Nominerade 2021

Apoteket

Apoteket – för dig med skäl och själ

2020-10-28

Text: Fridah Jönsson

Foto: Patrik Lundin

Nominerad 2021

Årets employer branding-företag

Coronapandemin har gjort att många young professionals fått upp ögonen för sjukvården och hälsobranschen. Apoteket är en populär arbetsgivare, som själva värdesätter stolta medarbetare och en organisation med hälsan i åtanke.

Ann Carlsson är vd på Apoteket som har drygt 3000 anställda. Medarbetarna som är utspridda över landet, från Ystad till Haparanda, jobbar tillsammans för att göra det enklare för människor att må bra.
– Vår vision är att skapa ett liv i hälsa för alla människor. Att vakna varje dag och veta att vi bidrar till ett liv i hälsa för alla, med hjälp och rådgivning kring sin läkemedelsbehandling och egenvård, känns viktigt och stort. Våra medarbetare är vår verksamhet, alla som jobbar på Apoteket gör insatser för kunder varje dag, varje minut. Vi är en stark samhällskraft vilket jag tror gör att många attraheras av att jobba här.

Ann Carlsson

Titel: Vd.

Utbildning: Personalvetare, Stockholms universitet, examen 1995.

Min personliga grundregel inom employer branding: ”Att ständigt uppmuntra mina medarbetare att föreslå och driva förbättringar. Våra medarbetares djupa engagemang för att alla ska kunna leva ett liv i hälsa är vår framgång.”

Antingen/Eller

Värktablett/Flytande medicin
Öronproppar/Hörselskydd
Hemleverans/Gå till apoteket
Ekologiska/Veganska produkter
Tandkräm/Munskölj

Viktigt med stolta medarbetare

Karin Bäck har jobbat med Apotekets employer branding i två år.
– Vi har tagit fram ett EVP (Employer Value Proposition) som bygger på att vi har både skäl och själ för en utvecklande karriär, berättar hon. I en bransch där alla aktörer är ganska lika varandra är det avgörande att identifiera vår unicitet och att sticka ut, och framförallt att upplevas som trovärdiga hos våra medarbetare. Vi bygger vårt employer branding-arbete inifrån och ut. Under våren lanserade vi en film som visar det fina och viktiga arbete vi alla på Apoteket gör, och vårt nya koncept påminner oss om vårt viktiga uppdrag. Det är så viktigt att ha stolta medarbetare.

Karin Bäck

Titel: HR-specialist employer branding.
Utbildning: Personalvetare, Högskolan i Gävle, examen 2013.
Hälsa för mig i en mening: ”Att må bra i både kropp och själ.”

 

Antingen/Eller

Värktablett/Flytande medicin
Öronproppar/Hörselskydd
Hemleverans/Gå till apoteket
Ekologiska/Veganska produkter
Tandkräm/Munskölj

Hälsofokus även för personalen

Både Karin och Ann återkommer till vikten av just stolta och välmående medarbetare, och de vill efterleva visionen ”Ett liv i hälsa” även för personalen.

– Vi har branschens mest generösa friskvårdsbidrag. Varje enhet får dessutom en gemensam friskvårdspeng för att göra en aktivitet tillsammans som främjar hälsa och samarbete. Vi har bland annat ridit islandshäst, varit på spa och deltagit i klättrings- och löpgrupper, säger Karin.

Ann poängterar att innebörden av ordet hälsa är extra viktigt för just Apoteket.
– Eftersom vi ska hjälpa kunderna att leva ett liv i hälsa vill vi tänka större kring vad det begreppet innebär. Till exempel har vissa använt den gemensamma friskvårdspengen till föreläsare som personalen fått lyssna på, och vi uppmuntrar till enkla saker som att ta en gemensam promenad på lunchen. Vi vill skapa ett hälsosamt beteende inom organisationen.

“Vi bygger vårt employer branding-arbete inifrån och ut”

Välmående medarbetare ger engagemang

– Vi tror på en decentraliserad verksamhet där alla medarbetare är med och bidrar. Många av våra bästa idéer uppstår i mötet med kund och vi uppmuntrar engagemang och förslag till ständiga förbättringar. Det tror vi skapar arbetsglädje och är en förutsättning för att vi ska fortsätta utvecklas, säger Ann.
– Vi satsar också mycket på ledarskap och kompetensutveckling. Att hela tiden utvecklas är viktigt. Alla våra medarbetare har tillgång till en stor utbildningsportal, för när våra medarbetare mår bra och är engagerade blir de också bättre på det de gör, säger Karin.

Apoteket

Apoteket erbjuder läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och tjänster till privatpersoner, vården, företag och organisationer. Kombinationen av innovation, lång historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Här delar du övertygelse med människor som olika skäl har valt Apoteket, och som medarbetare är del av vår själ: En stark tro på den goda kraften för att varje dag göra allt vi kan för att göra det enklare att må bra. För andra. För oss.
Läs mer: apoteket.se/karriar

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Umeå kommun
Intern utveckling är i fokus på Umeå kommun
Läs mer
Unilever
Stora varumärken och mjuka värden på Unilever
Läs mer
Folksam
Starka värderingar skapar ett hållbart Folksam
Läs mer
Stockholmshem
Samhällsengagemang skapar stolthet på Stockholmshem
Läs mer