2021-09-03
Lästid ca 2min
Foto: André de Loisted
Energibranschen är en spännande framtidsbransch dit allt fler söker sig för att få vara en del av lösningen på den klimatutmaning vi står inför. Karin Olholt, nominerad till Årets hr-direktör, berättar om vardagen på
Kraftringen. En arbetsplats med värme och driv.
Karin Olholt på Kraftringen blev väldigt glad när hon fick höra att hon är nominerad till Årets hr-direktör.
– Det känns både roligt och ärofyllt. Jag vill främst lyfta fram det ambitiösa arbete som sker inom bland annat vårt säkerhetskultursarbete samt vårt fokus på att skapa framtidens arbetsplats. Det är häftigt att hela bolaget har gjort den här resan tillsammans. Enligt Karin är en god ledare någon som delar värdegrunden med medarbetarna i vardagen. En närvarande person med beslutskraft och stor tillit till sina medarbetare.
– Jag vill finnas där när mina medarbetare behöver det. Jag vill vara den som visar i vilken riktning vi ska – och det ska vara lätt att följa med på den resan.
Karin Olholt
Titel: Hr-chef.
Utbildning: Personal och arbetslivs programmet, Lunds universitet, examen 1998.
Vad önskar du att du vetat som 20-åring? ”Oj, vad svårt. Det är kanske inte bra att veta allt – snarare viktigt att behålla sin nyfikenhet. Jag har haft min yrkesinriktning ganska klar, men min öppenhet att prova olika branscher, och även min inriktning, har gjort att jag utvecklats dit jag är idag.”
Energibolaget Kraftringen består av drygt 500 medarbetare som jobbar inom en mängd olika områden. Allt från ingenjörskonst, innovation och produktion till affärsutveckling, marknadsföring och olika typer av stödfunktioner.
– Många kanske tror att vi som energibolag främst rekryterar tunga ingenjörer, men så är det inte. Vi jobbar i en bransch under utveckling där vi behöver attrahera en hel bredd av talanger. Det finns många spännande roller att fylla, bland annat kompetenser som kan jobba med den digitala utvecklingen. En av våra utmaningar är att nå ut med att vi söker så brett
– Det är viktigt att hela tiden ligga steget före.
Karin tror att det som lockade henne själv till Kraftringen, är något som även lockar unga talanger idag.
– Här finns det många möjligheter till utveckling och olika karriärvägar att gå. Samtidigt är vi inte för stora, utan man får jobba nära verksamhetskärnan. Det vet jag attraherar många, säger hon och fortsätter: – Jag tror också att många gillar vår varma stämning och det driv som finns här. Det finns en stor lust att finna ny utveckling och innovation, alltid med hållbarhetstänket som grund.
Kraftringen tar ansvar för miljön på flera olika sätt, bland annat genom att använda naturresurser så effektivt som möjligt och fokusera på lokala energilösningar.
– Vi är stolta över att vår el- och fjärrvärmeproduktion blev fossilbränslefri under 2018 men vi är inte nöjda där utan nu tar vi sikte mot ett klimatpositivt Kraftringen. Även den sociala hållbarheten är väldigt viktig för oss. Det gäller både den fysiska säkerheten men även vårt arbete med jämställdhet, mångfald och inkludering.
I jakten på rätt talanger väger inställning och attityd tungt. Just nu testar Kraftringen att rekrytera utan personligt brev, och istället använda sig av urvalsfrågor och scenarion.
– Vi behöver hitta rätt personer som fortsätter utmana oss på vår väg framåt där vi skapar energilösningar för framtida generationer. Målet i rekryteringsprocessen är att göra urvalet objektivt – allt för att skapa en attraktiv arbetsplats som inkluderar alla
Kraftringen