Modernt Ledarskap

Systembolaget

Systembolaget vill spegla samhällets mångfald

2020-09-22

Text: SARA SCHEDIN

Foto: KRISTOFER HEDLUND

Systembolagets vd Magdalena Gerger har på ett dedikerat sätt arbetat med att skapa en jämställd arbetsplats – något som hon också har lyckats med. Nu är nästa steg att se till att de anställda speglar den mångfald av människor som finns i samhället.

Förutom att skapa samhällsnytta genom att begränsa alkoholens skadeverkningar är Systembolagets jobb att finnas till för alla i Sverige. Därför faller det sig naturligt att man lägger ett stort fokus på inkludering och mångfald internt, berättar Systembolagets vd Magdalena Gerger.

– Vi har satt som målbild att vi ska spegla samhället runt omkring oss och vara en bred och inkluderande arbetsplats som tar tillvara allas färdigheter. 

 Magdalena Gerger

Titel: Vd.

Utbildning: Internationell ekonomi och internationell marknadsföring, Handelshögskolan i Stockholm, examen 1989. 

Vilket är ditt bästa karriärtips? ”Gör det du är bra på och trivs med. Det är också viktigt att vara nyfiken, utmana sig själv och att skaffa ett bra nätverk.”

Ett systematiskt mångfaldhetsarbete

När det kommer till jämlikhet rent könsmässigt är Systembolaget redan hemma på alla nivåer – och har varit så länge. Dels på grund av att Magdalena själv har varit väldigt engagerad i frågan sedan hon började på företaget 2009. Nu sätter de i stället fokus på etnisk mångfald och åldersspridning, där de har som mål att vara lika framgångsrika. 

– Vi har satt upp mål både för var vi vill vara om tre år och hur vi ska jobba systematiskt med detta för att uppnå våra delmål, vad gäller exempelvis praktikplatser och tillsvidaretjänster. För att få en känsla av vad medarbetarna tycker om mångfalden på företaget följer vi upp vårt arbete med en medarbetarundersökning en gång om året och vi gör även små temperaturkontroller under året. Det vi har sett är att inkludering för dem inte bara handlar om att spegla samhället, utan också om att man får vara med och bestämma på lika villkor. 

Medarbetarna blir ambassadörer

Något annat som kommer fram i medarbetarundersökningarna är det stora förtroende och engagemang som de anställda känner för Systembolaget. Man är beredd att lyfta fram företaget och rekommendera det som en arbetsgivare till andra. 

– Att våra medarbetare pratar gott om oss med sina vänner tycker jag är ett oerhört fint kvitto på att de trivs. Vi ser också att många väljer att stanna i bolaget och fortsätta in i nya roller. Kanske börjar man i butik för att sedan gå vidare till en chefsroll eller så väljer man att prova på att jobba på huvudkontoret eller inom logistik, säger Magdalena och tillägger: 

– Ett exempel på att bilden av oss som arbetsgivare även når ut externt är när vi i somras fick över 22 000 ansökningar till våra sommarvikariat.

Miljömässig hållbarhet

Förutom att jobba med social hållbarhet i form av mångfald och inkludering arbetar Systembolaget även globalt med den hållbara leverantörskedjan. Ledningen och styrelsen reser bland annat runt i världen och utbildar samt kommunicerar kring Sveriges förväntningar vad gäller hållbarhet. 

– Just nu gör vi också en stor klimatsatsning tillsammans med våra leverantörer där vi jobbar med förpackningar och transporter. Den här typen av fokus tror jag blir allt viktigare för unga i valet av arbetsgivare i dag. 

Systembolaget

Hos Systembolaget gör du skillnad. Varje dag! Systembolaget har ett uppdrag som förpliktigar, som vi inspireras av och är stolta över. Våra arbetsplatser präglas av omtanke, för varandra och för våra kunder. Dina kunskaper och erfarenheter är värdefulla, ditt engagemang och din delaktighet en förutsättning.
Läs mer: www.systembolaget.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Gustaf Meland står utomhus, iklädd kostym, på en gångbro med en röd bro  och grönskande träd i bakgrunden.
EVRY
”Våga lita på att människor gör sitt bästa – för oftast gör de det!”
Läs mer
Ludvig & Co
“Vårt fokus på samarbete har varit viktigt för att öka lönsamheten”
Läs mer
Åse Juhlin sitter i en blå fåtölj med en kaffekopp i handen med en cafédisk i bakgrunden.
LKAB
LKAB erbjuder spännande utmaningar
Läs mer
Ellen Stenmar står i Essitys lokaler framför tv-skärmar.
Essity
Hon leder Essity mot en mer digital värld
Läs mer