Nominerade 2021

Ericsson

Ericsson sjuder av innovationskraft

2020-09-17

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Nominerad 2021

Årets Hederspris

Ericsson utvecklar spjutspetsteknologi och har lanserat 5G som bäddar för nästa generations tekniklösningar. Hela 65 procent av alla deras medarbetare i Sverige har en roll inom forskning och utveckling.

Ericsson är ett av världens ledande företag inom informations- och kommunikationsteknik. Företaget bedriver forskning och utveckling på åtta platser i Sverige och är en av landets största arbetsgivare för ingenjörer. Anki Ljung är Head of Talent Acquisition och hon ansvarar för ett team på 60 personer som jobbar med employer branding, rekrytering och karriärutveckling.

– Här får man vara med och skapa och utveckla morgondagens innovationer. Vi är ledande inom vår teknologi, och många av våra anställda är världsledande forskare inom sina områden. Jag är extra stolt över att vi tar ett stort grepp kring klimatfrågan genom att jobba för att kunna öka datatrafiken i näten utan ökad energiåtgång samtidigt som vi minskar energiåtgången i våra produkter, säger hon.

Anki Ljung

Titel: Head of Talent Acquisition Sweden and Group Functions.

Utbildning: Marknadsförings- ekonom, IHM, examen 1999.

Bästa appen: ”’Degreed’ är Ericssons plattform för all utbildning där jag kan göra mina egna inlärningsvägar och få notiser om exempelvis nya artiklar och individuell träning.”

Satsar stort på innovation

Av företagets 13 000 anställda i Sverige arbetar 8 500 inom forskning och utveckling. Teknologin som Ericsson utvecklar inom 5G är ledande i världen. En stor del av 5G-utvecklingen sker i Sverige, och teknologin kommer att ge snabbare uppkoppling, möjliggöra fjärrstyrda och förarlösa fordon i farliga miljöer och ökad datatrafik vilket exempelvis innebär att industrin kan övervaka och effektivisera sin produktion i realtid.
– 5G är viktig för industrin och samhället och det kommer att innebära att många saker blir både effektivare och mer klimatsmarta. Att vara i den miljön lockar. Man samarbetar med medarbetare i hela världen, säger Anki och fortsätter:
– Vi rekryterar ständigt och söker framför allt ingenjörer, gärna fler kvinnor, som vill vara med på vår resa mot framtiden.

Medarbetarnas idéer tas tillvara

Anki, som började på Ericsson 2016, beskriver sig som en person som alltid försöker se helheten, lyfta fram det positiva och se lösningar istället för problem. Nu har hon nominerats till Årets hederspris inom employer branding.

– Det känns hedrande. Jag tycker om att engagera och koppla ihop olika delar och enheter, jobba tillsammans mot målet och se resultatet. Att involvera människor och få deras åsikter i olika frågor väcker idéer som man inte tänkt på själv. Jag jobbar i ett fantastiskt team och Ericsson är ett coolt bolag, säger Anki.

Internationella hjälpinsatser

Ericsson har en rad initiativ inom ramen för hållbarhet. Connect To Learn är ett globalt samarbete som ger barn, och särskilt flickor, i utsatta länder tillgång till utbildning via digitala kanaler. Ericsson Response innebär att team världen över är beredda att rycka ut för att säkerställa uppkoppling som möjliggör kommunikation vid katastrofer.

– Initiativet skapar möjligheter för våra medarbetare att frivilligt engagera sig i katastrofsituationer. Ericsson Response som samarbetar med internationella hjälporganisationer firar 20-årsjubileum i år, säger Anki.

Ericsson

Ericsson är den drivande kraften i det uppkopplade samhället – och världsledande inom kommunikationsteknik och tjänster. Våra långsiktiga relationer med alla stora telekomoperatörer i världen möjliggör för människor, företag och samhälle att utveckla sin potential och skapa en mer hållbar framtid. Vi underhåller nät för operatörer som tillsammans har fler än 2,5 miljarder användare.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Anders på Ericsson står utomhus och lutar sig mot en blå träfasad. Han tittar in i kameran och ler.
Ericsson
Ericsson som har flest ingenjörer i Sverige växer
Läs mer
Ericsson
Ericssons framgångar bygger på innovation
Läs mer
Svenska Bostäder
Svenska Bostäders uppdrag skapar intern stolthet
Läs mer
JM
JM klättrar i ranking bland ingenjörer
Läs mer