Vinnare Employer Branding Awards 2020

Boliden

Boliden skapar metaller för klimatomställningen

2020-10-28

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Albin Karlén

Employer Branding Awards 2020

Årets VD

Metaller är nödvändiga för elektrifiering och omställning från dagens fossilsamhälle. Medarbetarna på gruv- och metallkoncernen Boliden bidrar med sin spetskompetens till morgondagens hållbara samhälle.

Boliden är en högteknologisk metallkoncern som bedriver verksamhet i Sverige, Finland, Norge och Irland. Mikael Staffas, som började på Boliden 2011, är vd och koncernchef sedan 2018. Han innehar även ordförandeposten i Eurometaux, en paraplyorganisation för Europas basmetallindustri. Ena dagen är han i Bryssel och representerar en halv miljon anställda i Europa, och nästa dag befinner han sig på Bolidens anläggning i Kristineberg, Lappland.
– Jag trivs med att möta medarbetare på små orter samtidigt som vi är ett av Stockholmsbörsens 30 största företag, säger Mikael och fortsätter:
– Boliden producerar en vara som är fullständigt nödvändig för klimatomställningen. Utan metaller – ingen elektrifiering, och då kan vi inte komma från det fossilberoende vi har i dag.

Mikael Staffas

Titel: Vd och koncernchef.
Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik från Kungliga tekniska högskolan, examen 1990. Magisterexamen i företagsekonomi, Insead, Frankrike, examen 1992.
Smultronställe: ”Min egen skog i Dalarna. Att vara där ger mig både tid att tänka och kraft att ta mig an vardagen.”

Satsningar ger framgångar

Ett långsiktigt arbete med employer branding har bidragit till att koncernen nu lockar fler nya medarbetare, inte minst ingenjörsstudenter.
– Vi har fått bättre placeringar i Universums mätningar på attraktiva arbetsgivare. Vi har dessutom fått upp söktrycket på våra tjänster, vilket är påtagligt jämfört med bara för ett par år sedan. Det beror delvis på att allt fler har fått upp ögonen för att gruv- och metallbranschen är en del av framtiden och fullständigt nödvändig för elektrifieringen. Boliden är en säker arbetsgivare och det är en industri som har låg sannolikhet att försvinna. Här får du vara med och skapa framtiden, säger Mikael.

Investerar för framtiden

Boliden investerar en hel del i ny teknik för att minska sina egna koldioxidutsläpp.
– Vi har expansionsprogram i tre av våra sex gruvor och i två av 45 smältverk. Vi investerade åtta miljarder kronor förra året och sju miljarder i år i form av utvidgning och en stor satsning på att minska koldioxidavtrycket, säger Mikael och fortsätter:
– Boliden har enorm spetskompetens. Vi är världsledande när det gäller teknikutveckling samtidigt som vi är ett konservativt säkerhetstänkande företag. Just säkerhetsarbetet är huvudfokus, och vi har bland den lägsta frånvarofrekvensen av arbetsskador inom industrin.

Transparens och ödmjukhet

Att sälja in den verkliga bilden av koncernen i mötet med studenter och blivande medarbetare är av största vikt, menar Mikael. Metaller är nödvändiga för elektrifiering och omställning från dagens fossilsamhälle. Medarbetarna på gruv- och metallkoncernen Boliden bidrar med sin spetskompetens till morgondagens hållbara samhälle.
– Det är viktigt att vi är transparenta, har ett stort mått av ödmjukhet och att vi inte översäljer oss som arbetsplats. En del företag försöker sälja in sig hårt till studenter och när det inte är verkligheten som framställs så slår det tillbaka – nya medarbetare kommer att berätta om det för sina studiekamrater som är kvar på universitetet. Det gäller att vara sig själv och påpeka att i den här industrin får du ägna dig åt högteknologi och vara med och forma framtiden genom att ta fram metaller som behövs för omställningen från fossilsamhället, säger Mikael.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
Boliden bygger framtiden med hållbara metaller
Läs mer
Boliden
Snart 100 år av innovation på Boliden
Läs mer
Kurt-Ove Åhs i Bolidens ljusa lokaler.
Boliden
Boliden producerar metaller genom teknikutveckling och innovation
Läs mer
Kurt-Ove på Boliden står lutad vid ett ståbord, ler och tittar in i kameran.
Boliden
Boliden utvecklar industrin genom teknikutveckling och innovation
Läs mer