Nominerade 2022

Boliden

Boliden utvecklar industrin genom teknikutveckling och innovation

2021-11-22

Estimerad lästid ca 2 min

Kurt-Ove på Boliden står lutad vid ett ståbord, ler och tittar in i kameran.

Nominerad 2022

Årets hederspris

Foto: Patrik Lundin

Att producera metaller ansvarsfullt – går det? På Boliden utvecklar man industrin för att förbättra samhället för kommande generationer – varje dag. Hit söker sig de som vill göra idéer till verklighet när paradigmskiftet ställer gamla sanningar på ända.

Hur kan vi använda teknik och innovation för att genomföra skiftet som skapar förutsättningar för en mer hållbar verksamhet? Hur kan vi utmana existerande arbetssätt, lära oss mer och växa i ett omtänksamt globalt team? Det är frågor som Boliden brottas med varje dag. Kurt-Ove Åhs är HR-direktör på företaget och hans roll är att få medarbetare att trivas och utvecklas.
– Den som inser vikten av teknisk innovation och vill vara med och ta klivet över till en digitaliserad och automatiserad miljö ska söka sig till Boliden. Vi talar om ett paradigmskifte. Tiden är kommen för denna bransch med ny aktuell teknik. Det är nu det händer.

Kurt-Ove Åhs

Titel: HR-direktör.
Utbildning: Ledarskap och organisation, Mälardalens högskola, examen 1999.
Vad gör du på fritiden? ”Jag spelar bas i ett blues-rockband, spelar tennis och golf och jagar älg i skogarna vid mitt fritidshus i Härjedalen. Och så umgås jag med familjen, mina barn och barnbarn.”
Vilket råd vill du ge en nyexaminerad? “Att var nyfiken och modig, ta de chanser som dyker upp, jobba utomlands, lev livet!”

Så Boliden är på alla sätt ett framtidsföretag?

– Våra metaller är en nödvändig del av lösningen till klimatomställningen. Och vår vision är att göra det som den mest klimatsmarta och respekterade metallproducenten i världen.

"Vi utvecklar just nu ett traineeprogram inom Boliden. Vi har inte haft det tidigare och det är viktigt för oss. Håll utkik efter det!"

Nominerad till Årets hederspris

Kurt-Ove Åhs är nominerad till Årets hederspris på Boliden. Så hur känns det och på vilket sätt har employer branding-arbetet varit framgångsrikt?
– Jag tar det inte som en personlig triumf utan som en framgång för arbetet som sker på Boliden. Men det är klart, det är alltid hedrande att bli omnämnd och uppmärksammad.
Han fortsätter:
– Dels jobbar vi med att göra branschen känd bland studenter och skapa ett större intresse för våra framgångar inom teknisk utveckling och innovation. Vi har också jobbat mycket internt med att skapa engagemang kring frågor om våra värderingar och vårt högre syfte.

 

Kurt-Ove berättar också att de har jobbat hårt med att utveckla det värdedrivna ledarskapet och uppdaterat gamla vädringar. Arbetet har gjorts inifrån och det är medarbetarna som fått frågan om vilka värderingar som är viktigast.
– Vi har också fått bra sändningstider att prata om dessa frågor under ledningsmöten. Arbetet får aldrig vara isolerat ifrån den ordinarie verksamheten, det är viktigt och vi alla tror på det. Och de som jobbar här brinner för det som Boliden står för. Det präglar företaget och är en stolthet som alla bär på. En touch av kulturen, helt enkelt.

Ledarrollen är viktig

Kurt-Ove Åhs har flera hjärtefrågor. Bland annat har han en tro på att goda ledare skapar friska medarbetare och bra resultat. Han menar att en bra chef är intresserad av människor och respekterar andras olikheter. En bra ledare är både uppmärksam och ställer tydliga förväntningar.
– Om man kraschar tillit och respekt, då är det uppförsbacke. Ett misstag kostar minst tio bra saker. Det gäller omvänt också. Har man bara koll på tilliten och respekten så ordnar sig resten lite naivt förenklat.

 

Vad är på gång hos er nu?
– Vågar jag släppa en sak? Jag gör det… Vi utvecklar just nu ett traineeprogram inom Boliden. Vi har inte haft det tidigare och det är viktigt för oss. Håll utkik efter det!

Text: Eva Rydinger

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
Boliden bygger framtiden med hållbara metaller
Läs mer
Boliden
Snart 100 år av innovation på Boliden
Läs mer
Kurt-Ove Åhs i Bolidens ljusa lokaler.
Boliden
Boliden producerar metaller genom teknikutveckling och innovation
Läs mer
Boliden
Driv förändring med Boliden
Läs mer