Modernt Ledarskap

Alfa Laval

”Att ha en öppen dialog är a och o när det kommer till ledarskap”

2019-10-08

Text: Sara Schedin

Foto: Sandra Henningsson

Pascale Gimenez står i grå kostym framför en röd vägg.

Engagemang, förtroende och tydlighet är de tre viktigaste ingredienserna i ett lyckat ledarskap. Det menar Pascale Gimenez, nytillträdd Global HR-direktör på Alfa Laval.

Franska Pascale Gimenez, som började på Alfa Laval i augusti i år, har arbetat för svenska företag i drygt 15 år. Hon gillar den svenska synen på ledarskap, som hon tycker präglas av omtanke och engagemang.

 

–När det gäller Alfa Laval är omtänksamheten något som genomsyrar hela organisationen. Det är en väldigt informell och välkomnande stämning här, vilket är en av anledningarna till att jag genast kände mig som hemma när jag kom hit, säger hon och fortsätter:
– Anledningen till att jag sökte mig till Alfa Laval från början var den stora resa som företaget gått
igenom de senaste två åren – från att ha varit en relativt centraliserad organisation är det i dag mycket lättare för medarbetarna att fatta egna beslut.

Pascale Gimenez

Titel: Global HR- direktör
Utbildning: Agricultural Engineer, UniLaSalle, 1988 samt Master i Business, Management, Marketing and Related Support Services, ESSEC Business School, examen 1989.
Var hittar du ledar-skapsinspiration? ”Jag ser till att observera andra ledare i min när-het och inspireras av hur de arbetar.”

Hur arbetar ni med att utveckla era medarbetare?

– Alfa Lavals utbildningsprogram Impact är ett bra exempel på hur vi arbetar med utveckling. Det är ett sex månader långt program för kvinnliga chefer där de får arbeta med bland annat kommunikation, personlig marknadsföring och personlig utveckling. Varje del-tagare har en mentor i form av en senior ledare på Alfa Laval och så många som 80 procent av deltagarna blir befordrade året efter examen. Det här är ett viktigt initiativ eftersom vi behöver attrahera fler kvinnor till de tekniska yrkena. Jag skulle vilja ta med mig några av programmets deltagare ut i skolorna för att inspirera unga tjejer att välja den tekniska banan.

Vad gör ni för att stimulera medarbetarnas kreativitet?

– Engagemang, förtroende och tydlighet – med de tre ingredienserna får man till en perfekt kaka! När med-arbetarna känner att de har vår tillit, samtidigt som de vet vad som förväntas av dem, blir det enklare för dem att prestera på topp.

”Omtänksamheten är något som genomsyrar hela organisationen.”

Vad är mest utmanande med att vara en ledare i dag?

– Att kunna anpassa sig till olika viljor och tankesätt, utan att för den delen ge upp sig själv och det man står för i sitt ledarskap. Det är något som jag hade svårt för i början av min chefskarriär, men som jag sakta lärt mig. Det viktiga är att hitta en kompromiss och att vara ärlig när man känner att något inte passar ens eget sätt att leda. Att ha en öppen dialog är a och o. De flesta
frustrationer och konflikter uppstår när man inte pratar med varandra. Det är ett vanligt problem i vårt artiga samhälle där ingen vill såra någon annan. Men att lägga locket på är bara skadligt i längden.

Alfa Laval

Alfa Lavals kärnverksamhet baseras på tre nyckelteknologier: värmeöverföring, separering och flödeshantering, vilka har en avgörande betydelse inom en rad industriella processer. Alfa Laval har en världsledande position inom samtliga tre områden. Bolagets satsning på forskning och utveckling resulterar varje år i 35-40 nya produkter. Alfa Lavals världsomspännande organisation arbetar nära kunder i 100 länder och hjälper dem optimera sina processer. Alfa Laval har för närvarande cirka 16 400 anställda över hela världen varav drygt 2000 finns i Sverige.

Läs mer: www.alfalaval.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Gustaf Meland står utomhus, iklädd kostym, på en gångbro med en röd bro  och grönskande träd i bakgrunden.
EVRY
”Våga lita på att människor gör sitt bästa – för oftast gör de det!”
Läs mer
Rikard Nyhren står i blå skjorta utomhus och lutar sig mot ett träd.
Hemsö
”Vi har velat skapa en så platt organisation som möjligt”
Läs mer
Arto Pitkaniemi står utomhus, iklädd kostym, framför Göteborg Energis lokaler med loggan ovanför.
Göteborg Energi
”Vi styr inte på detaljnivå, utan visar på riktningen”
Läs mer
Thomas Holmberg står i solljus framför en grön vägg.
Samsung
”Vi kommer att vara en drivande aktör inom Internet of Things”
Läs mer