

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb på dagens arbetsmarknad. Du behöver en blandning av utbildning, erfarenhet och andra färdigheter för att stå ut bland alla andra kandidater. Här listar vi tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden när det är dags att söka jobb.

Engagera dig i skolans aktiviteter

Har din institution en studentkår eller förening? Om ja, toppen! Ta reda på vilka möjligheter det finns för dig att bli medlem och delta i de olika projekt som genomförs. Att delta i och arrangera projekt och evenemang eller att gå med i en kommitté parallellt med skolarbetet kan vara det lilla extra som får ditt CV att sticka ut från mängden när det är dags att söka jobb. Utöver detta får du ovärderlig erfarenhet som du kommer att ha med dig in i yrkeslivet!

Skapa ett kontaktnät

Att nätverka är inte bara viktigt under tiden du söker jobb, det är en oerhört viktig del av hela ditt yrkesliv. Ett nätverk är något man bygger över en lång period och något du har med dig hela livet, att börja i tid är därför ingen dum idé. Under tiden som student kommer du att möta oändligt med människor i många olika sammanhang, allt från klasskamrater och deltagare i grupparbeten till professorer och gästföreläsare. Ta tillfället i akt och skapa kontakt med de mest intressanta personerna, även om du inte letar efter ett nytt jobb just nu. Passa på att gå på de karriärmässor som erbjuds till dig som student, kanske är det du som träffar din framtida arbetsgivare? Man vet aldrig, en dag kanske någon tycker du är rätt person för ett jobb och rekommenderar dig.

Åk på en utbytestermin

Att skaffa erfarenhet genom att leva och studera i ett annat land kommer att hjälpa dig att växa som människa. Det kan även få ditt CV att sticka ut från mängden då många arbetsgivare efterfrågar internationell erfarenhet. Trots att många svenskar är resvana är det en utmaning för de flesta att studera utomlands, det gäller att anpassa sig till en ny kultur och ett nytt system. Du kommer garanterat att stöta på fler utmaningar än om du hade stannat hemma, vilket gör att du utvecklas som person. Dessa nya erfarenheter gör att du behöver utveckla nya förmågor och förutom att dessa förmågor kan vara användbara i sig finns det även en ytterligare positiv effekt: att utmanas på detta sätt leder oftare till ett stärkt självförtroende när du märker hur mycket du faktiskt klarar av. För den som är intresserad av att jobba utomlands i framtiden är befintliga kontakter i ett annat land ovärderliga!

Dela det här inlägget