Årets VD

Svensk fastighetsförmedling

Förändring en boost för Svensk Fastighetsförmedling

2023-12-11

Text: Eva Rydinger

Foto: Felicia Yllenius

Employer Branding Awards 2024

Årets VD

Att ha modet att förändra och att göra det tillsammans. Det är två viktiga nycklar för att möta framtiden i en föränderlig verklighet. Det menar Liza Nyberg på Svensk Fastighetsförmedling, nominerad till Årets vd.

Mäklarbranschen befinner sig just nu i en turbulent tid med räntefrossa och energikris. Och troligen kommer året att präglas av fortsatta utmaningar. För att möta förändringarna krävs mod och lyhördhet, menar Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

 

– Det låter som en klyscha men det är otroligt viktigt att jag står längst fram när det blåser och har en förståelse för vad som händer i branschen. Det är tufft och många unga mäklare har aldrig varit med om något liknande.

Liza Nyberg

Titel: Vd.
Utbildning: Civilekonomexamen, Stockholms universitet, examen 1984.

Vem skulle du vilja ha som hustomte? ”Om jag inte hade min man, skulle jag vilja ha Ernst som hustomte. Någon som fixar både ute och inne och dessutom är bra på att laga mat.”

Tillsammans är ledordet

Samtidigt har Svensk Fastighetsförmedling jobbat med sin varumärkes- och förändringsresa. I denna process har employer branding-arbetet varit ett viktigt område där tre övertygelser utgör grunden. 

 

– En av grundpelarna är att vi jobbar tillsammans, trots att det är en individuell bransch. En annan övertygelse är att bygga förtroende i det lilla. Sen har det alltid varit en del av vårt DNA att vara lyhörda och framåtblickande. Och vi har en tradition att vara snabba – till exempel var vi först med kvinnliga mäklare och med att erbjuda söndagsvisningar. Idag har vi adderat både bolåneförmedling och genom Ordna Bolån och digitalt stöd för att ta hand om och utveckla ditt hem genom House:ID.

Nominerad till Årets vd

I år är Liza Nyberg nominerad till Årets vd. Hon tror själv att nomineringen kan hänga ihop med förmågan att skapa förändring i organisationen så att det syns och känns, hela vägen fram till medarbetarna och kunden. För att få vägledning gör Svensk Fastighetsförmedling kontinuerliga mätningar internt för att fånga upp hur medarbetarna mår och var det finns förbättringspotential, men även externt för att lyssna in kundernas upplevelse.

 

– Vi har lyckats ställa om. Och jag hoppas också att det syns utåt att vi har gjort ett skifte, att vi är ett bolag som har nya kompetenser. De flesta tycker det är spännande och roligt att se vad kunden tycker genom våra mätningar. Men det kan också vara lite läskigt såklart. Vi är noga med att göra det på ett sätt som ger möjlighet till utveckling.

Boost Academy – alltid öppet

Liza berättar att företaget jobbar mycket med att ge återkoppling till medarbetarna för att de hela tiden ska kunna lära sig att växa i sin profession. Ett av stöden är den digitala utbildnings- och träningsplattformen Boost Academy. 

 

– Att hela tiden vidareutbilda sig och på så sätt anpassa sig efter kundernas nya behov är en viktig del av vår förflyttning. Detta är också uppskattat bland medarbetarna som känner att de hela tiden utvecklas.

Liza väljer:

Storstad

Landet

Elspark

Cykel

Podd

Tidning

Början

Slutet

Mod att göra förändringar

På frågan om Liza Nyberg har någon personlig grundregel som vd och ledare svarar hon att det är otroligt viktigt att känna glädje och ha kul på jobbet. Det är också viktigt med delaktighet och ett engagemang. Men den brutala förändringen som skett på tio månader har också krävt sin modiga ledare.

 

– Lyhördhet och förmågan att kunna ställa om är oerhört viktigt på en rörlig marknad. 

 

Man måste kunna fatta snabba beslut och många gånger kräver det mod. Kanske är det, det viktigaste. Att vara modig, avslutar Liza Nyberg.  

Svensk fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling har omkring 1200 medarbetare fördelade på ca 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans ca 200 franchisetagare. Läs mer: www.svenskfast.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Liza Nyberg sitter med armarna lutandes mot ett bord iklädd vit kavaj.
Svensk fastighetsförmedling
På Svensk Fastighetsförmedling är människorna viktigast
Läs mer
PostNord
PostNord stärker sin position genom medarbetarna
Läs mer
Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer
CGI
CGI bygger på långsiktig lönsamhet
Läs mer