Årets Employer Branding Person

Boliden

Snart 100 år av innovation på Boliden

2023-12-08

Text: Camilla Rindås

Foto: Anna Lintzén

Employer Branding Awards 2024

Årets Employer Branding Person

Att jobba på ett företag med ett tydligt syfte har blivit allt viktigare för Martin Eman. Han känner sig stolt över Bolidens hållbarhetsarbete och trivs med att vara kreativ i sin roll som employer branding-ansvarig.

Det var under studieåren på Umeå universitet som Martin Eman började söka blicken mot Boliden som arbetsgivare.


– Jag är från Skellefteå och har alltid känt till Boliden. Mitt mål blev ett jobb på företagets HR-avdelning. Nu firar jag 18 år här! Det är många inom bolaget som stannar länge och utvecklas i olika roller. Vi har hela värdekedjan i metallproduktionen; från prospektering till färdig metall, och det finns många olika intressanta karriärvägar. Förutom att byta roll internt kan man också byta geografiskt område om man önskar.

Martin Eman

Titel: Manager Employer Branding.
Utbildning (skola och examensår): Programmet för personal och arbetslivsfrågor, Umeå universitet, examen 2001.

Vad gör dig mest stolt över din arbetsgivare? ”Att Boliden fokuserar på rätt saker; på medarbetarna, deras hälsa och att driva en ansvarfull, hållbar produktion”

Träffa många människor

Martins första roll på Boliden var som personalutvecklare och han har sedan dess haft ett antal olika befattningar inom HR. Idag får han träffa många olika människor som employer branding-ansvarig.

 

– Våra produktionsenheter jobbar mycket lokalt, mitt jobb är att koordinera arbetet och driva det framåt så vi hittar gemensamma metoder och lär oss av varandra. I grund och botten är mitt jobb väldigt kreativt – jag ska hitta vägar att nå ut med vårt budskap och höras genom bruset. Att träffa olika människor som är nyfikna på oss som företag är en rolig del av min vardag.

”I grund och botten är min roll väldigt kreativ”

En ansvarsfull produktion

Bolidens vision är att vara den mest klimatvänliga och respekterade metalleverantören i världen. Det arbetet är något som genomsyrar verksamheten, berättar Martin.


– Ju äldre jag har blivit desto viktigare har det känts att få jobba på ett företag som står för något bra och har ett tydligt syfte. Jag är stolt över att metallerna vi producerar är otroligt viktiga för klimatomställningen. Vi utvecklar ständigt nya metoder för att ha en ansvarsfull produktion.Nästa år blir det firande på Boliden när företaget fyller 100 år.


– Vi har en lång historia bakom oss och står på en stadig grund – det är viktigt för många i dessa oroliga tider. Det blir en fin mix av att jobba på ett stabilt företag och samtidigt sysselsätta sig med spännande innovationsfrågor och den senaste tekniken. Oavsett roll så handlar arbetet hos oss alltid om att hitta förbättringar, nya metoder och arbetssätt. Vi har dessutom en jordnära atmosfär med respekt för varandra.

Martin väljer:

Jobba hemma

Jobba på plats

PC

Mac

Guld

Silver

Matlåda

Restaurang

Traineer med möjligheter

Förra året var det premiär för Bolidens nya internationella traineeprogram inriktat mot nyexaminerade ingenjörer och andra akademiker. Du kan söka en traineeplats i Sverige, Norge och Finland. 


– Traineeprogrammet ger en utmärkt möjlighet att lära känna Boliden på djupet och få värdefull kunskap om metallindustrin. Våra traineer får testa på olika affärsområden och funktioner av verksamheten och utmanas i personlig utveckling, samtidigt som de skapar ett brett nätverk. Det ger en stadig grund för att utvecklas vidare i karriären, avslutar Martin.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
Boliden bygger framtiden med hållbara metaller
Läs mer
Kurt-Ove Åhs i Bolidens ljusa lokaler.
Boliden
Boliden producerar metaller genom teknikutveckling och innovation
Läs mer
Kurt-Ove på Boliden står lutad vid ett ståbord, ler och tittar in i kameran.
Boliden
Boliden utvecklar industrin genom teknikutveckling och innovation
Läs mer
Boliden
Driv förändring med Boliden
Läs mer