Modernt Ledarskap

Essity

Hon leder Essity mot en mer digital värld

2020-02-19

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Ellen Stenmar står i Essitys lokaler framför tv-skärmar.

Ellen Stenmar klev in i ledarrollen vid 33 års ålder och leder nu ett team inom Essitys globala IT-organisation. Uppgiften är att skapa den moderna digitala arbetsplatsen.

Det ledande globala hygien- och hälsobolaget Essity befinner sig i en digital transformation. Tork pappershållare och TENA inkontinensskydd har utrustats med sensorer, marknadsföringen har flyttat ut i sociala kanaler och internt byggs en modern arbetsplats där Digital Employee Experience, DEX, står i centrum. Ellen Stenmar jobbar som IT Manager inom Internal Digital Experience.

Ellen Stenmar

Titel: IT Manager Training and Education
Utbildning: Masterexamen i Nationalekonomi, Handelshögskolan i Göteborg, examen 2010.
Digitalt verktyg jag inte kan leva utan: Microsoft Teams
Ledarskapstips:Uppmuntra lärande i ditt team och se misslyckanden som en möjlighet till utveckling.

Berätta om din roll!

– Jag leder ett team med fem medarbetare som finns på våra kontor i Göteborg, Stockholm och München. Vår uppgift är att driva en beteendeförändring och få medarbetarna att använda nya digitala verktyg som bidrar till ökat samarbete och förbättrad kommunikation. För att lyckas med implementeringen av en ny IT-lösning behöver du framgångsrikt driva en förändringsresa på användarsidan. Det kräver en bred palett av olika kommunikations- och utbildningsinsatser som utgår från forskning kring lärande och motivation. Vi utvecklar och levererar innovativa utbildningar i ett digitalt format och använder oss av gamification för att bygga nyfikenhet och engagemang. För att säkerställa den lokala förankringen tar vi hjälp av användare som fungerar som ambassadörer ute i verksamheten.

Hur har din karriärväg sett ut?

– Jag började på Essity för sex år sedan och jobbade inledningsvis inom HR med Employer Branding i Norden, det vill säga med att bygga kännedom, intresse och attraktion bland både nuvarande och potentiella medarbetare för att tillgodose rekryteringsbehov på kort och lång sikt. Jag sökte mig sedan vidare till en global HR-roll inom IT-organisationen och fick för knappt två år sedan möjlighet att bygga upp det team som jag leder idag.

”Digital Employee Experience är centralt”

Hur var det att bli ledare i relativt ung ålder?

– Jag hade en tydlig bild av hur den perfekta chefen skulle vara och alla de positiva egenskaper som en bra chef måste ha och detta kändes svårt att leva upp till. Under de här två åren har jag lärt mig att det inte finns någon perfekt ledarprofil. Ett gott ledarskap utgår från ett genuint intresse för människor och en strävan efter att dina medarbetare ska utvecklas och prestera på en hög nivå. Men du kan göra detta på många olika sätt och varje chef måste utgå från sig själv, sina styrkor och sina värderingar.

Vilken är den största utmaningen med att vara ledare idag?

– Den höga förändringstakten och den ökade komplexiteten ställer höga krav både på chefer och medarbetare. Som chef måste du förmedla tydlighet i en ständigt föränderlig miljö och fokusera på att utveckla de kompetenser och färdigheter som behövs både idag och i framtiden.

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa.
Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro).
Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.

För mer information, besök: www.essity.com

Dela det här inlägget

Essity Placeringar

Modernt Ledarskap

Artiklar du kanske gillar:

Anna-carin Elfström ståendes framför en hylla full av essitys färgglada produkter som Tena och Libress.
Essity
”Bra ledarskap sprider sig som ringar på vattnet”
Läs mer
Ellen Stenmar står i Essitys lokaler framför tv-skärmar.
Essity
Hon leder Essity mot en mer digital värld
Läs mer
Rikard Nyhren står i blå skjorta utomhus och lutar sig mot ett träd.
Hemsö
”Vi har velat skapa en så platt organisation som möjligt”
Läs mer
Åse Juhlin sitter i en blå fåtölj med en kaffekopp i handen med en cafédisk i bakgrunden.
LKAB
LKAB erbjuder spännande utmaningar
Läs mer